Ilustracija: detalj iz pčelinjaka Željka Pavlovića iz Lazarevca Ilustracija: detalj iz pčelinjaka Željka Pavlovića iz Lazarevca Milica Lukić

Novim projektima do smanjenja nezaposlenosti Истакнут

Аутор  okt 04, 2017

Poljoprivredni fakultet sprovodi projekat urbane poljoprivrede, koji bi trebalo da obezbedi posao za stotinu nezaposlenih Banjalučana sa biroa.

Mladima su obezbeđeni grantovi za podizanje zasada jagodastog voća, formiranje pčelinjaka i plastenika, kao i stručna pomoć agronoma.

Urbana poljoprivreda podrazumeva uzgajanje, preradu i distribuciju hrane u, ili u neposrednoj blizini naseljenih mesta.

Fakultet je za 20 korisnika već obezbedio zemljište u Motikama, koje je podeljeno na zasebne parcele, a još 80 korisnika poljoprivredom će se baviti na vlastitom zemljištu.

- Taj konkurs je otvoren do 5. oktobra i za njega je mnogo više zainteresovanih, nego za oglednu farmu u Motikama, gde imamo maline, pčelinjake i plastenike. Proizvodne parcele će mladima do 35 godina obezbediti prihod za platu, a što će im na kraju projekta omogućiti da se odjave sa Biroa i registruju svoje komercijalno poljoprivredno gazdinstvo - pojasnila je profesorka Gordana Đurić.

Zahvaljujući projektu, u Banjaluci će biti formirana i poljoprivredna zadruga u Saračici, a taj objekat na korišćenje će im dodeliti Gradska uprava.

Kako su za “EuroBlic” potvrdili u Odeljenju za lokalni ekonomski razvoj, to je planirano da se uradi već na idućoj sednici Skupštine u oktobru.

- Objekat Grada trebamo još sanirati i nabaviti opremu, hladnjaču za trenutni prihvat maline koja se mora ohladiti pre distribucije, a biće izgrađena i jedna pčelarska radionica za proizvodnju košnica - najavila je ona.

Hemijski tehničar Anita Radošević iz Šargovca, dugo je već, kaže, na Birou i sve to vreme bezuspešno traži posao.

Projekat urbane poljoprivrede ju je, priča, oduševio, pa iako se nikada nije time bavila, spremna je da pokuša i porodici da obezbedi dodatne prihode kroz organsku proizvodnju u plastenicima.

- Nemam iskustva, ali ohrabruje me što su svi voljni da pomognu, imaćemo stručnu i materijalnu pomoć i naše je u stvari samo da radimo. Malinari su već sve posadili, a i mi povrtlari ovih dana očekujemo da nam stignu plastenici, kako bismo konačno krenuli sa proizvodnjom - nestrpljivo govori ova 30-godišnja majka.

Anita se, kao i drugi mladi poljoprivrednici uzda u pomoć buduće zadruge, te nada saradnji sa većim tržnim centrima.

Ovaj projekat se realizuje u okviru poziva “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH”, a finansira ga Evropska unija.

Hrana problem u gradu

Karakteristika urbane poljoprivrede je proizvodnja hrane za lokalnu upotrebu i, pored zapošljavanja, osigurava još kultivaciju gradskih i prigradskih površina, te više hrane i zdraviju ishranu.

- Koncept urbane poljoprivrede je aktuelan, jer su gradovi postali megapolisi i snabdevanje hranom u gradu je zaista postao problem, zajedno sa dugoročnom nezaposlenošću nekih kategorija - kaže profesorka Đurić.

Izvor: www.blic.rs

Последњи пут измењено sreda, 04 oktobar 2017 09:59

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31