Ilustracija: Detalj rada od pustovane vune Ilustracija: Detalj rada od pustovane vune Goran Đaković

Pančеvo koristi tradiciju u službi lokalnog ekonomskog razvoja Истакнут

Аутор  jan 11, 2018

U okviru projekta "Tradicija u službi lokalnog razvoja" koji realizuje Etno-mreža uz podršku Ministarstva poljoprivrede i NALED-a, podmetač od pustovane vune s "banatskom šarom" izabran je kao jedan od tri proizvoda iz Srbije koji će dobiti dizajnirano pakovanje i certifikat.Podmetač sa banatskom šarom naći će se na mapi autentičnih proizvoda na kojoj će biti predstavljeni gradovi i opštine sa tradicionalnim motivima.

Žene iz udruženja "Panonke" trude se da na svojim proizvodima, koji su prilagođeni vremenu u kojem živimo predstave nešto što se ovde radilo još 1903. godine u Ženskoj zanatskoj školi.

U svom radu koriste stare postupke - pustovanje, tkanje i nec tehniku, objašnjava Jasna Vujičić:

"U trenucima kada živimo brzo i kada smo otuđeni i malo vrednujemo opredelili smo se za nešto što je sporo, što neguje timski duh, porodicu i tradiciju i što nas podseća gde smo, ko smo i odakle smo."

U udruženju prave različite predmete koji imaju i upotrebnu vrednost. Posao nije nimalo lak i samo za jedan podmetač potrebno je 40 sati rada, ali ove žene uživaju u kreiranju ornamenata "banatske šare".

"Tehnika rada nam dozvoljava veliku širinu", kaže Jadranka Dimitrievska, "može svako da se iskaže i da pokaže svoju kreativnost i lepotu stvaranja prilikom uklapanja raznih boja."

Marina Trifunović je tek dve godine u udruženju i uspela je da savlada sve tehnike, a sada podučava druge:

"Nisam ništa znala da radim od ovih ručnih radova, ali uz volju i želju sve može da se nauči."

Olga Žolnai Jokanović, predsednica Udruženja građana "Panonke" očekuju da će Pančevo, po proizvodima sa banatskom šarom, postati prepoznatljivo i van granica naše zemlje:

"Ono što najviše očekujemo to je da bude usvojen kao protokolarni poklon, prvo ovde u našoj lokalnoj zajednici, a posle i u čitavoj Srbiji. Očekujemo da se pojavi na sajmovima i da bude reprezentativno predstavljen u originalmom pakovanju koje će osmisliti stručnjaci."

U Evropi je 2018. godina proglašena godinom tradicije i "Panonke" imaju želju da se "banatska šara" nađe i na nacionalnoj listi nematerijanog kulturnog nasleđa Srbije.

Izvor: www.rts.rs 

Последњи пут измењено petak, 12 januar 2018 13:58

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31