Moćnici usporili restituciju i povraćaj zemljišta Истакнут

Аутор  jul 18, 2016

U Vojvodini postoje "lokalni moćnici" koji koriste velike površine državnog poljoprivrednog zemljišta bez plaćanja bilo kakve naknade ili sa zakupninama koje su višestruko niže od tržišnih, objavio je 15. jula portal Agro-smart. Najveći problem kod vraćanja poljoprivrednog zemljišta je to što je nakon oduzimanja u najvećem delu sprovedena komasacija, pa su parcele izgubile mere, granice i brojeve koji su važili u vreme oduzimanja. Postupak restitucije otežava i nedostatak dokumentacije. Naslednicima je Agencija za restituciju do sada vratila 13.341 hektar poljoprivrednog zemljišta.

 Pozivajući se na izvore iz Agencije za restituciju, portal piše da ti "moćnici" na razne načine pokušavaju da maksimalno uspore ili spreče vraćanje zemljišta ranijim vlasnicima.

 To naročito važi za opštine Opovo, Senta, Odžaci, Vrbas, ali je to uobičajena pojava i u drugim opštinama, kazali su u Agenciji za restituciju za portal Agro-smart.

 Na pitanje da li još postoji opstrukcija Ministarstva poljoprivrede na koju je ukazivala ova institucija, u Agenciji za restituciju su kazali da je to ministarstvo izdalo obavezujući nalog državnom pravobranilaštvu da se žali na svaku odluku Agencije za restituciju kojom se vraća komasirano poljoprivredno zemljište, čime se odlaže pravnosnažnost i izvršenje odluka te agencije.

 "U tome se ogleda i sva uloga Ministarstva poljoprivrede u procesu restitucije", naveli su u Agenciji za restituciju.

 Najveći problem u vraćanju poljoprivrednog zemljišta jeste činjenica da je, nakon oduzimanja, na najvećem području sproveden postupak komasacije, pa su parcele izgubile mere, granice i brojeve koji su važili u vreme oduzimanja.

 Postupak restitucije otežava i nedostatak dokumentacije iz Istorijskog arhiva i nadležnih službi za katastar nepokretnosti, što je naročito izraženo na području opštine Subotica, piše Agro-smart.

 Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić ranije je ukazivao na to da se proces restitucije zemljišta usporava i otežava pre svega zbog povlađivanja interesima tajkuna i interesnih grupa u Vojvodini, kojima ne odgovara da se zemljište vrati.

 Agencija za restituciju do sada je naslednicima vratila 13.341 hektar poljoprivrednog zemljišta.

 Portal Agro-smart navodi da država "i ne zna tačno koliko njiva ima, pa su se njeni podaci u poslednjih nekoliko godina kretali od 100.000 do 800.000".

 Prema trenutnim zvaničnim podacima poljoprivrednog državnog zemljišta, koje delom treba da bude obuhvaćeno restitucijom, ima ukupno oko 540.000 hektara.

 Za vraćanje njiva podneto je oko 10.000 zahteva, a oko 30.000 ljudi čeka parcele predaka.

 Izvor: Beta 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30