Ilustracija: detalj iz Švajcarske, sa održanog referenduma Ilustracija: detalj iz Švajcarske, sa održanog referenduma Milica Lukić

Tresla se gora, rodio se miš! Истакнут

Аутор  sep 25, 2017

Jutro posle referenduma u Švajcarskoj, osvanulo je kao i svakoga dana, i život naravno ide dalje. Treba izvesti krave na pašu, i praviti sir dobro poznat svima na svetu. Ono što većina priznaje, jeste da se praktično ništa neće promeniti nakon prihvatanja, da se u ustav uvrsti i deo o bezbednosti hrane. Ovo je mišljenje kako farmera sa kojima smo razgovarali, tako i predstavnika najvećeg poslodavca, ali i trgovca "MIGROS". Isto mišljenje dele i novinari, koji su pratili ovo glasanje, kako je jedan kolega napisao "glasanje o ničemu".

Ostaje da se vidi šta to novo može doneti ustavna odrednica. Prema predstavnicima privrede, svako će moći da tumači na svoj način, ali je to bilo svakako gubljenje vremena i novca. Inače Asocijacija farmera, potrošila je na kampanju za ovaj referendum 1,2 miliona Švajcarskih Franaka, a država za organizaciju verovatno tri puta više. Međutim, možda rezultat referenduma i nije tako loš, ako se ima u vidu mobilizacija javnosti, da više misli na poljoprivrednike.

Ne tako davno, u Švajcarskoj se raspravljalo da li treba izdvajati tako veliki novac za poljoprivredu, ako već kupuju skupu hranu, koju bi mogli kupiti negde u svetu za mnogo manje novca. Inače, poljoprivreda iz budžeta, dobija manje od vojske. Interesantno je da su svih 23 kantona, koliko ima Švajcarska Konferencija, glasali ZA, i to čak 78 procenata, od 50,03 % onih koji su glasali na ovom referendumu, što nije mali broj ljudi. Svakako je ovim rezultatom zadovoljan predsednik Asocijacije Farmera, koji je uspeo animira javnost i ostvari pobedu, uprkos tome što malo ko zna u Švajcarskoj o kakvoj pobedi je zapravo reč, i šta ona donosi farmerima. 

Podsećanja radi, ovaj referendum je pokrenut s idejom, da se naglasi potreba zaštite životne sredine i domaće proizvodnje, propagirajući novu filozofiju, koja kaže, treba nam poštena trgovina a ne slobodna.

Predstavnici Vlade Švajcarske nadaju se da će i drugi krenuti njihovim stopama, u zaštiti države u bezbednosti hrane, na šta pod tim mislili. 

Zanimljiva činjenica je i da se nakon referenduma, mogla čuti i naša čuvena izreka "svako čudo traje tri dana", što su novinari iz celog sveta razumeli, i nasmejali se komentaru koji je izneo autor ovih redova.

Christian Schonbachler, predsednik asocijacije mladih poljoprivrednika, i u Švajcarskoj za Arobiznis magazin kaže, da bi farmerima u Švajcarskoj odgovarala cena oko 0,75 za mleko krava koje se hrane travom. Trenutna cena je 0,62. Ono što je važno naglasiti, da se mleko krava koje jedu silažu plaća manje i takva farma nema prava na subvencije. On ipak naglašava da je u ovoj zemlji privilegija živeti i raditi na farmi, i da ako niste rođeni u porodici farmer, teško možete početi farmerski biznis. 

 

 

Последњи пут измењено ponedeljak, 25 septembar 2017 10:43

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31