Чланци поређани по датуму: utorak, 02 februar 2021 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
utorak, 02 februar 2021 16:58

Uskoro prijava za subvencionisane traktore!

Sekretarijat za privredu grada Beograda će za mesec dana raspisati javne pozive za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede, za šta je ove godine iz gradskog budžeta opredeljeno 180 miliona dinara.

Kako je najavio gradski sekretar za privredu Milinko Veličković, biće raspisana četiri javna poziva za podsticaje koji se odnose na nabavku traktora i poljoprivrednih priključnih mašina za povrtarstvo, ratarstvo, pčelarstvo i voćarstvo.

Naveo je da se Beograd prostire na 350.000 hektara od čega je 270.000 hektara poljoprivredno zemljište, a da se obrađuje 250.000 hektara.

- To nam daje obavezu da vodimo računa o poljoprivredi. Zato subvencije iz godine u godinu rastu - rekao je Veličković u obrenovačkom naselju Dren gde je, navodi se na sajtu opštine Obrenovac, posetio poljoprivredna gazdinstva porodica koje su dobile novu poljoprivrednu mehanizaciju.

Izvor:https://www.ekapija.com/financing/3161603/za-mesec-dana-javni-pozivi-za-podsticaje-za-nabavku-poljomehanizacije-na-teritoriji

Објављено у Agroekonomija

Indonežanska fabrika pečuraka, koja je u Kovinu otvorena 2015. godine, zahvaljujući gasifikaciji indistrijske zone proširila je proizvodnju, zaposlila 50 novih radnika i sad snabdeva 45 odsto domaćeg tržišta sa pet vrsta pečuraka, a svoje proizvode izvozi i u 10 evropskih zemalja.Izgradnjom nove hale na 12.000 kvadratnih metara fabrika pečuraka u Kovinu postala je najveća u Srbiji. Ovde 300 radnika mesečno proizvede 240 tona pečuraka, najviše šampinjona koji se sveži u komadu ili isečeni zamrznuti isporučuju na domaće i inostrno tržište.Izgradnja novog pogona vredna je 4,5 miliona evra, a najviše je uloženo u savremenu opremu za klimatizaciju, jer je izuzetno teško održavati neophodnu temperaturu u tako velikom objektu.

Posle mašinskog ubacivanja komposta i pokrivke prostor se zagreva do 25 stepeni, a automatski se kontrolišu i brojni drugi parametri.

"Zalivamo sobu pet dana, a nakon toga krećemo sa hlađenjem i posle 10 dana počinjemo sa berbom i zato su nam pečrke tako bele i lepe", kaže zaposlena u pečurkani Tanja Lončarević.

Direktor pečurkane Sunil Mamgain ističe da je jako važno uskladiti klimatsku kontrolu za proizvodnju pečuraka.

"Uspeli smo sve to zahvaljujući kompjuterima koji izdaju podatke kolika vlaga treba da bude, koliko ugljen-dioksida i svega ostalog", navodi Sunil Mamgain.

Lokalna samouprava je gasifikacijom industrijske zone omogućila fabrici uvođenje savremenih tehnologija i zapošljavanje novih radnika.

"Uvođenjem gasa do fabrike omogućili smo im da najsavremenije holandske mašine stave u proces proizvodnje i tako su maksimalno povećali učinak, a to znači i mnogo više pečuraka po kvadratnom metru i ubrzan proces proizvodnje", ističe predsednica opštine Kovin Sanja Petrović.

U pečurkani planiraju da povećaju izvoz, posebno u zemlje Evropske unije i da budu što konkurentiji proizvođačima pečuraka u Poljskoj koji su za sad najuspešniji u ovom poslu.

Izvor:https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4243028/pecurkana-kovin-srbija-posao.html

Објављено у Biljna proizvodnja
utorak, 02 februar 2021 16:38

Vesna Zmijanac podiže plantažu ovog voća

Vesna Zmijanac započinje novi biznis – sadnju aronije na svom imanju na Bukulji. Popularna pevačica je višak slobodnog vremena i čest boravak na planini odlučila da iskoristi pametno i počne da se bavi poljoprivredom.
Sve više se može čuti kako se pevači žale na to što skoro godinu dana nemaju posla, zbog čega su mnogi od njih krenuli da zarađuju na druge načine. Dok neki snimaju sopstvene rijalitije, drugi svoju popularnost unovčavaju putem društvenih mreža, gde reklamiraju razne proizvode, a Zmijančeva je rešila da postane poljoprivrednik. Kako saznajemo od izvora bliskog pevačici, njoj su prijatelji savetovali da iskoristi svoje veliko imanje na Bukulji i započne biznis. Nakon savetovanja s komšijama i poznanicima iz ovog mesta, dobila je ideju da počne da uzgaja aroniju.

Kako je naglo porasla potražnja za proizvodima koji deluju na imunitet, otkako je počela pandemija Korona virusa, pevačica je shvatila da je najbolje da krene u tom pravcu. Od ove biljke, koja je sve traženija kod nas, prave se sokovi, likeri, slatko, džem i vina, zbog čega se i odlučila za nju.

