Žetveni ostaci Žetveni ostaci Goran Đaković

Spaljivanje ostataka na njivama - javost i stručnjaci traže oštrije kazne Истакнут

Аутор  okt 30, 2018

Od početka prošle godine do danas policija u Srbiji registrovala je više od 32 hiljade požara na otvorenom. Učestali su tokom jeseni, kada poljoprivrednici pale ostatke na obradivim površinama. Zbog dima i smanjene vidljivosti neretko dolazi do prometnih nesreća. Uzimajući u obzir i druge negativne posledice, agroekonomisti traže da paljenje useva postane kazneno delo.

Amaterski snimak pokazuje koliku opasnost donosi nemarnost poljoprivrednika koji u ovo doba godine pale njive. Zoran Sefkerinac je poljoprivrednik iz Pančeva. Kaže, nikada nije palio njive i da takav način pristupa poljoprivredi ozbiljno šteti zemlji. Zoran Sefkerinac, poljoprivrednik iz Pančeva: Ozbiljni poljoprivrednici koji se bave stvarno poljoprivrednom proizvodnjom znaju da je paljenje strništa nije dobro, zato što se uništavaju mikroorganizmi koji su potrebni za stvaranje humusa, tako da više godina ako palite vi nećete imati uopšte te mikroorganizme, biće mrtva zemlja. Reporter: U Srbiji je to ipak česta pojava. Sredinom oktobra je zbog dima sa njiva stradala jedna osoba u saobraćaju.

MUP Srbije: Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje ostataka useva, spaljivanje smeća na otvorenom i spaljivanje biljnih ostataka. Za to je zaprećena kazna od 2500 do 8500 evra. Osoba koja je izazvala požar dužna je i da nadoknadi vatrogasno-spasilačkoj jedinici troškove intervenisanja.

Međutim, agroekonomisti kažu da ta pojava mora da se zaustavi, ali ne tako što će se na nju i dalje gledati kao na prekršajnu prijavu. Milan Prostran, agroekonomista: Poljoprivredno zemljište kao dobro od opšteg značaja, jer je uređeno naravno kao takvo i Ustavom, prema tome ono što je uređeno Ustavom i što je dobro od opšteg značaja mora i da se zakonom dobro štiti i čuva. Dakle, svaki takav postupak treba da se tretira kao krivično najteže delo. 

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da za poljoprivrednike za koje se sudski utvrdi da su nelegalno palili zemlju neće biti subvencija i dodatnih podsticaja u poljoprivredi. Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije: Za parcele na kojima je utvrđeno spaljivanje proveravaju se podaci o vlasništvu, površini radi podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Reporter: Vožnja po dimu je, kažu stručnjaci, kao vožnja po magli, u kojoj je ovog meseca zbog smanjene vidljivosti i nekontrolisane brzine u lančanom sudaru kod Jagodine nastradalo 6 ljudi.

 Izvor: Reporter Đorđe Kostić/Al Jazeera

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31