Чланци поређани по датуму: sreda, 26 avgust 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
sreda, 26 avgust 2020 14:58

Potpuna rekonstrukcija Kalenić pijace

Gradske vlasti nameravaju da izmene izgled beogradskih pijaca. Jedna po jedna, po primeru Palilulske pijace, gradske tržnice u budućnosti bi trebalo da dobiju moderniji izgled.
Po obnovi Palilulske tržnice, u planu je bila rekonstrukcija Kalenića, koja će potpunu transformaciju početi da proživljava na proleće, kada se bude gradila i podzemna garaža ispod Viške. Zatim sledi uređenje Bajlonijeve pijace.

- Kalenić pijaca je prva u nizu koja će doživeti potpunu rekonstrukciju. To se može očekivati početkom sledeće godine. Podrazumeva izgradnju savremene nadstrešnice nad celom pijacom i obnovu svih objekata koji nisu obnovljeni u prethodnom periodu. Pripremu za proširenje Ulice Maksima Gorkog, izgradnju podzemno-nadzemne javne garaže ispod Viške ulice, tako da će ceo taj ambijent potpuno drugačije izgledati ubuduće. Biće savremen i moći ćemo da korisnicima pijace pružimo bolju uslugu, a kroz izgradnju garaže ćemo razrešiti problem parkiranja - navodi gradski urbanista Marko Stojčić.

U planu je bilo da se sa obnovom Kalenića završi ove godine. Zbog ideje da se izgradi garaža u neposrednoj blizini tržnice, sve je bilo odloženo jer su u igri bile dve opcije za njenu lokaciju. Većalo se da li će ona biti desno na platou ispod Viške ulice, ili ispod same pijace, ali ne celom površinom. Ipak, prevagu je odnela prva opcija.Kako za "Novosti" otkriva glavni prestonički arhitekta, u izradu projektne dokumentacije treba da uđe i Bajlonijeva pijaca, prema idejnom rešenju Zorana Dmitrovića i Zorice Savičić.

- Taj postupak će početi krajem ove godine, kako bismo u sledećoj godini mogli da pribavimo sve dozvole i 2022. krenemo sa izgradnjom i ove pijace. Odnosno odmah po završetku Kalenića.OBNOVA Kalenić pijace, započeta je krajem 2017. godine, kada je umesto 23 neuslovna lokala, izgrađeno 28 novih. Onda je renovirano 30 lokala iz Ulice Maksima Gorkog, čime je bila završena prva faza rekonstrukcije.

Izvor:https://www.novosti.rs/beograd/vesti/912190/obnova-kalenica-sledeceg-proleca-uredjenje-trznica-vracaru-starom-gradu-pocinje-naredne-dve-godine

Објављено у Agroekonomija
sreda, 26 avgust 2020 14:53

Pčele znaju kakva će biti zima

Poznato je verovanje da pčele mogu da osete kakva će biti nastupajuća zima, te da se po tome i pripremaju da je uspešno prebrode. Veruje se da unošenjem povećane količine propolisa pokazuju da će zima biti hladna i oštra i obratno, saznajemo od pčelara Predraga Cvetkovića iz Trstenika.

"Ove godine, zbog prevelikih padavina pčelinja društva su bila onemogućena da normalno donose propolis krajem maja i tokom juna, kada to obično počinju da rade. Zbog toga je intezivnije donošenje počelo krajem juna i tokom jula. Verovatno zbog toga pojedini pčelari i tumače ponašanje pčela da dolazi oštra zima. Ako takva zima prati ovako neuobičajenu sezonu, onda je vrlo verovatno da su je pčele zaista i predskazale. Prethodna zima je bila neobično blaga kada je u pitanju prezimljavanje pčelinjih društava, a i odavno nije bilo oštre zime, zato verujem da nas ove ili naredne godine sigurno očekuje hladna zima", objašnjava Cvetković.Inače, pčele su izuzetno osetljive na sve promene u atmosferi, a posebno promene vazdušnog pritiska i temperature. Smatra se da mogu da osete razliku temperature od svega 0,1 stepen, znači deseti deo stepena i to ne samo temperature vazduha, već i saća na kome žive i po kome se kreću.

"Promenom ponašanja one pokazuju da se nešto menja u atmosferi pa pažljiv i iskusan pčelar može na osnovu toga da proceni promenu vremena u narednih nekoliko sati ili možda i duže. Naravno, pčele nekada i greše, a dešava se da ih iznenade nagli pljuskovi ili oluje kada ne stignu da se na vreme vrate u košnicu."Smatra da je možda uzrok te njihove greške leži i u tome što su dobri izvori nektara za njih neodoljivo privlačni, ali i jaka potreba za unosom polena i vode u košnicu. Zato Cvetković kaže da ljudi ne bi trebalo olako da ih procenjuju.

