Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Milica Lukić

Hrvatski poljoprivrednici nezadovoljni Истакнут

Аутор  avg 11, 2017

Nakon što je hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić vraćanjem cene kontrole uvoznog voća, i povrća na 12 eura, umirio hrvatske susede, javili su se domaći proizvođači voća i povrća.

Traže hitan sastanak sa premijerom Andrejom Plenkovićem. Tvrde kako njihova roba nije u ravnopravnom položaju sa uvoznom, jer će oni i dalje plaćati skupe kontrole po ceni od 250 eura, dok će pregled strane robe plaćati, kako kažu, hrvatski porezni obveznici.

"Uveli smo red, a sad uvozimo nered", kažu iz Hrvatske poljoprivredne komore, jer se hemijska sredstva koja su zabranjena u Hrvatskoj koriste u trećim zemljama.

Na hrvatskim granicama, obavlja se samo vizualni pregled uvoznog voća, i povrća iz trećih zemalja, tvrde hrvatski proizvođači. Za njih je takva roba opasna.

Vraćena cena naknade

Hrvatska je u četvrtak vratila cenu naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća na prvobitnih 12 eura, nakon spora nastalog sa susednim državama zbog povećanja te takse na 270 eura.

Naplaćivaće se za svaku pojedinu vrstu voća i povrća, u okviru jedne kontrole, koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija, a ne po kamionu.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru, i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima.

Trgovinski spor

Trgovinski spor između Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije sa Hrvatskom, nastao je nakon što je ta zemlja povećala naknadu za inspekcijski pregled voća, i povrća prilikom uvoza.

Hrvatska je prethodno pristala da se naknada naplaćuje po kamionu, a ne po broju proizvoda koji se nalaze u njemu.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske donelo je u julu novi pravilnik kojim uvodi kontrolu većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a, a naknada za inspekcijski nadzor povećana je 22 puta u cilju, kako je saopšteno, bolje zaštite potrošača.

Izvor: www.naslovi.net

Последњи пут измењено petak, 11 avgust 2017 12:32

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31