Чланци поређани по датуму: petak, 12 februar 2021 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Sve zelene pijace u sastavu JKP „Gradske pijace“ tokom predstojećeg praznika Dana državnosti, 15. i 16. februara, radiće uobičajeno od 06 do 19 časova.

Pijaca “Palilula” radiće od 07 do 20 časova, pijaca „Dušanovac“ – prodaja robe iz vozila od 19 do 06 časova, dok će “Otvoreni tržni centar” poznatiji kao Buvljak koji ponedeljkom inače ne radi, u utorak, 16.februara raditi u skladu sa zimskim režimom od 08 do 16 časova.

Garaže i parking prostori za korisnike i posetioce pijaca će tokom praznika raditi po ustaljenom režimu i to:

Garaža u okviru pijace Palilula od 06 do 20 časova

Garaža pijace Zeleni venac od 06 do 21 čas

Parking pijace Zemun od 00 do 24 časa

Parking pijace Dušanovac od 08 do 19 časova
Podsećamo da je pijačni karavan zimnice i ovog vikenda, 13. i 14. februara, biće održan na jednoj od omiljenih pijaca, „Palilula“ od 08 do 16 časova.

Posetioci pijace Palilula  će i ovog vikenda pored svakodnevnog raznovrsnog asortimana zdravih i kvalitetnih namirnica, imati mogućnost da nabave bogat asortiman ajvara, različitih salata, kompota, pekmeza, sirupa, suvog voća, sokova, meda, vina i mnoge druge specijalitete po pristupačnim cenama.

Organizacijom „Karavana zimnice“ JKP „Gradske pijace“ pokazuje da u svakom segmentu brine o potrebama savremenog potrošača, ali i da predstavlja značajnu kariku i u plasmanu autentičnih domaćih proizvoda.

JKP „Gradske pijace“ koje neguje visok stepen odgovornosti i prema kupcima i prema prodavcima, podseća posetioce beogradskih pijaca da ostanu odgovorni, da održavaju preporučenu fizičku distancu kao i da nose zaštitne maske.

Karavan zimnice, pijaca „Palilula“ 13. i 14. februar od 08 do 16 časova, a ulaz je slobodan. 

Izvor:http://www.bgpijace.rs/?p=6110#more-6110

Објављено у Agroekonomija

SVAKO ko je odrastao i živi u Srbiji svestan je ogromnog prirodnog bogatstva koje ona ima. Pejzaž naše zemlje prošaran je divnim planinama, rodnim voćnjacima i bogatim žitnicama. Oni koju odu u inostranstvo obično kažu da im povrće i voće nemaju isti "pun" ukus kao kod nas.
Zbog toga je većini građana bitno da džem koji kupe u marketu bude zaista napravljen od domaćih namirnica, odnosno, šljiva iz Šumadije i malina iz Arilja. Danas je tržište preplavljeno velikim brojem brendova i kupci su često zbunjeni jer, od svega ponuđenog, ne mogu da se snađu i odaberu proizvod koji ima garanciju da je napravljen u Srbiji i od sirovina iz Srbije.

Međutim, zahvaljujući projektu Privredne komore Srbije - "Stvarano u Srbiji", kupci imaju garanciju da su proizvodi sa oznakom "Čuvarkuća" zaista stvoreni domaćim radom, sirovinama i materijalima, što po kvalitetu predstavlja natprosečan proizvod na ovim prostorima.Žig "Čuvarkuća" potrošačima daje garanciju da je proizvod natprosečnog kvaliteta, napravljen od najmanje 80% domaćih resursa i sirovina. Kupovina proizvoda sa ovim žigom ima višestruk značaj za domaću privredu, ali i građane, time omogućavamo viši nivo zaposlenosti i sigurnija radna mesta i zarade za naše stanovništvo i naša proizvodna preduzeća.

Ali, dobiti ovaj žig nije baš jednostavno. Proizvodi kandidovani za dobijanje žiga "Čuvarkuća" pre odobrenja prolaze stroge kontrole kvaliteta na osnovu koji se utvrđuje da li zadovoljavaju visoko postavljene standarde.

Danas je porodica čuvarkuća dobila je 64 nova proizvoda u oblasti hemijske, prehrambene i prerađivačke industrije Srbije. Time je ukupan broj čuvarkuća premašio 500.

Mihailo Vesović, predsednik Saveta za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga "Čuvarkuća", istakao je da projekat "Stvarano u Srbiji", pokrenut pre više od pola godine, beleži odlične rezultate, zahvaljujući podršci potrošača, eksperata, proizvođača, kao i trgovinskih lanaca, među kojima je i Mercator S koji je partner u ovoj akciji.
- U proteklih šest meseci više od 50 kompanija je apliciralo i dobilo pravo korišćenja žiga "Čuvarkuća" za više od 500 proizvoda. Trenutno imamo još oko 200 proizvoda koji su u procesu razmatrajanja za dobijanje žiga "Čuvarkuća". Ono što je za nas bitno, kada je reč o prehrambenoj industriji, jeste da najmanje 80% vrednosti mora da bude stvoreno u Srbiji. Pored domaće sirovine i rada, važno je da proizvodi zadovolje visoke standarde kvaliteta, da su ekološki prihvatljivi, da se vidi da proces proizvodnje jeste takav da štiti životnu sredinu i lokalnu zajednicu, i da na taj način praktično doprinosi podizanju celokupne privrede Srbije - rekao je Mihailo Vesović.Trgovačka marka koja ima najviše proizvoda sa oznakom "Čuvarkuća" je "Ukusi moga kraja". Nju čini više od 200 proizvoda napravljenih od 100% domaće sirovine i po tradicionalnoj recepturi.

