Чланци поређани по датуму: sreda, 27 januar 2021 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u emsiji "Usijanje dana" na Kurir televiziji govorio je o novim paketima pomoći za poljoprivrednike.

On je istakao da mnogi ne znaju koliko novca država ulaže u poljoprivredu i na koji način refundira novac od kupljenih mašina.

- Ima jedna česta stvar koja se u Srbiji podrazumeva, a to je davanje novca države kao podsticajna sredstva za mehanizaciju. Ljud ne znaju koliko je to stvarno. Pedeset posto novca kad hoćete da kupite traktor, plug, balir, sistem za navodnjavanje, šta god da vam padne na pamet, vi dobijete minimum 50 posto, može i više - kaže ministar i dodaje da je u pitanju suma od preko nekoliko desetina milijardi.

-U korona godini mi smo ispaltili 11 milijardni, 2019. godine 6,5 milijardi, ali da ne bude ovo samo za hvaljenje, nama trebaju godine da ulažemo u srpsku poljoprivredu u ovu vrstu tehnologije da bismo bili konkurenti svima oko nas -kaže ministar Nedimović.

On je dodao da je jedini uslov da se dobije refundiranje od države da se ima registrovano domaćinstvo.

Izvor:https://www.kurir.rs/vesti/biznis/3612163/drzava-refundira-novac-od-kupovine-masina-ministar-nedimovic-izneo-uslove-za-povracaj-ulozenog-kurir-televizija

Објављено у Agroekonomija
sreda, 27 januar 2021 15:46

Kako se pravi domaći sir iz Čuruga?

Porodica Radišić iz Čuruga pravi je primer kako se trud i rad isplati. Iako obrađuju stotinu hektara zemlje, ovi vredni ljudi se četiri generacije bave i proizvodnjom sira. Imaju svoju farmu stoke, ali i volju koja ne posustaje.Porodica Radišić iz Čuruga na oko 100 hektara zemlje gaji pšenicu, kukuruz, soju i lucerku koje koristi i u stočarskoj proizvodnji. Imaju oko 20-ak muznih krava, koje u proseku daju oko 700 litara mleka dnevno, gde najveći deo završi u pogonu za proizvodnju sira. Jedan od glavnih problema u njihovom domaćinstvu jeste manjak radne snage i zbog toga spas vide u robotizaciji."Što se tiče govedarstva videćemo da li će biti povraćaj ove godine za robote, ako bude ja mislim da će mnogi stočari koji su rešili da nastave, da se bave ovom granom proizvodnje, da će kupiti robote", kaže Petar Radišić iz poljoprivrednog gazdinstva "Radišić"

Njegova supruga Zorica po struci je farmaceutski tehničar, koja je jedan beli mantil zamenila drugim. Unapredila je proizvodnju, proširila tržište i zadržala kvalitet. Iako se jedan deo sireva pravi po tradicionalnom receptu, ona je unela novine u ukusu i vrsti sireva. Kupce za svoju robu najviše nalaze u malim marketima a trenutno rade i na proširenju tržišta."Bili smo prisutni znači i u jednom većem lancu gde smo postigli dobre rezultate, inače su to male specijalizovane prodavnice i imamo ljude koji dolaze na naš kućni prag iz različitih delova naše zemlje. Imamo polutvrde sireve i tvrde sireve na koje sam ja posebno ponosna, jer to je deo moje recepture i sa tim nadograđujemo generacijski posao, znači to je nešto novo što smo uveli u proizvodnju i po čemu želimo da se prepoznajemo na tržištu", ističe Zorica Radišić.

Radišići planiraju da povećaju broj grla na farmi, modernizuju pogone i prošire proizvodnju sira, kako bi sa većom količinom bili konkurentniji na tržištu.

Izvor:https://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/iz-gazdinstva-porodice-iz-curuga-stize-kvalitetan-domaci-sir_1202191.html

Објављено у Govedarstvo

U nadaleko čuvenom ariljskom malingorju posla ima svih 365 dana u godini, a vredni proizvođači već sada se spremaju za novu sezonu, jer iako je prošla godina bila dobra, svaka sledeća je izazov.Na desetine hektara ovde je posađeno crveno zlato, a mnogo faktora utiče na uspeh. Dobra cena je ono što najviše zanima malinare, ali dok srpska malina dođe do prodaje seljak prođe mnogo muka, jer zaraditi može samo ako ima šta da proda, pa je kvalitet zasada najvažniji.

- Svi mi imamo te stare zasade koje su posadili naši očevi. Od njih su uzimani pelceri i pravili se novi. Međutim, nisu se baš najbolje pokazali i mnogo manje rađaju nego zasadi stari i po nekoliko decenija. Sada smo odlučili da u svoje malinjake stavimo sertifikovane bezvirusne sadnice i nadamo se odličnom rezultatu, jer tamo gde smo već to uradili prinosi su bili mnogo veći. Naš posao je fabrika pod otvorenim nebom, uvek je neizvesan, a mi kao proizvođači moramo učiniti sve da u vreme berbe zaista imamo šta da uberemo jer sve ostalo je propast - izjavio je Ljubiša Milijanović, malinar iz sela Stupčevići kod Arilja.

Ovaj domaćin gaji maline na 40 ari, a ostao je veran starom dobrom vilametu koji je posađen na 20, a na drugoj polovini je eurosadora, koja rađa u jesen pa u vreme te berbe nema problema sa pronalskom radnika. Njegovi zasadi sada će biti podmlađeni, a na leto očekuje plodove prve klase. Pored Ljubiše, sve je više malinara koji se takođe odlučuju na ovaj potez i sade samo bezvirusne sadnice na svoje plantaže.

- U Arilju na pojedinim mestima postoje novi zasadi koji su dali samo 500 kilograma po hektaru, što je bilo poražavajuće. Tada su naši voćari shvatili da nešto treba da menjaju i da ulažu u svoju proizvodnju, kako bi imali profit. Bezvirsune sadnice, koje u Srbiju stižu iz Holadnije, pokazale su se kao idealne za ovo podneblje i daju velike prinose, izuzetno visokog kavaliteta koji odlično prolaze na tržištu. Sve je više domaćina koji su se na tradicionalan način bavili malinarstvom, a sada prave nove zasade sa bezvirusnim sadnicama, jer znaju da samo na taj način mogu ostati u proizvodnji i biti konkuretni - rekao je Mile Radisavljević iz Atp Irrigation-a.

Kupovinu bezvirusnog sadnog materijala od ove godine subvencioniše i Ministarstvo poljoprivrede, pa je cena mnogo povoljnija i kvalitene sadnice dostupne svima, a težnju da se malinari konačno promene svoje zasade i na taj način ostvare veći profit izrazio je i ministar Branislav Nedimović, prilikom posete ovom kraju, navodeći da je ovo šansa za sve njih i da ne bi trebalo da je propuste.

Izvor:https://www.srbijadanas.com/biz/vesti/sansa-koja-se-ne-propusta-u-arilju-se-sve-vise-prelazi-na-bezvirusne-sadnice-maline-subvencionise-i-2021-01-27

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31