Чланци поређани по датуму: petak, 05 februar 2021 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Udruženje za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“ uputilo je ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavu Nedimoviću zahvalnicu povodom potpisivanja protokola sa Kinom, ističući da će postignuti dogovor značiti mnogo srpskim proizvođačima i izvoznicima.
„Udruženje Žita Srbije iskreno Vam se zahvaljuje na uloženom vremenu, naporu i postignutim rezultatima u otvaranju novih tržišta za poljoprivredne proizvode iz Srbije“, navodi se u zahvalnici.
Rezultati potpisivanja Protokola sa Republikom Kinom veoma će značiti našim proizvođačima, ali i svima ostalima koji se nalaze u lancu, od proizvodnje do izvoza, a očekujemo ih već u narednom periodu, zaključuju u tom udruženju.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potpisao je juče sa Generalnom upravom carine Kine dva protokola o fitosanitarnim uslovima za izvoz srpskog kukuruza i sušenog rezanca šećerne repe u Kinu.
Srbija je među deset najvećih izvoznika kukuruza u svetu a sada ima mogućnost da izvozi i na tržište Kine, koja je najveći svetski kupac ove robe.

Објављено у Tržište
petak, 05 februar 2021 12:29

Predstavljene nove sorte jabuka

Najveći italijanski izvoznik jabuka, agrokooperativa Vog, svom proizvodnom portfoliju dodaje sorte jedinstvenog ukusa i dugog roka trajanja. Javnosti su prikazane tri perspektivne sorte koje će se naći u novim zasadima jabuka u regionu Južnog Tirola.

Od njih tri, Cosmic Crisp trenutno je najpoznatiji zaštitni znak u poslu sa jabukama. Predstavljena na američkom tržištu krajem 2019. godine, o njenoj ulozi velike buduće nade među uzgajivačima države Vašington već je izveštavano.

Dve druge sorte su, međutim, manje poznate.

Za najvećeg italijanskog izvoznika jabuka, agrokooperativu Vog, čiji uzgajivači će prvi na svetu proizvoditi ove sorte, to je jedinstvena prilika da kupcima ponude jabuke jedinstvenih osobina.

Pa šta Ipador i CIVM49, koji se prodaju kao Giga i RedPop, donose na tržište?

Giga, je okrugla, crvena jabuka žutog mesa. Njegov ukus je opisan kao "punog tela sa ukusnim notama u rasponu od banane preko meda do cimeta i sušenog voća". To je mešavina dve postojeće sorte: GoldRush, slična zlatnom delišesu, ali sa malo kiselijim ukusom i sorte Nicoter, koji se prodaje pod brendom Kanzi.

Giga će se brati početkom oktobra i prodavati od januara do avgusta. Prema međunarodnoj Pome Fruit Alliance, sorta je sočna, hrskava i vrlo čvrsta, sa izuzetno dugim skladišnim potencijalom i "izvanrednim" rokom trajanja.

S druge strane, ukusi sorte RedPop su u rasponu "od šljive do sušenog voća i meda". Takođe, crvene je boje sa žutom pozadinskom bojom, manje je veličine sa blago prugastim izgledom. Rezultat je ukrštanja dve sorte: Gala i Coop39, poslednje poznatije na tržištu kao Crimson Crisp.

Prema CIV-u, jabuka je "slatka i hrskava" sa velikim potencijalom za dugo skladištenjem. Bere se mnogo ranije - od sredine avgusta do sredine septembra - i prodaje od januara do avgusta.

Agrokooperativa Vog je zasnovala organsku proizvodnju obe sorte.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3165229/predstavljene-nove-sorte-jabuka-giga-i-redpop

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Kako SPOS nezvanično, ali pouzdano saznaje, tokom procesa kontrole kvaliteta meda firme Irikom, došlo je do nečuvenog incidenta.

Naime, firma Irikom je u očiglednom pokušaju da spreči postupak dokazivanja osnovane sumnje na prevarne radnje, pokušala da svojevrsnom neskrivenom pisanom „pretnjom“ odnosno „molbom“ jednoj laboratoriji onemogući vršenje laboratorijskih analiza kojima bi se utvrdilo činjenično stanje, dok je savestan rad veterinarskih inspektora nazvala „nezakonitim radnjama“. Naravno, u tom dopisu naopako se tumači Pravilnik o kvalitetu meda i to na skandalozan način, tvrdeći se da pekarski med ne podleže ispitivanju na sve parametre kvaliteta, čak ni na autentičnost (utvrđivanje porekla šećera u medu), iako pekarski med po Pravilniku MORA BITI PČELINjI MED, a može da ima izmenjen kvalitet po određenim parametrima, što analiza na poreklo šećera svakako nije, kao ni sve druge analize koje Pravilnik nije izuzeo.

I inače, nevezano za ovaj slučaj, veterinarskim inspektorima se često preti, skriveno ili neskriveno. Inspektori se čak i tuže od stranke, ali stranka ne tuži ni državu ni Upravu za veterinu, već tuži direktno veterinarskog inspektora kao fizičko lice, i to za „prekoračenje ovlašćenja“, „zloupotrebu službenog položaja“ kao i „poslovni mobing“ aludirajući kako konkretni inspektor kontroliše samo njih, preveliki broj puta, kako to radi namerno i smišljeno i slično.

Problem je u tome što u takvim „ličnim“ tužbama, inspektora po zakonu NE BRANI JAVNO PRAVOBRANILAŠTVO, već on lično od sopstvenih para mora da angažuje advokata i plaća ga tokom procesa koji traju nekada i godinu dve.

