Voćnjak Voćnjak Goran Djakovic

Počinju prijave za subvecije za poljoprivredu u 2017. godini Истакнут

Аутор  jan 23, 2017
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović najavio je da će u drugoj polovini februara biti objavljeni konkursi za subvencije u toj oblasti. Kako je objasnio, reč je o subvencijama u četiri kategorije, odnosno za nabavku voćarskih i vinogradarskih traktora, subvencija za mlade poljoprivredne proizvođače, za unapređenje prerađivačkih kapaciteta i izgradnju objekata za skladištenje, sušenje i zamrzavanje porizvoda.
 
Konkursi će, dodao je, biti realizovani po drugačijem principu nego do sada, odnosno zainteresovani će konkurisati kod Uprave za agrarna plaćanja sa profakturama, nakon čega će dobijati odluku te Uprave da li je njihova investicija prihvaćena ili nije.
 
- Onda će imati rok od 60 ili 90 dana, u zavisnosti od vrste investicije, da je realizuju. Time se njima garantuje finansijska sigurnost, a mi ćemo moći da napravimo predvidivost tokom godina, da znamo šta smo odobrili – rekao je Nedimović za TV Pink.
 
Ukoliko preostane sredstava, biće i drugog poziva, dodao je Nedimović i podvukao da će biti kontrola da li se subvencije koriste na pravi način.
 
Kada je reč o izvozu srpskih proizvoda, pre svega u Kinu, Nedimović kaže da se tržišta Kine i Rusije često posmatraju na površan nacin, ali da Srbiji trebaju tržišta koja nisu vezana samo za EU ili regon. Ministar je najavio da će posle Kineske nove godine u Srbiju doći delegacija iz tamošnjeg sektora prehrambene industrije.
 
- To je ono što nama treba, moramo da razvijemo dodatne kapacitete u prerađivačkom sektoru kako ne bismo prodavali jeftinu, a kvalitetnu sirovinu – stav je ministra poljoprivrede.
 
Nedimović je dodao da u narednih 15 dana očekuje javni poziv kada je reč o tenderima za navodnjavanje, i to za 14 projekata kroz koje će biti investirano oko 30 mil EUR.
 
Ministar je ukazao i da je Srbiji potrebno između 10.000 i 14.000 protivgradnih raketa, da bi se uspešno branila od grada od kojeg voćarski krajevi trpe najviše štete. Prema njegovim rečima, biće izdvojena sredstva kako bismo bili bolje opremljeni za sledeću godinu, ali dodaje i da se moraju razviti i alternativni sistemi, odnosno ne samo fizička, već i finansijska odbrana, koja se odnosi na domen osiguranja i to ne samo poljoprirednih gazdinstava, već i republičkog budžeta.
 
Ministar je posebno podvukao da je pre nekoliko dana Evropska komisija dala pozitivan odgovor za otvaranje poglavlja 27, tako da sledi završavanje Akcionog plana. Kako kaže, 80% propisa koji moraju da se promene vezani su za poljoprivredu i životnu sredinu, što je ozbiljan posao.
Последњи пут измењено ponedeljak, 23 januar 2017 07:11

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31