Ilustracija: Zasad jabuka Ilustracija: Zasad jabuka Goran Djakovic

Evo kako su poljaci prošli kada su ušli u EU? Истакнут

Аутор  feb 06, 2017

Poljska je uspela da zahvaljujući veštom korišćenju fondova EU oporavi privredu i da pre nekoliko godina izbegne recesiju, dok je članstvo u EU omogućilo poljskoj poljoprivredi da se modernizuje i postane konkurentna na jedinstvenom tržištu, istakli su 3. februara predstavnici poljske ambasade u Beogradu. Iskustva Poljske, kao vrlo uspešne u korišćenju fondova, i Hrvatske, kao suseda koji od 2013. ima pristup znatno većim sredstvima EU, mogu biti korisna za Srbiju, rečeno je na skupu o korišćenju fondova EU. Srbija u ovoj fazi pristupanja koristi pretpristupna sredstva IPA ali ima pristup i programima EU poput Horizonta 2020 i Kozme (Cosme). Zamenik ambasadora Poljske u Srbiji Andžej Kinđuk rekao je da je Poljska po padu komunizma našla u teškoj ekonomskoj situaciji a da je uspela da obnovi privredu zahvaljujući naporima građana, reformama i veštom korišćenja fondova. "Trinaest godina posle ulaska u EU neupitano je da se Poljska promenila na bolje", rekao je on na skupu u Privrednoj komori Srbije o korišćenju fondova EU i iskustvima Poljske i Hrvatske. Kinđuk je rekao da je Poljska u višegodišnjem budžetu EU za 2007-2013. imala na raspolaganju 68 milijardi evra dok su se u sadašnjem ciklusu za 2014-2020. ta sredstva povećala na 82 milijardi evra. Savetncia za ekonomska pitanja u ambasadi Poljske u Srbiji Karolina Janik je rekla da je Poljska najbolje iskoristila priliku od svih novih članica EU koje su pristupile 2004. i 2007, i da je najveći korisnik budžeta EU. Janikova je dodala da je Poljska izbegla recesiju kada druge članice to nisu mogle a da su u tome pomogla i sredstva EU koje su doprinele porastu investicija. Ona je rekla da je poljski privredni rast po ulasku u EU povećao za polovinu dok je nezaposlenost smanjena pa je prošle godine je iznosila 8,2%. Janikova je rekla da se prosečna plata u Poljskoj povećala sa 510 evra u 2003. na 945 evra u 2016. godini. Dodala je da se nisu obistinili strahovi poljskih poljoprivrednika da neće biti konkurentni sa svojim proizvodima na evropskom tržištu. Prema njenim rečima, članstvo u EU je omogućilo poljskoj poljoprivredi da se modernizuje i poveća konkurentnost.

Primena evropskih standarda je s vremenom olakšala pristup tržištu EU a izvoz poljskih poljoprivrednih proizvoda u EU se povećao pet puta, tako da je sada vodeći izvoznik u centralnoj i istočnoj Evropi, rekla je ona. "Poljski proizvodi su brzo napredovali i zauzeli jak i siguran položaj na tržištu EU", rekla je Janikova. Miščević: Koristiti  i programe za inivoacije i mala i srednja preduzećaŠefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević rekla je na skupu da iskustva Poljske i Hrvatske u korišćenju fondova i programa EU mogu biti vrlo korisna za Srbiju i istakla značaj programa Horizont 2020 i Kozme za srpske privrednike. Tanja Miščević je rekla da Srbija u sadašnjoj fazi pregovora o članstvu u EU koristi evropska pretpristupna sredstva IPA i programe EU kako bi izgradila kapacitete institucija, kao i za veće infrastrukturne projekte u oblastima obuhvaćenim poglavljima i pripremu za buduće korišćenje sredstava Unije. "Jedna važna stvar jeste to što pretpristupnu pomoć i programe Horizont 2020 i Kozme (Cosme) koristimo da bismo unapredili institucionalne kapacitete i završili neke od velikih infrastrukturnih poslova vezane za svako od 35 poglavlja", rekla je ona na skupu o korišćenju fondova EU i iskustvima Poljske i Hrvatske.

Ona je dodala da je posebno važno razviti kapacitete lokalnih samouprava za korišćenje sredstava EU koja se, kako je istakla, mogu koristiti ne samo za infrastrukturne projekte već i za projekte komunalnih delatnosti, životnu sredinu i drugo. Tanja Miščević je istakla značaj program Horizont 2020 za finansiranje istraživačkih projekata i dodala da je procedura komplikovala ali da su sredstva značajna. Ona je dodala da je nedavno istraživački centar iz Novog Sada dobio 1,2 miliona evra u okviru tog programa EU, što je najveća takva suma odobrena u regionu. Ukazala je i da program Kozme mogu koristiti mala i srednja preduzeća za unapređenje delatnosti a da se sredstva realizuju kroz kreditne linije banaka. Tanja Miščević je istakla da je Poljska ostvarila vrlo dobre rezultate u korišćenju fondova EU, dok Hrvatska, kao sused i članica EU od 2013, sada ima pristup i strukturnim i kohezivnim fondovima Unije.

http://www.euractiv.rs/

 

Последњи пут измењено ponedeljak, 06 februar 2017 07:58

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30