Ilustracija: Navigacija kao deo opreme za traktore Ilustracija: Navigacija kao deo opreme za traktore

Primena savremene tehnologije u poljoprivredi: Od navigacije do dronova Истакнут

Аутор  jan 02, 2019

Da tema o preciznoj poljoprivredi, odnosno tehnologiji koja omogućuje njeno sprovođenje u praksi izaziva veliku pažnju poljoprivrednika, potvrdila je i nedavna konferencija "Livona AG 2018", održana u Novom Sadu. Naime, na konferenciji o Trimble sistemima za preciznu poljoprivedu učestvovalo je nešto više od 250 poljoprivrednika, agronoma i stručnjaka, koji su "zagazili" u svet precizne poljoprivrede zahvaljujući beogradskom preduzeću Livona.

Pre nešto manje od četvrt veka o GPS tehnologijama retko ko je znao nešto više, ako se izuzme vojni sektor. Ipak, osnivač, vlasnik i direktor preduzeća Livona, Želimir Jovanović, znao je i odlučio ne samo da proširuje svoja znanja nego da GPS tehnologiju ponudi i drugima, a najpre onima koji se bave geodezijom.

Kako prenosi portal Poljoprivrednik, preduzeće se godinama razvijalo zajedno sa GPS tehnologijama, s vremenom je počelo da pokriva čitav spektar delatnosti, a 2006. i poljoprivredu, kada se počelo s promocijom prvih uređaja za navigaciju, to jest upoznavanjem potencijalnih korisnika s prednostima korišćenja ovih uređaja.

Ipak, osnovna kvalifikacija ovog preduzeća nije Trimble GPS tehnologija, nego znanje i briga o korisnicima, odnosno obezbeđivanje podrške.

- Naše kolege prate sve ono što se dešava u svetu na polju GPS tehnologija, obučavaju se na kursevima u inostranstvu, tako da su uvek spremni da pruže podršku korisnicima u svim mogućim okolnostima - rekao je Želimir Jovanović i napomenuo da su na razvoj preduzeća Livona, posebno tokom poslednjih pet-šest godina, značajno uticali korisnici tehnologije koja se primenjuje u poljoprivredi.

Da se rad preduzeća Livona ne zasniva samo na pukoj prodaji, instalaciji i kalibraciji uređaja i komponenti, potvrdio je i Vičeslav Tretjak, regionalni menadžer kompanije Trimble.

- Livona je poseban partner i jedinstvena kompanija na tržištu. Postoje i druge kompanije koje korisnicima mogu da isporuče elemente potrebne za preciznu poljoprivredu, ali veoma često su te kompanije samo isporučioci robe i ne poseduju dovoljno znanja. Livona je tehnološka kompanija koja izvanredno poznaje ne samo poljoprivredu nego i druge oblasti - naglasio je Tretjak, a to potvrđuju i mnogobrojni korisnici na terenu.

Prvi korak u primeni precizne poljoprivrede jesu uređaji za navigaciju. Ipak, navigatori nisu samo uređaji, jer imaju funkciju računara i podržavaju različite softvere, a korisnicima omogućavaju da ostvare dodatne uštede zahvaljujući preciznijem korišćenju inputa u poljoprivrednoj proizvodnji. To utiče na povećanje prinosa, a samim tim i na profit.

Najviše korisnika manuelno upravljivih i automatskih navigacionih uređaja je u Vojvodini, sporadično u centralnoj Srbiji, a firma Livona je preko svojih distributera zastupnik kompanije Trimble i na tržištu Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Navigacioni uređaji su veoma dobro prihvaćeni na našem tržištu i poljoprivrednici su vrlo brzo uvideli prednosti njihovog korišćenja, zato što odmah po instalaciji vide konkretne koristi, brže i lakše obavljaju poljoprivredne operacije i štede sredstva. Livona svojim korisnicima nudi čitav niz alata za preciznu poljoprivredu, od kojih se većina već koristi u značajnoj meri.

Korisnicima navigacionih uređaja na raspolaganju su korekcioni signali različitog nivoa tačnosti. Najprecizniji je RTK signal, s tačnošću 2,5 centimetara, koji se najviše koristi kod nas. Preduzeće Livona je i provajder ovog signala, a to je postalo tako što je postavilo mrežu od 14 baznih stanica u Vojvodini, koje imaju domet pokrivanja 75 do 100 kilometara južno od Save i Dunava.

Za obavljanje viokopreciznih poljoprivrednih radnih operacija koje zahtevaju visoku tačnost u kretanju, kako pogonske, tako i priključne mašine, koristi se TrueTracker sistem za aktivno upravljanje priključnim mašinama. Korišćenje ovog sistema podrazumeva postavljanje autopilota i na traktoru i na priključnoj mašini koji upravlja njima kako bi se kretali po zadatoj putanji. Kada je cilj da se mašina zadrži u pravcu, njome se precizno upravlja primenom TrueGuide pasivnog sistema.

Navigacioni uređaji su u praksi našli veliku primenu i u iscrtavanju granica parcele, što se radi na osnovu koordinata iz katastra.

Kada se govori o preciznoj poljoprivredi, neizostavno je spomenuti i bespilotne letelice, koje se koriste za snimanje terena. Mogućnosti ovih letelica u radu zavise od vrste kamera koje se koriste (spektralne, termovizijske ili pak video), a dužina njihovog rada zavisi od kapaciteta baterije.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2355605/savremeni-sistemi-prezicne-poljoprivrede-od-uredjaja-za-navigaciju-do-bespilotnih-letelica

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31