Ilustracija:Srpski specijaliteti na grčkim trpezama Ilustracija:Srpski specijaliteti na grčkim trpezama

Srpski privrednici na Sajmu u Grčkoj:Za sve je kriv ajvar! Истакнут

Аутор  okt 11, 2018

Privrednici sa juga Srbije već desetu godinu učestvuju na Međunarodnom sajmu EXPO u grčkom gradu Kavali zahvaljujući Grcima koji su studirali u bivšoj Jugoslaviji.

Grupa nakadašnjih studenata, koji su sada poznati privrednici i gradski funcioneri u Kavali, obezbeđuju besplatan prostor na sajmu, promovišu naše prehrambene proizvode i pomažu prilikom sklapanja ugovora. Na fakultetima u Beogradu, Nišu i Leskovcu, studiralo je oko 200 Grka sa područja Kavale, Drame, Seresa i Ksantija. Jedan od njih, Aleksandros Vretos, pre tri decenije došao je u Beograd, probao ajvar i odmah zavoleo srpsku kuhinju. On je sa grupom prijatelja, takođe bivših studenata, pre 10 godina odlučio da pomogne srpskim proizvođačima da svoje proizvode predstave na sajmu.

"Mi bivši grčki studenti smo eto odlučili da ne moramo stalno da idemo za Srbiju za hranu koju volimo i zato smo pomogli da vi dođete ovde. Svi mi volimo Srbiju i često idemo, ali ovaj sajam je doprineo da uvek imamo onu hranu koju smo voleli dok smo studirali", objašnjava Aleksandros Vretos.

Do nedavno je Angelos Tsatsouluis bio visoki gradski funcioner, a onda je odlučio da se bavi proizvodnjom hrane. Poljoprivredni fakultet je završio pre 35 godina u Beogradu i zato se opredelio da na području Leskovca gaji papriku i da je prerađuje.

"Bavimo se samo preradom paprike i to najviše crvene. Hoćemo da radimo sa Srbijom, jer je paprika veoma kvalitetna i bolja je od Grčke. Da vam kažem, nikada nisam mislio da ću se vratiti u Srbiju i da ću se baviti proizvodnjom paprike, to je za mene bio san", kroz osmeh komentariše Angelos.

Na štandu Privredne komore Srbije proizvode je prikazalo oko 40 preduzeća iz naše zemlje. Direktor Regionalne privredne komore Leskovac, Goran Jović, kaže da su Grci najviše zainteresovani za našu hranu, pića i nameštaj. On podseća da pre 10 godina Grci nisu skoro ništa znali o našim prehrambenim proizvodima.

"Upravo grčki studenti su dali najveći doprinos marketingu Srbije, odnosno proizvodima iz Srbije. Mi smo ovde iskoristili njihovo poznanstvo i na sajmu predstavili naše tradicionalne proizvode", kaže Jović.

Međunarodni sajam EXPO održava se od 5. do 10. oktobra. Prema proceni organizatora, do sada je srpski štand posetilo oko 10.000 stanovnika kavalske oblasti i privrednika.

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/bivsi-grcki-studenti-pomazu-srpskim-privrednicima/p3j3c0f

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30