ilustracija: ministar poljoprivrede ilustracija: ministar poljoprivrede Milica Lukić

Nedimović: Ostvarićemo još veći izvoz u Rusiju Истакнут

Аутор  jun 01, 2017

SANKT PETERBURG: Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da postoji veliki prostor za dalje unapređenje razmene s Rusijom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uprkos činjenici da da je ona od 2005. povećana 12 puta.

Nedimović je na okruglom stolu u organizaciji Tanjuga i PKS "Rusija-Srbija: Perspektive ekonomskog razvoja", kazao da je takav rast omogućen sporazumom o slobodnoj trogini Srbije sa Rusijom.

"Činjenica je da su jabuke dominantna izvozna roba od svih poljoprivrednih proizvoda, a 85 odsto proizvodnje jabuka iz Srbije ide u Rusiju", objasnio je Nedimović.

Naveo je da je u prvih pet meseci ove godine 103.000 tona jabuka izvezeno u Rusiju, što je rast u odnosu na prethodnu godinu.

Postoje, dodao je, i druge kulture koje izvozimo u Rusiju i koje možemo da izvozimo, istakavši da Sporazum o slobodnoj trgovini daje sasvim ozbiljne rezultate.

S tim u vezi pomenuo je semensku proizvodnju i rekao da vidimo dobru priliku da napravimo sa Rusijom zajedničku državnu kompaniju.

Kazao je i da će se u tom pravcu razgovarati u radnim grupama koje će Minsiatrstvo sastaviti sa drugim resornim ministarstvima kako bismo mogli da otvaramo centre za doradu.

Kako je naveo, troškovi izgradnje jednog takvog centra za doradu su oko 26 miliona evra, a potrebno je oko 40 centara, za šta, napomenuo je, u Srbiji ima dovoljno znanja, a i u građevinskoj operativi ima kapaciteta da se tako nešto realizuje.

Pomenuo je i zahtev asocijacije proizvođača poljoprivredne mehanizacije o otvaranju pogona za remont i delove, te poručio da je Srbija otvorena da osnuje takvu kompaniju.

Dodao je da ima mnogo prostora i u trgovini žitaricama, te primetio da postoje jeftini vodni putevi koje treba koristiti, a da Srbija ima luke u kojima mogu da se izgrade skladišni kapaciteti i da se preko njih izvozi na treća tržišta.

Nedimović je pomenuo i dobar sporazum koji Srbija ima u oblasti poljoprivrede sa Kinom, te napomenuo da u zemlje Evropske unije Srbija može da izvozi proizvode koji se proizvode u našoj zemlji.

Izvor: www.naslovi.net

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31