Одштампајте ову страницу
Ilustracija: Radiša Radisavljević na drugom sajmu "Dani kukuruza" u Medveđi Ilustracija: Radiša Radisavljević na drugom sajmu "Dani kukuruza" u Medveđi Milica Lukić

Radiša Radisavljević postavio novi rekord u pravljenju kačamaka Истакнут

Аутор  sep 19, 2017

U Medveđi (SO Despotocav) 16.09.2017.god. održan je drugi sajam pod nazivom "Dani kukuruza". Sajam se sastojao iz tri dela: nauka, tradicija i kultura.

U delu nauke, predstavnici ratarsko-povrtarskih Instituta, sa proizvođačima u direktnom kontaktu, razmenili su iskustva o proizvodnji u tekućoj godini, i šta Instituti nude za  tekuću i narednu godinu. Predstavnik akademije nauka član odbora za selo, Branislav Gulan, održao je kratko izlaganje o stanju populacije u srpskim selima. Predstavnik Zadružnog saveza upoznao je prisutne o broju novoformiranih zadruga, kao i mogućnosti da se zadruga formira i u Medveđi.

Poljoprivredna stručna služba je učestvovala u organizaciji Sajma, a kao i prethodne godine, dodelila je zahvalnice šestorici poljoprivrednih proizvođača iz svih opština Pomoravskog okruga. Takođe su dodeljene zahvalnice udruženju voćara i vinogradara "Plava šljiva" iz Despotovca, kao i udruženju "Resavska tradicija" iz Medveđe.Udruženje žena izložilo je svoje proizvode (tradicionalna jela, rukotvorine domaće radinosti). Pored toga, gazdinstvo Radiše Radisavljevića, koje je izložilo svoje poljoprivredne proizvode, pripremilo je za sve prisutne kačamak, koji je kada se razlio na ploču imao prečnik 1,5 m, što je konstatovala komisija, a to predstavlja najverovatnije novi rekord u Srbiji, jer je do sada prečnik najvećeg kačamaka bio 1,2 m.

Po završetku kulturno umetničkog programa (zdravica, recitovanje, folklor), svi prisutni su probali kačamak-rekorder, kao i proizvode vrednih članica Udruženja.

Izvor: PSSS Jagodina

Последњи пут измењено utorak, 19 septembar 2017 06:56