preuzeto sa medias.rs preuzeto sa medias.rs Milica Lukić

Sveti Ilija: Običaji i verovanja na današnji praznik Истакнут

Аутор  avg 02, 2017

Ilija ili Elaja je bio jevrejski prorok iz 9. veka p.n.e. Iako, većina malo zna o njegovom pravom životu, proslavljanje Svetog Ilije je ukorenjeno duboko u tradiciju srpskog naroda, koji ga još naziva i gromovnikom. Ono što je za Slovene bio Perun, to je za Srbe Sveti Ilija. Srbi su upravo iz mnogobožačke slovenske religije, prešli na hrišćanstvo i samim tim je jasno zašto se pridaje toliki značaj ovom svetitelju.

Za Svetog iliju, se veruje da nije umro, već da se živ vazneo na nebo u plamenim kočijama i da će on najaviti drugi Hristov dolazak, u koji veruju pripadnici hrišćanstva. Bio je rodom iz Aronoba, iz grada Tesvita. Po predanju, kada se Ilija rodio, njegov otac Sabah video je anđele, koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bio znak njegovog plamenog karaktera i sile ognjene. Svoju mladost često je provodio u pustinji u dubokoj molitvi. U to vreme, proroci nisu imali ništa zajedničko sa vračima. Nisu proricali budućnost i vračali, već su bili mudraci i narodni učitelji, koji su stvarali i propovedali religiozne koncepcije, a posebno etičku vrednost religije.

Proroci su svojim radom pripremili put nastanku hrišćanstva. Srbi su, prelaskom u hrišćanstvo, mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, preneli na Svetog Iliju. Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u plamenim kočijama, koje vuku četiri konja iz čijih nozdrva izbija vatra, a grmljavina je buka njegovih kola, kojima se on vozi po nebu. Svetog Iliju u narodu još nazivaju i Ilija gromovnik. Prema običajima, na njegov praznik ne treba da se radi u polju, jer će se tako navući gnev svetitelja. Sveti Ilija je slava vazduhoplovaca u Srbiji, koja je bila prekinuta za vreme komunizma, ali je obnovljena i slavi se opet od 1992. godine. Veruje se, da je na taj dan, dobro uzeti med radi zdravlja. Nekada je bio običaj, da majke mažu decu medom, kako bi cele godine bila zdrava.

Последњи пут измењено sreda, 02 avgust 2017 12:49

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30