Одштампајте ову страницу
Ilustracija: testo Ilustracija: testo Milica Lukić

PKS najavila nove mere za izvoz brašna Истакнут

Аутор  okt 30, 2017

Ukoliko Priština ne ukine odluku da se za brašno proizvođača iz centralne Srbije uvedu posebne dažbine u iznosu od 40 evra po toni, zbog navodnog plasmana srpske robe po damping cenama, može doći do velikog gubitka, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Distributeri brašna mogli bi do kraja ove godine da imaju štetu od tri i po miliona evra.

"Ova mera je za PKS neselektivna, jer pogađa sve proizvođače brašna koji posluju po tržišnim cenama. Ako je uočen damping, onda antidamping mere trebaju da se odnose samo na one koji su isporučivali robu po nižim cenama", rekao je agenciji Beta predstavnik PKS Aleksandar Radovanović.

Cena brašna je 200 evra po toni, a mera Prištine podiže tu cenu na 240 evra, što brašno iz Srbije čini nekonkurentnim za tržište Kosmeta.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je ministarstvo na čijem je čelu zatražilo od Prištine ukidanje takozvane uvozne dažbine za brašno, koje se iz uže Srbije transportuje na Kosovo i Metohiju.

Radovanović je rekao da je za prvih osam meseci ove godine iz centralne Srbije na Kosovo isporučeno 18.394 tone brašna u vrednosti od 3,5 miliona evra, po prosečnoj ceni od 195 evra po toni.

"U prošloj godini ukupno je isporučeno oko 40.000 tona brašna, što pokazuje da bi ukoliko se odluka Prištine ne ukine, šteta do kraja godine za proizvođače brašna mogla da bude 3,5 miliona evra", istakao je Radovanović.

Radovanović je istakao da je PKS u stalnom kontaktu sa Ministarstvom trgovine i proizvođačima brašna.

"Mi smo u stalnom kontaktu i sa kosovskom Privrednom komorom i pokušavamo da mere Prištine budu selektivne, da se ne kažnjavaju svi proizvođači, koji prodaju brašno po tržišnim cenama", rekao je Radovanović.

Dodao je da je kosovska komora obavestila PKS da je u toku istraga njihovih organa nadležnih za primenu CEFTA sporazuma.

"I sa naše strane se sprovodi istraga i u narednim danima videćemo šta dogodilo i ko je možda po nižoj ceni koja bi se mogla smatrati damping cenom tu robu isporučivao na KiM", rekao je Radovanović.

Safet Grdžaliju iz kosovske Privredne komore naveo je da treba da se obave analize i da se skupe podaci u Srbiji - da se uzmu tri, četiri fakture. "Na osnovu toga će se odlučiti da li je to to jer jednostavno nema tu nikakve druge pozadine, dodao je Krdžaliju.

Istakao je da je mera privremena i da nije političkog karaktera. "Kroz dijalog i komuniciranje to će se rešiti ubrzo", smatra Krdžaliju.

Kosovsko Ministarstvo trgovine i industrije uvelo je zaštitnu meru za tamošnje proizvođače brašna tako što je od 23. oktobra za brašno koje dolazi iz centralne Srbije uvedena tarifa od 0,04 centa.

Odluka je doneta posle žalbi kompanije "M end amp Silosi" i Udruženja malinara Kosova i pošto je konstatovano da brašno iz centralne Srbije dolazi na KiM po cenama koje su manje od tržišne vrednosti, odnosno ispod cene proizvodnje. Time se, po oceni kosovskog Ministarstva trgovine i industrije, dovodi u pitanje fukcionisanje mlinarske industrije na KiM.

Izvor: www.rts.rs

 

Na pomolu nove zaštitne mere za lokalne proizvođače

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/agroekonomija/item/3236-na-pomolu-nove-zastitne-mere-za-lokalne-proizvodace