Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Milica Lukić

Da li znate šta kupujete? Истакнут

Аутор  sep 07, 2017

Udeo ovih proizvoda u ukupnoj trgovini iznosi više od 30 odsto, u 17 zemalja Evropske unije, a najveći rast zabeležen je u Austriji koja kupcima nudi čak 45 odsto PL (private label) artikala.

Nekada su bile na najnižim policama u supermarketima, potrošači su ih sumnjivo gledali uvek postavljajući isto pitanje – da li trgovačka robna marka (PL) može da bude istog kvaliteta kao i zvučni brendovi. Danas je slika potpuno drugačija. Popularnost privatne robne marke na policama godinama raste širom Evrope. Prema poslednjim podacima agencije „Nilsen” tržišni udeo trgovačkih brendova je dostigao rekorde u devet evropskih zemalja – Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Belgiji, Poljskoj, Austriji, Švedskoj, Norveškoj i Danskoj.

Prvi put udeo ovih proizvoda u ukupnoj trgovini iznosi 30 i više procenata u 17 od 20 zemalja EU.

Najveći rast je zabeležen u Austriji – 2,8 odsto i sada iznosi čak 43 procenta, a u Nemačkoj je u odnosu na prošlu godinu udeo trgovačkih marki porastao 2,1 odsto, dostigavši tako 45 procenata.

Situacija je slična i na našem tržištu. Konstantan rast cena i niska kupovna moć već godinama unazad i ovdašnje kupce okrenula je u pravcu proizvoda sa logom trgovine u kojoj se snabdevaju.

Gotovo da nema proizvoda koji nije dobio zamenu za poznate brendove, a najveća potražnja je za uljem, mlečnim proizvodima, mesnim prerađevinama, konzerviranim proizvodima, slatkišima, sokovima, kućnom hemijom... Svi trgovci koji posluju u Srbiji u svom asortimanu imaju na stotine robnih marki koje su jeftinija „kopija” brenda.

Razlog je svakako cena koja zbog manjih troškova ide i do 30 odsto niže. Uštede se prave tako što mali, a sve češće i veliki proizvođači rade za trgovačke lance i za njih proizvode, ali pod imenom trgovačke robne marke. S obzirom na to da trgovci brinu o transportu, plasmanu i marketingu, to snižava troškove proizvodnje i osetno smanjuje maloprodajne cene. U trgovinskim lancima navode da oni koji jednom kupe proizvod određene privatne robne marke, a zadovoljni su odnosom kvaliteta i cene, nastavljaju da kupuju isti proizvod.

U domaćim trgovinama kažu da je suština trgovačke marke da se potrošaču ponudi odličan kvalitet po pristupačnoj ceni. Kupovinom ovih proizvoda, potrošači dobijaju artikal renomiranog proizvođača, proverenog kvaliteta, a koji će platiti manje. To znači da ne kupuju ime i brend, nego samo kvalitet, koji je presudan.

Oni napominju da danas i u svetu prodaja privatnih robnih marki raste brže od takozvanih A-proizvoda. Prema podacima agencija za istraživanje tržišta u Velikoj Britaniji, prodaja ovih proizvoda je za samo tri prva meseca ove godine, kod deset najvećih britanskih trgovaca porasla za šest odsto, a poznatih robnih marki 0,6 procenata.

Statistika će se, sasvim sigurno, promeniti i u Srbiji jer se pravo zaoštravanje konkurencije tek očekuje otvaranjem objekata „Lidla” tokom sledeće godine. Ovaj lanac, prvi diskonter na našem tržištu, jedan je od pet najvećih maloprodajnih lanaca u svetu i poznat je po izuzetno niskim cenama, ali i po tome što veliki udeo u asortimanu imaju upravo privatne robne marke.

Izvor: politika.rs

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31