ilustracija: ministar poljoprivrede ilustracija: ministar poljoprivrede Milica Lukić

Nedimović: Želimo strateška partnerstva i pospešivanje italijanskih ulaganja u agrar Srbije Истакнут

Аутор  jun 01, 2017
Italija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera u robnoj razmeni poljoprivrede Srbije. Između dve zemlje uspostavljeni su dobri politički i ekonomski odnosi koji su u stalnom usponu. Institucionalna saradnja je takođe dobra i tokom prethodnih godina rezultirala je potpisivanjem više bilateralnih sporazuma u oblasti poljoprivrede.
 
Ovako saradnju Srbije i Italije vidi Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Srbije.
 
- Saradnja Italije i Srbije u oblasti poljoprivrede se odvija kroz robnu razmenu, kao i kroz projektne aktivnosti, zatim u procesu evropskih integracija, kroz razmenu iskustava i realizaciju brojnih projekata koje finansira Evropska unija u oblasti zaštite bilja i upotrebe sredstava za zaštitu bilja, politike kvaliteta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, registracije proizvoda sa oznakom geografskog porekla, sistema kontrole ovih proizvoda, tržišnog nadzora, kao i njihove promocije - kaže na početku intervjua za eKapiju Branislav Nedimović.
 
Kako ocenjujete dosadašnju saradnju Italije i Srbije u oblasti poljoprivrede? Koje konkretne projekte biste naveli?
 
Mnogo sarađujemo u oblasti vinogradarstva i vinarstva, s obzirom da je Italija jedna od vodećih svetskih zemalja u proizvodnji vina, a da se srpski proizvođači vina u velikoj meri oslanjaju na mehanizaciju i vinarsku opremu iz Italije. Dobra privredna saradnja je produbljena zajedničkim radom na izradi rejonizacije vinogradarskih područja u Srbiji. Naime, veliki naučno-stručni rad na rejonizaciji je obavljen kroz tvining projekat koji je finansirala Evropska unija gde je Italija bila zemlja partner i gde je učestvovao veliki broj italijanskih stručnjaka. Pored navedenog, kroz ovaj projekt je urađena i transformacija sistema geografskog porekla vina u skladu sa EU zahtevima i novom zakonskom regulativom Evropske unije.
Početkom 2017. godine je završen tvining projekat "Sprovođenje održive primene sredstava za zaštitu bilja i uspostavljanje sistema za redovnu tehničku inspekciju opreme i uređaja za primenu pesticida", a očekuje se početak realizacije projekata "Jačanje kapaciteta za sprovođenje i dalji razvoj zakonodavstva u oblasti kontrole proizvodnje i prerade organskih proizvoda i politike kvaliteta prehrambenih proizvoda" i "Jačanje fitosanitarnog sektora u oblasti registracije biljnih sorti uključujući jačanje institucija za testiranje sorti u Republici Srbiji", na kojima se u prethodnom periodu intenzivno radilo.
 
Kroz Program "Podrška privredi Republike Srbije kroz nabavku dobara za pet resornih ministarstava" (Protokol Antonione), u sektoru poljoprivrede Republika Italija finansira devet projekata koji su namenjeni za nabavku opreme srednjim poljoprivrednim školama, poljoprivrednom fakultetu, institutima, kao i Upravi za agrarna plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.
 
U kojim sve oblastima u narednom periodu vidite potencijal za jačanje te saradnje i na koji način? Da li su pokrenute neke inicijative u tom smislu?
 
U narednom periodu, sa Italijom bi se mogla intenzivirati bilateralna saradnja u oblasti zdravstvene zaštite i dobrobiti životinja, prometa veterinarskih lekova i pomoćnih sredstava, bezbednosti i kvaliteta hrane, kategorizaciji hrane, kategorizaciji objekata, sve kroz razmenu i edukaciju stručnjaka, kao i kroz uspostavljanje viših oblika saradnje kroz strateško partnerstvo i pospešivanje italijanskih ulaganja u sektor poljoprivrede Srbije.
 
Kako ocenjujete organizaciju ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede u Novom Sadu, da li je po nečemu bila specifičnija i drugačija u odnosu na prethodne godine?
 
Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, po rečima organizatora, beleži rekordnu posećenost. Kao strateški partner Novosadskog sajma, trudimo se da iz godine u godinu unapredimo predstavljanje Ministarstva na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i posetiocima omogućimo kvalitetan program.
 