Privredna Komora Srbije je u okviru projekta "Stvarano u Srbiji" danas dodelila još 21 žig brendu "Ukusi moga kraja", koji je postao prvi srpski brend sa više od 100 "Čuvarkuća" koje garantuju vrhunski kvalitet i domaće poreklo proizvoda.

- Naš brend "Ukusi moga kraja" premašio je magičnu brojku od 100 žigova, jer smo kompanija koja je izuzetno orijentisana prema domaćoj proizvodnji, i pre svega podršci razvoja malih lokalnih proizvođača. U prilog tome možda najbolje govori to da su IDEA prodavnice, Roda marketi i Mercator hipermarketi prvi trgovinski lanci koji su u svim svojim objektima označili proizvode koji su "Čuvarkuće" srpske privrede, ali i to da naša kompanija Mercator-S čak 97% vrednosti prometa stvara u saradnji sa domaćim proizvođačima i dobavljačima. Zbog svega toga stvarno verujemo da proizvodi koji su stvoreni u Srbiji treba da budu vidljiviji kupcima i mi zbog svega toga stvarno verujemo da proizvodi koji su stvoreni u Srbiji treba da budu vidljiviji kupcima i mi činimo sve što možemo da tako i bude“, rekao je Miloš Nikolić, direktor sektora za razvoj trgovačke marke u kompaniji Mercator - S.Svako ko želi da na svojoj trpezi posluži domaće proizvode vrhunskog kvaliteta može ih pronaći u IDEA prodavnicama, Roda marketima i Mercator hipermarketima, koji su prve prodavnice u kojima su postavljene oznake "Čuvarkuće".

Izvor:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/963136/zelite-kupujete-domace-proizvode-evo-kako-odaberete-najkvalitetije-ponude-marketima

Објављено у Agroekonomija
petak, 12 februar 2021 15:13

Šta sve nude nove meteo-stanice?

Više od 18.000 poljoprivrednika iz Sombora, Vrbasa, Inđije, Bačke Topole i Subotice od sad će putem najsavremenijih meteo-stanica moći da se informišu o vremenskim nepogodama, kao i o pojavi bolesti i insekata koji prete njihovim usevima.

Nove informacije pomoći će korisnicima da uvećaju prinose, uz smanjenje operativnih troškova i do nekoliko stotina evra po izlasku na poljoprivredno dobro, saopštio je NALED.

Meteo-stanice uvezane su sa AgroLIFE platformom za efikasnije planiranje poljoprivredne proizvodnje, a postavljene su u okviru projekta "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem" koji je podržao develoPPP.de program Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode ga Nemačka razvojna saradnja (GIZ), NALED i TeleGroup.

Osim vremenskih podataka u realnom vremenu, koji se ažuriraju na svakih sat vremena, predviđanje kiša, mrazova i visokih temperatura precizno je preko 90%, a korisnici aplikacije, upozorenja će dobijati putem obaveštenja kroz aplikaciju.

- Senzori meteo-stanica prate temperaturu i vlažnost vazduha i zemljišta, jačinu vetrova, vlažnost lista i količinu padavina u realnom vremenu, a svi prikupljeni podaci biće dostupni i do godinu dana unazad. U praćenje je uključeno i zdravstveno stanje kultura na pojedinačnim parcelama i razvoj infekcija koje mogu uticati na kvalitet proizvodnje.
Prvih 50 stanica postavljeno je u izabranim vojvođanskim samoupravama, a postoje ambicija i interesovanje da se projekat proširi i na druge gradove i opštine u Srbiji – kaže Diana Gligorijević, suvlasnica kompanije TeleGroup.

Upotreba AgroLIFE softvera namenjena je prvenstveno zakupcima državnog zemljišta kojim upravljaju lokalne samouprave, kako bi se uz prikupljanje više informacija o upotrebi sprečila degradacija njiva i povećalo zadovoljstvo korisnika. Aplikacija je dostupna i besplatna i za sve vlasnike privatnih gazdinstava kao i veb stranica sa pregledom podataka koje ove meteo-stanice obrađuju.

- Od oko 1.300 zakupaca zemljišta u pet pilot opština trenutno 615 lica planira svoju proizvodnju putem AgroLIFE platforme. Kroz podatke prikupljene sa meteo stanica i AgroLIFE platformu želimo da pružimo osnov poljoprivrednim proizvođačima i donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou da bolje planiraju upotrebu zemljišta radi povećanja prinosa, produktivnosti i očuvanja kvaliteta zemljišta. – kaže direktorka za dobru upravu u NALED-u Ana Ilić.

