Viongradi na početku vegetacije Viongradi na početku vegetacije Goran Djakovic

Hoce li još više Rusi i Izraelci kupovati domaćih proizvoda? Истакнут

Аутор  jul 21, 2016
Predstavnici trgovinskih i privrednih komora, asocijacija fabrika i turističkih organizacija iz Rusije i Izraela posetili su 18. jula Topolu i upoznali se sa turističkim, privrednim i ekonomskim potencijalima ovoga kraja.

Poslednjih godina ruski privrednici sve više dolaze u Topolu, otkupljuju voće i vino po kojem je oplenački kraj poznat i sve više uživaju u hrani, obilascima vinarija i srpskom gostoprimstvu. Na tim temeljima može da nastane i veća ekonomsko-privredna saradnja između srpskih i ruskih regiona.

- Iako imate visokokvalitetne i zdrave proizvode, kao i najukusniju hranu, proizvodni kapaciteti su vam mali, jer Rusija ima ogromno tržište. Ipak mogli biste da isporučujete proizvode pojedinim regionima u Rusiji i na taj način ih snabdevati nečim što dolazi iz Srbije - rekla je Irina Rosoljina, predstavnica ruske delegacije privrednih komora i turističkih organizacija.

- Ovog meseca je pripremljen prvi šleper koji ćemo izvesti za Rusiju. Naši kapaciteti su sedam miliona litara vina, koje planiramo da popunimo u naredne tri godine i to znači da ćemo u naredne tri godine punim kapacitetima moći da izađemo na tržište Rusije - kaže Nevena Stevanović, PR menadžer vinarije PIK Oplenac.

Vinarija PIK Oplenac je pre dve godine privatizovana i sada je u srpsko-ruskom vlasništvu. Pored vina iz Topole, koja će se naći na ruskom tržištu, veliki potencijal za izvoz ima i voće iz ovog kraja.

- Već godinama ruski privrednici dolaze ovde i otkupljuju voće iz Topole i mi smo sada jedan od najpoznatijih krajeva kada je voćarstvo u pitanju. Oko 20 mil EUR, uglavnom voća, se izveze iz opštine Topola za Rusiju. S druge strane, nadamo se da će krenuti u malo većem obimu i turizam - kaže Dragan Živanović, predsednik opštine Topola.

Topola se već na svetskoj vinskoj mapi pozicionira kao region vina dok bi ostatak Srbije kroz gastro turizam mogao da privuče pažnju turista sa istoka.

Cilj posete strane delegacije Topoli je razvoj saradnje u oblastima ekonomije, privrede, trgovine i turizma sa Rusijom.
 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31