Одштампајте ову страницу
ilustracija: ministar poljoprivrede ilustracija: ministar poljoprivrede Milica Lukić

Evo šta kaže Nedimović o prometu GMO proizvoda u Srbiji Истакнут

Аутор  maj 03, 2017

Formirana je stručna komisija koja će doneti odluku o eventualnom prometu genetski modifikovanih proizvoda u Srbiji. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je postojanje ovog tela predviđeno zakonom iz 2009. i da se u njemu nalaze eminentni stručnjaci.

"Naši zakoni zabranjuju i promet i proizvodnju GMO. I tu je tačka", rekao je Nedimović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Nedimović je objasnio da će se komisija baviti procenom rizika u bezbednosti hrane, a da je zbog našeg okruženja, jer su zemlje u regionu prihvatile promet genetski modifikovanih organizama, i GMO jedan od potencijalnih faktora rizika.

"Postoje i mnogi drugi rizici. Jedna od glavnih tema je da li jedemo zdravu i bezbednu hranu. Ovo telo treba da pobroji rizike, nađe alate kako da se borimo protiv njih, da svoje stručno mišljenje na naučnoj osnovi, upozori javnost i da ministarstvo reaguje po uputstvima", rekao je Nedimović.

Komisija se sastoji od 15 stručnjaka, a dve trećine njih su profesori sa fakulteta, eminentni stručnjaci iz oblasti higijene hrane, farmacije, biotehnologije, poljoprivrede.

U okviru Svetske trgovinske organizacije postoje postulati koji kažu da se mora odrediti prema pitanju GMO ako zemlja želi da bude članica, ističe Nedimović. 

"Jedna zemlja se izborila i nije prihvatila ni promet GMO, to je Rusija. Naša je odluka da li ćemo da uđemo u to, ali šta god da je naša odluka moramo da imamo stručno mišljenje naših eksperata. Srpska pamet da nam da odgovor o tome", rekao je ministar navodeći da su u priču o GMO uključeni i potrošači i sve zainteresovane društvene grupe.

Pre nekoliko nedelje surovi ledeni talas je pogodio Srbiju, Šteta je do 50 odsto u jagodičastom i bobičastom voću u Zapadnoj Srbiji, a pogođene su i kajsije, jabuke, šljiva.

"Institut za voćarstvo će sledeće nedelje dati kompletne analize. Sa poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu su izašli sa podatkom da je šteta 15 odsto ukupne količine proizvodnje u voćarstvu. Raspisali smo pozive za nabavku opreme koja prevenira takve situacije, protivgradne mreže, sisteme za navodnjavanje, ali i za osiguranje", rekao je Nedimović istakavši da je problem i neznanje kada je u pitanju osiguranje od nepogoda.

Izvor: www.rts.rs

Последњи пут измењено sreda, 03 maj 2017 09:22