preuzeto sa pbs.twimg.com/media preuzeto sa pbs.twimg.com/media Milica Lukic

SREĆNA SLAVA: Danas je Sveti Stefan Dečanski - Mratindan! Истакнут

Аутор  nov 24, 2017

Srpska pravoslavna crkva i vernici, danas slave krsnu slavu, Svetog mučenika Stefana Dečanskog, u narodu poznatiji kao Mratindan ili Sveti Mrata.

Sveti mučenik Stefan Dečanski bio je srpski kralj, sin kralja Milutina i otac cara Dušana.

Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naredbi sina, u starosti udavljen. Pri oslepljenju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju, i obećao da će mu vratiti vid.

“Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vreme ja ću ti ih vratiti”, rekao mu je Sveti Nikola.

Zatočeništvo je proveo u manastiru Svedržitelja. Svojom mudrošću i trpeljivošću izazivao je divljenje, kako monaha, tako i celog Carigrada.

Nakon pet godina, Sveti Nikola je čudotvorno vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države.

Dani od Đurđica do Mratindana se nazivaju mratinci, odnosno vučji dani, zato što je Sveti Mrata bio zaštitnik vukova. Prema verovanju, Mrata saziva sve vukove i određuje im gde će i koliko ovaca pojesti. On gleda koliko ko radi, a onda veća s vukovima i usmeri ih čije ovce da podave.

Ako na današnji dan domaćin preuzme poslove u kući na sebe, ukućanima će krenuti nabolje. Međutim, ako domaćin ne želi da preuzme obavezu, godina će biti loša.

Veruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu, u torovima može da očekuje gladnog vuka. Običaj je da se ovce na taj dan ne izvode iz tora.

Takođe postoji i izreka "Sveti Mrata, sneg do vrata", kojom se označava početak hladnog i snežnog perioda godine.

              

               Manastir Visoki Dečani

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31