Amira Omanović, menadžer na projektu u Nemačkoj razvojnoj saradnji ističe da proces i trend digitalizacije pružaju velike mogućnosti za modernizaciju opštinskih usluga i procedura, pa tako i u procesu upravljanja poljoprivrednim zemljištem. Korisnicima, u ovom slučaju poljoprivrednicima, otvaraju se nove mogućnosti za povećanje produktivnosti i kvaliteta prinosa u saradnji sa opštinama.

- Očekujemo da će iskustva opština u Srbiji i generalno način upravljanja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu u Srbiji biti korisni za relevantne aktere u regiji, posebno u BiH i Crnoj Gori - dodaje Omanović.

Projekat digitalizacije opštinskog upravljanja zemljištem je regionalnog karaktera, a po ugledu na softversko rešenje u Srbiji, postupak prikupljanja podataka započet je u pilot lokalnim samoupravama u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3172422/nove-meteo-stanice-obavestavaju-kad-je-vreme-za-njivu

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo

Sporazum o trgovini sa Velikom Britanijom prestao je da važi njenim izlaskom iz EU 31. decembra, a novi još nije potpisan. O njemu se, kako RTS saznaje u resornom ministarstvu, i dalje razgovara. A dok pregovori traju, privrednici kažu da trpe štetu – uvećani su troškovi izvoza i to do nekoliko puta, a usporen je i protok robe. Automobilske gume, maline i sladoled – glavni srpski proizvodi na britanskom tržištu uskoro bi mogli da postanu deficitarni. Razlog – višestruko veća carina na srpsku robu od 1. januara.

"Recimo za izvoz smrznutog voća, carina je sa dva praktično otišla od 12 do 20 odsto. Ako zamislite da tu postoji neka marža, marža i od pet odsto na tom tržištu. U trenutku kada promenite carinu sa dva na 12 odsto vi ste praktično ubili svaku šansu za zaradu i nemogućnost da budete konkurenti", kaže Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije.

To drastično poskupljuje trgovinu i vrednost robe na tržištu, kaže Vesović i ističe da je to problem za naše izvoznike koji već imaju ugovorene poslove pod određenim uslovima.

O uslovima u novom sporazumu dve delegacije razgovarale su dva puta - pred kraj prošle godine i pre nedelju dana. Deo sporazuma koji se odnosi na trgovinu, u resornom ministarstvu kažu - gotovo spreman. Ostalo je otvoreno samo jedno pitanje.

"Ja sam uveren u moguće je već i u trećoj rundi našeg razgovora da to otvoreno pitanje bude usaglašeno i onda ćemo čekati realizaciju ovog drugog dela, odnosno ta druga pitanja, koja su opšte političkog karaktera i regulišu ukupne odnose dve zemlje", kaže Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Upravo ta politička pitanja su, čini se, glavna kočnica. Šta ona tačno podrazumevaju iz Ministarstva spoljnih poslova nisu želeli da komentarišu. Detalje iznose mediji - prema navodima, među zahtevima je npr. obavezivanje na "punu saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju" u Hagu, kao i sprečavanje i kontrola ilegalne imigracije. O toku pregovora, ambasadorka te zemlje u Beogradu oglasila se na Fejsbuku.

"Pregovore o sporazumu Ujedinjenog kraljevstva i Srbije je prekinula epidemija kovida 19, kao i uvođenje vanrednog stanja u Srbiji, u martu prošle godine. Dalja odlaganja su usledila zbog junskih parlamentarnih izbora u Srbiji i pet meseci formiranja Vlade. Razgovori sa Srbijom i dalje teku i napreduju", napisala je Šan Maklaud, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji.

Prema njenim rečima, nacrt sporazuma je zasnovan na postojećem Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.

"Od Srbije nije traženo da preuzme bilo kakve nove obaveze. Nacrt sporazuma ne sadrži nikakva iznenađenja", kaže Maklaudova.

Veza trgovinskog sporazuma sa političkim
Ne iznenađuje ni što Velika Britanija insistira na vezivanju trgovinskog sporazuma sa političkim, kaže bivši ambasador Srbije u Londonu.

"Bregzit je, pored ostalih stvari, podrazumevao i jednu novu, globalnu ulogu Velike Britanije, gde je ona izašla iz EU sa namerom da ona igra ulogu sličnu onoj koju je imala ranije, iz nekih drugih vremena. I u tom smislu ako je tačno ono što vidimo u medijima, treba gledati i na te njene zahteve da se potpiše nekakav politički deo", kaže Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nemačkoj.

Ovo područje, kaže, nije područje velikog interesa Velike Britanije, ali ona kao velika sila želi da zadrži politički i vojni uticaj, a sa druge strane mi imamo interes da sa tom zemljom bez obzira na sve razlike imamo dobre političke odnose, i iznad svega dobre trgovinske i ekonomske odnose.

Na regulisanju bilateralnih odnosa sa drugim državama Ujedinjeno Kraljevstvo je ubrzano radilo posle izlaska iz EU. Do sada je zaključilo 63 sporazuma, između ostalog i sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Izvor:https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4255758/britanija-carine-maline-sladoled-gume.html

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Фебруар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28