Zato se svaki, pa i ovakav pritisak na inspektore mora smatrati pretnjom, kako bi oni krenuli linijom manjeg otpora i odustali od svog zakonitog posla. Jer sutra potegnu pitanje sukoba interesa tog inspektora kada ih ponovo bude kontrolisao, pošto su u ličnom sudskom sporu, a sve se nadajući da će ga nadležni zato zameniti nekim drugim inspektorom koji će biti „mekši“ poučen primerom svog prethodnika.

Sve ovo se na žalost stvarno događa, a mi ne smemo na takve pojave bledo da gledamo, kako neko izvrće zakon na glavu, i zloupotrebljava ga u lične svrhe.

Tužbu slične vrste svojevremeno je dobio i predsednik SPOS-a pre više godina upravo od strane na početku pomenute firme Irikom pretpostavljamo sa istim ciljem, ali ni tada ni sada niko nije niti može da nas uplaši.Zato će, počev od danas, na osnovu jednoglasne odluke IO SPOS-a, SPOS pomoći svim veterinarskim i drugim inspektorima u takvim sudskim procesima, kako bi odagnali strah koji pojedini pokušavaju da im nametnu.

Naime, svim inspektorima koji savesno i temeljno rade svoj posao po pitanju suzbijanja falsifikata meda i drugih zloupotreba u industriji meda, SPOS će pružiti BESPLATNU PRAVNU POMOĆ, tako što će imati POTPUNO BESPLATNOG ADVOKATA IZ ADVOKATSKIH KANCELARIJA KOJE RADE ZA SPOS, tokom celog sudskog procesa!

Inspektori, samo vi mirno i savesno radite svoj posao, SPOS neće dozvoliti nikakav pritisak na vaš rad!

Svi inspektori sa navedenim problemom pravnu zaštitu mogu zatražiti putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izvor: https://spos.info/nebojtese/

Објављено у Pčelarstvo

Udruženje proizvodjača proizvoda od mesa iz Izmira, Manise i Turgutlua, pod pokroviteljstvom Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Turske i Opšte direkcije za hranu i kontrolu, organizuje "zoom prezentaciju" potencijalnih proizvoda koji se mogu plasirati na tržište Republike Turske i to:

* Sušena kobasica od govedine i ovčetine iz Kirgistana,
* Sušeno magareće meso iz Grčke,
* Magareća kobasica iz Grčke,
* Seftalja kobasica od jagnjetine sa Kipra,
* Kobasica od mesa irvasa iz Finske,
* Pirotska peglana kobasica “Stojadinović” iz Srbije,
* Teleća kobasica sa sirom iz Ratingena iz Nemačke,
* Sušena ovčetina iz BIH,
* Sušena govedina iz BIH,
* Sušeno meso od losa iz Norveške,
* Kobasica od govedine i zečetine sa Kipra,
* Dimljeni losos iz Irske,
* Jagnjeća kobasica sa vinom iz Francuske,
* Cervala zečija kobasica iz Švajcarske i
* Sušena ovčetina iz Dalmacije iz Hrvatske.

Prvo će biti urađena hemijska analiza proizvoda i analiza sastava proizvoda, a nakon toga i organoleptičko ocenjivanje istih. Komisuju za ocenjivanje će sačinjavati istaknuti turski gastronomi i poznavaoci proizvoda od mesa. Komisija će biti sačinjena od sedam članova, a maksimalni koeficijenat koji proizvod može dobiti je 70, dok je minimalni 1, ukoliko ne zadovolji hemijske analize i analize sastava proizvoda ili ako ga jedan od sudija organoleptički oceni ocenom 1.

Na ovo takmičenje je od strane organizatora iz inostranstva pozvano ukupno 17 proizvođača. Navedenih 15 je potvrdilo slanje svojih proizvoda i učešće u takmičarskom delu.

Iz Srbije i Pirota je poziv dobio ovogodišnji pobednik sajma Pirotske peglane kobasice Ninoslav Stojadinović koji je potvrdio učešće u takmičenju i svoj proizvod će za Tursku poslati 15. februara.

U prezentaciji pirotske peglane kobasice će pored ovogodišnjeg pobednika Ninoslava Stojadinovića učestvovati i predsednik Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice Marijan Savić, a jedan segment prezentacije biće i predstavljanje našeg grada.

Izvor:https://www.plusonline.rs/pirotska-peglana-kobasica-potencijalni-proizvod-koji-se-mo-e-plasirati-na-tr-i-te-republike-turske

Објављено у Agroekonomija

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da je počela javna rasprava o Nacrtu zakona o uredenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koja će trajati do 25. februara.

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je predstavnike organa i organizacija, poslovnih udruženja, privrednih subjekata, stručne javnosti i druga zainteresovana lica da učestvuju u javnoj raspravi i doprinesu izradi konačne verzije Nacrta zakona.

Sve primedbe, predlozi i sugestije mogu se tokom trajanja javne rasprave dostaviti putem elektronske pošte na e-mail adresu:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

sa naznakom „Za javnu raspravu o Nacrtu zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda“ ili putem pošte na adresu Ministarstva poljoprivrede, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd, sa istom naznakom.

Sve detalje možete pročitai na linku:  http://www.minpolj.gov.rs/javni-poziv-za-ucesce-u-javnoj-raspravi-o-nacrtu-zakona-o-uredjenju-trzista-poljoprivrednih-proizvoda/

Izvor: http://www.minpolj.gov.rs/pocinje-javna-rasprava-o-nacrtu-zakona-o-uredjenju-trzista-poljoprivrednih-proizvoda/

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Фебруар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28