Ministarstvo je tradicionalno predstavilo svoje aktivnosti na štandu u hali "Master''. Osim štanda, u cilju povećanja konkurentnosti i kvaliteta organskih proizvoda i proizvoda sa dodatom vrednošću, MPZŽS je i ove godine bilo pokrovitelj i organizator Izložbe organskih proizvoda i proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Interesovanje izlagača i posetioca Novosadskog sajma za ovu izložbu je sve veće što u budućem periodu pruža mogućnost proširenja izložbene površine za proizvode sa dodatom vrednošću. Takođe, Ministarstvo je pokrovitelj i Nacionalne izložbe stoke koja predstavlja najveću izložbu ovog tipa na Balkanu.
 
Kako ocenjujete učešće italijanskih firmi i sve ono što su one predstavile?
 
U saradnji sa različitim institucijama iz zemlje i inostranstva, Ministarstvo je i ove godine organizovalo različite edukativne sadržaje u Kongresnom centru "Master", između ostalog i dva značajna skupa u saradnji sa Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu. Na štandu MPZŽS bio je upriličen bogat program. Osim intezivnih susreta zvaničnika iz zemlje i inostranstva, na štandu su se svakodnevno predstavljale različite poljoprivredne savetodavne stručne službe sa ciljem da poljoprivredne proizvođače upoznaju sa uslugama koje pružaju savetodavaci. Takođe, u toku EU dana na štandu MPZŽS predstavljeni su projekti finansirani sredstvima pretpristupne pomoći EU (IPA projekti) u oblasti poljoprivrede, kao i aktivnosti EU info centra u Srbiji.
 
Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu održana su i dva stručna seminara posvećena iskustvu i saradnji Srbije i Italije u ovoj oblasti. Koliko je razmena iskustava važna, i prema vašem mišljenju, koja iskustva i prakse italijanskih proizvođača u toj oblasti srpske firme i poljoprivrednici mogu da primene i na šta bi bilo dobro da se ugledaju?
 
U saradnji sa Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE) i Privrednom komorom Srbije, tokom 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma održana su dva skupa i to: okrugli sto na temu "Inovacije u poljoprivrednoj proizvodnji: iskustva, primeri i dobre prakse iz Italije i saradnja sa Srbijom" i konferencija pod nazivom "Prednosti udruživanja i stvaranje proizvoda sa dodatom vrednošću u sektoru mleka". Zbog aktuelnosti tema, oba skupa su bila izuzetno posećena i donela su određene smernice za jačanje i unapređenje saradnje sa Italijom.
 
Želja nam je bila da organizacijom ovih događaja obezbedimo bolju komunikaciju i prenos znanja i iskustva italijanskih partnera proizvođačima iz Srbije, kao i da otvorimo dijalog među učesnicima skupa. Jedna od tema koje su obrađivane bila je i stvaranje proizvoda sa dodatom vrednošću u sektoru mlekarstva. Italijanska iskustva u ovoj oblasti su veoma značajna za naše proizvođače i prerađivače mleka budući da je Italija lider u proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda sa dodatom vrednošću, prvenstveno različitih vrsta sireva. Preneta iskustva su pravi podsticaj i izvor ideja i znanja koja se mogu primeniti i kod nas. Zaključci sa oba skupa vode u pravcu unapređenja i podizanje nivoa tehnološkog razvoja poljoprivrednog sektora u celini.
 
Svi se slažu da je neophodna stalna edukacija poljoprivrednih proizvođača i jača saradnja sa naukom, kako u cilju razvoja istraživanja, tako i u cilju primene novih tehnologija, unapređenja procesa proizvodnje, zaštite, selekcije i odabira adekvatnog sortimenta i dr. Sa druge strane, veoma je bitno koristiti iskustva uspešnih zemalja kao što je Italija. Pre svega, neophodno je sagledati model za jačanje saradnje i podrške institucija i kompanija, kao i modele udruživanja u cilju brendiranja proizvoda i usluga.
 
Šta očekujete od sajma Agrilevante koji je planiran u oktobru u Bariju, da li će predstavnici ovog sektora iz Srbije nastupiti na toj manifestaciji?
 
Ovaj Međunarodni sajam je visoko specijalizovani sajam poljoprivrednih mašina i tehnologije najnovije generacije za poljoprivrednu proizvodnju koja poljoprivredu čini inovativnom i održivom. Između ostalog, Agrilevante će ove godine pokriti i oblast proizvodnje voća i povrća, žitarica i vinogradarstva i shodno napred navedenom, zainteresovanost za učešće na sajmu Agrilevante postoji, ali još nema zvanične potvrde učešća kompanija iz Republike Srbije.
 
Izvor: www.naslovi.net

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Април 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30