Ilustracija: Branislav Nedimović, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Ilustracija: Branislav Nedimović, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Nedimović objasnio zašto je važna podrška prerađivačkoj industriji! Истакнут

Аутор  okt 01, 2019

Podrška prerađivačkoj industriji, primena IT rešenja i investicije, kao i rešavanje problema nastalih usled klimatskih promena, biće u fokusu u narednom periodu, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je drugog dana konferencije "Consumer Rules Summit", posvećenoj globalnim trendovima u oblastima agrobiznisa, FMCG, maloprodaje i distribucije, koju organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj u Beogradu, rekao da tri četvrtine izvoza koji Srbija ostvari prevashodno ka zemljama EU potiče od sirovina koje nastaju u poljoprivredi i da se to mora promeniti.

Kako je istakao, poljoprivreda nije samo ono što se proizvede na njivi već i logistika, prerada i izvoz, te da sve mora biti "u jednom šeširu". On je naveo da je najmanje grinfild investicija bilo u prerađivačkoj industriji, te da je zato vlada donela posebna pravila i odlučila da napravi iskorak kada je ova oblast u pitanju.

Takođe je istakao da je važno da se insistira na primeni novih tehnologija. Nedimović je kazao da se može računati na to da će u budućnosti udeo prerađivačkog sektora biti veći i istakao je da je podrška i pomoć koju pružza EBRD od velikog značaja za Srbiju.Nedimović je kazao da je vreme da prestanemo da se orijentišemo samo na prodaju jeftinog repromaterijala inostranim kupcima i da je Vlada donela odluku da svakom prerađivaču omogući 50 odsto povrata sredstava za opremu.

Izvršni direktor za industriju, trgovinu i agrobiznis u EBRD Žan Mark Petersmit kazao je da je EBRD ulozila značajna sredstva u oblast agrobiznisa u Srbiji i da su zadovolni programima koje sprovode. Kako kaže, Srbija je atraktivna investitorima kada je ova oblast u pitanju.

"Važno je da podržimo investicije u ovim sektorima", istakao je on.

Šarlot Rue, izvršni direktor za centralnu i jugostočnu Evropu u EBRD, istakla je da infrastruktura takođe igra bitnu ulogu i da EBRD investira i u toj oblasti."Fokusiramo se i na zelene gradove, imamo više njih na Zapadnom Balkanu, ovo je važna oblast, kao i tretiranje otpada kako bi se očuvala životna sredina", rekla je ona.

Takođe je istakla da srpske kompanije imaju mogućnost da posluju globalno i da EBRD želi da nastavi sa partnerstvom.Natalija Žukova, direktorka sektora agrobiznisa u EBRD, istakla je da je ovaj region veoma bitan za EBRD i da je Srbija najveća zemlja za agrobiznis, imajući u vidu broj operacija koje sprovode.

Inovacije u ovoj oblasti su, kaže, veoma bitne, kao i promovišanje stranih direktnih investicija i povezanost u regionu. Istakla je dobru saradnju sa resorniim ministarstvom i kao važnu temu navela navodnjavanje u poljoprivredi.Ekspert Hrvoje Stojić, govoreći o globalnom biznisu, rekao je da su primetne neke razlike i odstupanja u pogledaju osećaja potrošača i da se osećaj potrošača "dobro drž", uprkos usporavanju prozivodnje.

Učesnici konferencije koja je počela juce zaključili su da je saradnja svih aktera neophodna da bi sektor uspešno odgovorio izazovima buducnosti.Glavni izazovi su, kažu učesnici, potražnja potrošaca, digitalna transformacija, klimatske promene...

Učesnici konferencije složili su se da su stabilno poslovno okruženje sa predvidivim politikama, kao i pristup finansiranju, ključni za napredak čitavog regiona.

Dvodnevni samit organizuje EBRD, vodeći institucionalni investitor u svim zemljama u kojima banka posluje. Do danas, EBRD je uložila gotovo tri milijarde evra u više od 160 projekata iz oblasti poljoprivrede u jugoistočnoj Evropi, a u poslednjoj deceniji, ulaganja u taj sektor dostigla su oko 100-150 miliona evra svake godine.

Izvor:https://www.dnevnik.rs/ekonomija/naslovi/nedimovic-vazna-podrska-praradivackoj-industriji-01-10-2019

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31