Vesna je, prema rečima sagovornika, već konsultovala stručnjaka za analizu kvaliteta zemljišta, raspitala se u kakvim uslovima opstaje aronija, da li je na tom podneblju uopšte moguće njeno uzgajanje, a kad je dobila potvrdan odgovor – da je izuzetno otporna i da podnosi i niske temperature, krenula je u realizaciju. Naručila je manju količinu zasada, koju planira da posadi na proleće, a ako joj krene kako je planirala, nastaviće da sadi u jesen, kad je to i preporučljivo, i tada će uložiti čak 30.000 evra u proizvodnju. Pored toga, ona planira da, ukoliko joj krene biznis, dokupi još zemljišta u okolini, kako bi proširila posao. Tada će najverovatnije početi i sa sadnjom organske aronije, koja je sve traženija, a za čiji uzgoj nije dozvoljena upotreba klasičnih pesticida i đubriva. Inače, lekovita biljka prve plodove daje posle tri godine, pa će tek tada Vesna moći da i zarađuje od ovog biznisa.

Ona je trenutno u potrazi za ljudima koji će raditi na njenom imanju, a pomoć će joj biti i poznanici iz Aranđelovca, gde često dolazi. Vesna dolazi u ovaj grad u blizini Bukulje jer se tu nalazi kafana u kojoj voli da ruča i tu je stekla prijatelje.

Izvor:https://www.vesti-online.com/vesna-zmijanac-nakon-par-decenija-na-estradi-menja-profesiju-ulaze-30-000-evra-a-evo-cime-ce-da-se-bavi/

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
utorak, 02 februar 2021 16:12

U izradi zakon o organskoj proizvodnji

"Organska prozvodnja u Srbiji ima izuzetne mogućnosti i odlična je prilika za našu državu, s obzirom da je potražnja za ovim proizvodima povećana i kod
nas i u svetu. Interesovanje za ovu proizvodnju u Srbiji postoji, što pokazuje povećanje površina i broja organskih proizvođača, kao i rast izvoza organskih proizvoda. Domaći organski proizvodi su već dugo prisutni na tržištu država Evrope, koje su nam glavna izvozna tržišta, ali s obzirom da smo prethodnih godina otvorili mnoga nova tržišta za izvoz poljoprivrednih proizvoda, kao što su tržišta Kine, Rusije, Turske, Indije, Egipta, organski proizvodi mogu postati zanimljivi i za izvoz u te države" - napisao je u uvodniku ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović u uvodniku publikacije  "Organska proizvodnja u Srbiji 2020". Ovu jedinstvenu publikaciju objavila je Serbia Organika uz podršku ministarstva i finsisku poršku Nemačke kroz  razvojnu saradnju koju sprovodi GIZ.

U uvodniku ministar se osvrnuo i na podršku države kada je u pitanju organska proizvodnja, ali i najavio Zakona o organskoj proizvodnjikoji je trenutno u izradi.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podržava organsku proizvodnju kako bi se povećavale površine i rastao broj organskih proizvođača, i u tom cilju preduzima brojne mere koje ubrzavaju razvoj organske proizvodnje i doprinose konkurentnosti organskih proizvoda. Uzimajući u obzir da je organska proizvodnja prilično zahtevna, da iziskuje puno znanja i brojna ulaganja, kako u proizvodnju tako i u preradu, ove godine smo značajno povećali iznos podsticaja u organskoj biljnoj proizvodnji tako da organski proizvođači imaju mogućnost da ostvare podsticaje koji su 400% veći u odnosu na podsticaje u konvencionalnoj poizvodnji, što je za skoro pet puta puta više nego pre samo 4 godine. Takođe, imamo odlične podsticaje i u organskom stočarstvu, koje se poslednjih godina sve više razvija. Značajno je istaći da na sve podsticaje za organsku proizvodnju imaju prava i proizvođači koji su periodu konverzije, odnosno koji su tek na početku bavljenja ovom proizvodnjom, kada im je podrška i najpotrebnija, s obzirom da još uvek nemaju sertifkovane organske proizvode sa uvećanom vrednošću. Podstičemo organske proizvođače i na način da im refundiramo deo troškova koji su neophodni za obavljanje kontrole i sertifikacije "- poručio je ministar Nedimović.

Ova publikacija predstavlja jedinstvenu i sveobuhvatnu studiju, odnosno analizu sektora organske proizvodnje u Srbiji, ali daje i pregled razvoja i stanja proizvodnje, potreba, potencijala i izazova, statistike, geografske raspodele, učesnika, proizvodne strukture. Osim detalja vezanih za domaće tržište i proizvodnju organske hrane, posebno poglavlje posvećeno je aktuelnim trendovima na međunarodnom tržištu i procenu budućih trendova u organskoj proizvodnji.

Sve detalje ove studije možete pogledati na linku: https://serbiaorganica.info/wp-content/uploads/2021/01/ORGANSKA-PROIZVODNJA-U-SRBIJI-2020-online-1.pdf

Izvor: Agrobiznis magazin 

 

Објављено у Biljna proizvodnja
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Фебруар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28