Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Milica Lukić

Za mlade poljoprivrednike bespovratna sredstva! Истакнут

Аутор  sep 18, 2017

Mladi poljoprivrednici iz Autonomne Pokrajine Vojvodine dobili su novčanu pomoć, kao podršku za razvoj gazdinstava i proizvodnje u ruralnim područjima Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević uručio je 94 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na pomoć na osnovu konkursa koji je bio otvoren ranije.Radojević je istakao da je ta investicija ukupno koštala 165 miliona dinara, a da je resorni sekreterijat izdvojio sto miliona.

“To je mera agrarne politike koja se sprovodi prvi put, a kojom stimulišemo mlađe poljoprivredne proizvođače između 18 i 40 godina”, kazao je pokrajinski sekretar, objašnjavajući da je to podsticaj Pokrajinske vlade da bi se doprinelo ostanku mladih na selu i demografskoj obnovi sela u Vojvodini.” Istovremeno je kroz realizaciju tog konkursa registrovano 35 novih poljoprivrednih gazdinstava, a na taj način smo pomogli mladima u seoskim sredinama u Vojvodini da zasnuju i započnu svoju poljoprivrednu proizvodnju, a na raspolaganju im stoje i sve ostale mere agrarne politike i podrška Pokrajine.”

Sekreterijat će mladim poljoprivrednicima 75 odsto novca isplatiti avansno, a 25 odsto po realizaciji investicije. Pri tome, minimalan iznos koji je dodeljen iznosio je do 500.000 dinara, a maksimalan 1,2 milion. Od 94 potpisnika ugovora, 44 su žene, a isto toliko ih je mlađe od 25 godina, dok je njih 24 završilo fakultet.

Dvadesetdevetogodišnji poljoprivrednik Bojan Obradović iz Futoga dobio je pomoć od oko milion dinara, što će proširiti njegovu proizvodnju u plastenicima, kojom se inače bavi.

“Primarna delatnost mi je proizvodnja rasada, tako da će mi za sledeću godinu to biti sjajan podsticaj, a sama proizvodnja će mi biti interesantnija i jednostavnija”, kazao je Obradović, objašnjavajući da je poljoprivredom počeo da se bavi još 2003. godine, iako se u njegovoj porodici niko do tada nije njome bavio. “Teško je, ali ima tu dosta mesta za novotarije, a nama mladima je dostupan i internet pa su nam saznanja lakše dostupna nego starijima. Ipak, implementacija znanja je komplikovanija pa je za iskustvo potrebno dosta vremena.”

Najveće interesovanje na konkursu vladalo je za dalji razvoj i unapređivanje biljne proizvodnje te je u tu oblast investirano 115 miliona dinara a potpisana 63 ugovora. Za unapređivanje razvoja stočarstva dodeljeno je 28 ugovora, čija je vrednost 44,5 miliona dinara, dok su za preradu mleka, mesa, voća i povrća potpisana tri ugovora u vrednosti od 4,5 miliona dinara.

Tridesetdvogodišnji Goran Mrđen iz Turije počeo je da se bavi poljoprivredom kada se pre dve godine iz grada preselio u selo. On je konkurisao za otvaranje stočne farme te će uz pomoć Pokrajine uspeti da ostvari svoj cilj.

“Vratio sam se na selo jer mi život u gradu nije odgovarao i jer sam odlučio da se bavim stočarstvom i da pravim mesne proizvode, a najpre bih voleo da uzgajam svinje”, kazao je Mrđen, objašnjavajući da je na konkursu dobio 830.000 dinara, od kojih će kupiti prasiće koje će sam dalje uzgajati pošto je, po njegovim rečima, tako mnogo isplativije.

Marko Lukić iz Lukićeva dobio je 1,15 milion dinara za kupovinu traktora koji mu je neophodan za površinske radove na zemlji i pripremanje kabaste hrane za goveda.

“Završio sam Poljoprivredni fakultet, a posao nisam mogao da nađem, pa sam ostao na selu i, malo-pomalo, došao do toga da proširim imanje i krenem da se bavim stočarstvom”, kazao je Lukić, objašnjavajući da je subvencija Pokrajine za, kako je rekao, sitne poljoprivredne proizvođače, vetar u leđa.

Izvor: www.dnevnik.rs

1 коментар

 • Dejan
  Линк коментара Dejan ponedeljak, 18 septembar 2017 18:44

  Lepa vest..
  Medjutim, los utisak ostavlja informacija 'mladi do 40 godina'. Sta, osobe koje imaju 42 godine ne upadaju u spisak.?
  A ostatak Srbije gleda i cudi se..
  Ps... Na mladima svet ostaje.
  Svako dobro i uzdravlje

  Odgovor redakcije:
  Nema sujete kada su Zakoni u pitanju, negde se mora postaviti granica. Ova mera ima za cilj da podstice mladje ljude zato nemojte biti sujetni. Svi smo bili mladi i svi cemo ostariti. To je zivot.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 1. Popularno
 2. Aktuelno
 3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31