Poljoprivreda Poljoprivreda Olivera

Kako se žene snalaze u poljoprivredi? Истакнут

Аутор  feb 20, 2018

Iako se na području Republike Srpske poljoprivreda uglavnom vezuje za muškarce, Vinka Savić, Nikolina Šteković, Suada Obradović i Milijana Mlađenović su dokaz da u ovoj oblasti uspešne mogu biti i žene.


- Vozim traktor, a imam skoro sve poljoprivredne mašine: četiri traktora, dva kombajna, šilo kombajn, kao i sve prateće mašine - kaže Vinka Savić iz Verića, kod Banjaluke, koja se bavi proizvodnjom mlijeka.

Trenutno ima oko 75 krava od kojih, kako pojašnjava, 40 muznih i 35 junica.

- Imam oko pet-šest teladi, svinje, ovce i još nešto sitne stoke, a sijem i obrađujem oko 60-70 hektara zemlje na kojoj gajim kukuruz, pšenicu, trožito, trave, travne smese, grašak, grahoricu i druge kulture koje koristim za prehranu stoke - priča Savićeva.

Ustaje, kaže, uglavnom, oko šest sati, a kada je radnica koja joj pomaže u poslu slobodna, onda joj dan počinje i sat vremena ranije.

Na počinak se ide, priča Savićeva, kada se svi poslovi završe, pa je to zimi nešto ranije, a leti kasnije.

- Nedavno sam kupila jedan veliki traktor od 95.000 KM, a za koji sam dobila podsticaj od Fonda za razvoj sela 20.000 KM i od Ministarstva poljoprivrede RS 30.000 KM, a ostalo sam sama nadoknadila - naglasila je Savićeva.

Biti žena u poljoprivredi, kaže, nije lako, ali uz pomoć mehanizacije mnogo je lakše nego u neka prošla vremena.

- Da li je u poljoprivredi lakše ženama ili muškarcima, to je isto kao i u školi, neko uči dobro, a neko loše, tako da sve zavisi kako ko shvata svoje obaveze. Smatram da sam odličan učenik u oblasti poljoprivrede - ističe Savićeva.

A bavljenje poljoprivredom je opredjeljenje i Nikoline Šteković (30), mlade majke iz Kršlja, kod Novog Grada, koja, kako kaže, sebe vidi isključivo u ovom poslu.

- Imam dva sina i kada ustanem ujutro prvo se bavim decom, nakon čega idem u štalu i muzem krave, koje dnevno daju oko 140 litara mleka - istakla je Štekovićeva.

Kaže da trenutno ima 14 krava, ali da to nije kraj jer u ovom domaćinstvu planiraju i proširenje.

- Ubacićemo više grla i povećati proizvodnju mleka, tako da svakako planiramo proširenje, jer kada su svi složni, onda se nije teško baviti poljoprivredom. Želimo postići što bolji kvalitet - priča Štekovićeva.

Život na selu se isplati, tvrdi ova tridesetogodišnjakinja, koja najviše voli raditi sa životinjama.

- Sejemo kukuruz, zob, pšenicu, 20 dunuma deteline, silažu takođe naveliko radimo i na taj način pripremamo hranu za zimu - ističe Štekovićeva.

Suada Obradović (51) iz sela Kravice, kod Bratunca, bavi se uzgojem bobičastog voća.

- Imam četiri dunuma maline i dva dunuma kupine, a od jednog dela vršim preradu tako što proizvodimo kupinovo domaće vino, džemove, pa idemo i na sajmove i već smo stekli mušterije - rekla je Obradovićeva.

Radni dan joj, priča, leti započinje u pet sati i traje uveče do devet ili deset časova, u zavisnosti od obaveza.

- Kada dođe zima, onda imamo vremena i da odmorimo, da se družimo i izađemo - kaže Obradovićeva.

Njena sugrađanka Milijana Mlađenović (41) bavi se uzgojem malina, kupina i šljiva.

- Imam troje dece, a pored uzgoja bobičastog voća, imam i stoku, tako da, kada ustanem, u rano jutro prvo idem da namirim stoku i da svima pripremim doručak - kaže Mlađenovićeva.

Zasad ima na zemljištu pri kući, kako kaže, četiri dunuma pod malinom i jedan dunum pod kupinom, a malo dalje, poseduje još jednu manju parcelu, gde takođe, kako kaže, uzgaja bobičasto voće.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je promovisalo projekat rodno odgovornog budžetiranja.

- Cilj projekta je da se skrene pažnja na udruženja žena sa sela kao i na njihove proizvode i aktivnosti - istakli su u Ministarstvu."

 

izvor : https://www.blic.rs 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31