ilustracija: voće i povrće ilustracija: voće i povrće Milica Lukić

Stiže novi talas poskupljenja Истакнут

Аутор  avg 16, 2017

Enormono visoke temperature u Srpskoj doslovno su uništile poljoprivredu. Šteta je oko 300 miliona maraka. Hiljade tona voća i povrća domaće proizvodnje je uništeno. Jabuke, kruške šljive i razno voće već sada trpe i cene skaču za 50 odsto. Ista je situacija i sa povrćem i u Srpskoj se očekuje povećanje cena luka, krompira, paradajza takođe za 50 odsto.

Zbog suše koja je poharala i kukuruz, soju i trave trpe i uzgajivači stoke. Sada sledi povećanje cena stočne hrane, a zbog toga moraće da bude uništen čitav stočni fond, jer se neće isplatiti uzgajati stoku, sa duplo skupljom stočnom hranom. Uništavanje stočnog fonda doneće s druge strane veliko poskupljenje mesa već za šest meseci. Kad se sve sabere, građani Republike Srpske će zbog suše morati da izdvajaju duplo više novca za voće i povrće, ali i meso u narednom periodu - poručili su sagovornici "Novosti".

Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS, potvrđuje za "Novosti" da će zbog suše doći do poskupljenja stočne hrane, što će se naravno odraziti i na poskupljenje tovljenika.

- Međutim, to nikada nije sigurno, jer obično čim poskupi stočna hrana, uzgajivači se rešavaju stoke. Mi uništavamo stočni fond u Srpskoj, jer ne možemo da istrpimo visoku cenu stočne hrane. A kad se uništi stočni fond, dolazi do velikih količina mesa na tržištu i njegova cena pada. Samim tim, nije sigurno da će doći do poskupljenja mesa odmah sad na jesen. Tek na proleće naredne godine građani će osetiti velike posledice suše, jer će tada doći do drastičnog povećanja cena mesa, jer ga tada jednostavno neće biti dovoljno - navodi Maljčić. - Vidimo da Vlada RS nije proglasila elementarnu nepogodu i to je loše. Vlada gleda sebe a ne poljoprivrednike. Nekoliko miliona maraka pomoći poljoprivrednicima samo je kap u moru i naši domaćini ostaju na ledini.

Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, kaže da će u Srpskoj doći do povećanja cena voća i povrća za 50 odsto i jedino će profitirati uvoznici.

- Suša će ostaviti traga i za narednu godinu, jer će poljoprivrednici teže ući u prolećnu setvu. Kukuruz, soja, voće i povrće idu nagore sa cenom. Imajući u vidu da smo ranije imali i mrazeve koji su već proredili voće i povrće, suša ga je sada dokusurila - kaže Marinko vić.

Maljčić kaže da bi bilo bolje da odmah dođe do blagog poskupljenja mesa, jer bi se tako održao stočni fond, poljoprivrednici ne bi poslovali sa gubitkom i na proleće ne bi imali veliko poskupljenje. Ali, to se neće dogoditi, jer uvoznici diktiraju cenu.

CENE DIKTIRAJU UVOZNICI

Uvoznici će imati veliki profit i oni će diktirati cenu jer nema konkurencije sa domaćim proizvodima. Definitivno domaći poljoprivrednici ostaju bez hiljade tona voća i povrća koje je uništeno usled suše. Pored toga pod znakom pitanja je i prolećna setva, jer će se poljoprivrednici teško oporaviti od ovakve godine - ističe Stojan Marinković.

Izvor: www.naslovi.net

Последњи пут измењено sreda, 16 avgust 2017 08:06

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31