"Kada je reč o propolisu, pčele počinju da ga unose u košnicu kada otopli i kada razne biljke, najčešće drveće, počinje da luči smolu, a to je obično u drugoj polovini maja. Sakupljanje propolisa se smatra jednim od najtežih poslova koje pčele obavljaju, bilo da su u pitanju poslovi unutar košnice ili u polju. Najteži momenat je kada se pčela vrati u košnicu i treba da otkači tovar propolisa na odgovarajućem mestu", objašnjava ovaj iskusni pčelar.Propolis se ne može sakupljati po hladnom i kišovitom vremenu, jer je tada potpuno stvrdnut, a ne može ni po pretoplom jer je skoro tečan i izuzetno lepljiv. Inače, pored prirodnih faktora koji utiču na lučenje propolisa, njegovo sakupljanje i unošenje zavisi i od pčela koje su usko povezane i sa vremenskim prilikama. Zato slobodno može da se kaže kako pčele unošenjem propolisa pokazuju svoj osećaj i za klimatske promene."Ne može da se ide toliko daleko u tumačenju ponašanja pčela da bi im se pripisivala sposobnost da predosete kakva će biti naredna zima. Bilo bi dobro kada bi postojao neki naučni rad na tu temu. Sakupljanje propolisa je osobina koja varira od jedne rase do druge rase pčela, kao i od soja i genetke, pa prema tome dve različite rase pčela na istoj lokaciji neće donositi iste količine propolisa."Pored genetskih faktora, sakupljanje propolisa je povezano i sa potrebama pčelinjeg društva, te je i sakupljanje intenzivnije za slučaj njihovih povećanih potreba. Povećane potrebe mogu da budu različite prirode, od postojanja većih pukotina u košnici, preko prevelike cirkulacije, do potreba da se saće bolje učvrsti.

"Karakteristična poteba za većom količinom propolisa je i prisustvo nekih životinjica, obično miša ili rovčice, koje su ušle u košnicu, te su ih pčele ubile, ali ako ne mogu da ih izbace ili očiste moraju da ih oblože propolisom kako se usled njihovog raspadanja ne bi stvarale štetne bakterije u košnici", kaže Cvetković.Kvalitet propolisa u nastanku zavisi i od vrste smola, pa ako nema boljih izvora pčele mogu da sakupljaju i donose nekvalitetan materijal. U takvom nedostatku dešava se da skidaju propolis iz starih napuštenih košnica ali samo kada su temperature dovoljno visoke da taj propolis dovoljno omekša."Najveći i najbolji izvori propolisa kod nas su topole, breze, jasike i neke vrste četinara. Glavne vrste propolisa su tamno crveni i zelenkasto-smeđ propolis. On se izdvaja od drugih pčelinjih proizvoda koji su izuzetno zdravi po svojoj izrazitoj baktericidnosti. Propoplis je prirodan antibiotik i mnoge osobe koje su alergične na antibiotike nalaze pomoć za svoje probleme u ovom pčelinjem proizvodu."

Međutim, naš sagovornik kaže, kako nije ni svaki propolis koji dolazi na tržište podjednako kvalitetan i zdrav. On prvenstveno treba da bude svež odnosno da ne stoji godinama u košnici, na ramovima, delovima košnice ili u nekoj posudi. Podrazumeva se da treba da bude čist kako ne bi sadržao štetne supstance koje bi eventualno mogle da ga zagade, a tu se misli na izduvne gasove automobila, industrijski dim i otpad. Tretmani košnica hemijskim sredstvima radi lečenja pčela mogu da doprinesu da ne bude čist."Svežina propolisa određuje se vrlo jednostavno, komadić se stavi u usta i drži 10-15 minuta, uz blago prevrtanje jezikom, bez gutanja i žvakanja. Posle tog vremena trebalo bi da se oseti peckanje koje može da bude jače ili slabije. Pri dužem držanju, ako je vrlo kvalitetan i svež izaziva i pravu malu anesteziju u usnoj duplji. Na kraju testa može da se proguta", objašnjava ovaj iskusni pčelar.O pozitivnom uticaju propolisa na zdravlje načinjeni su mnogi naučni radovi, a Cvetković napominje da se koristi i oralno, stavlja se na kožu, s njim se inhalira.

Kako kaže, najednostavniji način da se dobije propolis je da se sastruže sa mesta u košnici gde ga najviše ima, a to su bočne letvice ramova, falcevi košnice gde stoje ramovi, mesta oko raznih otvora i procepa na košnica, ali i suženi prostor između gornje površine ramova i poklopne daske.

Izvor:https://www.agroklub.rs/pcelarstvo/sta-kazu-pcele-kakva-ce-biti-zima/62430/

Објављено у Pčelarstvo
sreda, 26 avgust 2020 14:41

Ovo je cena novog roda kukuruza

 

Protekle nedelje zaključeni su prvi kupoprodajni ugovori kukuruza novog roda u količini od 625 tona, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.
Cena za taj kukuruz kretala se od 18,5 do 19,5 dinara po kilogramu bez PDV-a a kao razlog za trgovanje u avgustu pre berbe kukuruza navode se male zalihe i nedostatak ponude kukuruza starog roda.Terminske tražnje kukuruza roda 2020. godine kreću na cenovnom nivou od 14,45 dinara po kilogramu bez PDV-a, a na paritetu CPT Dunavske luke sa isporukom robe tokom septembra i oktobra.

Ukupan promet ostvaren na Produktnoj berzi prošle nedelje je iznosio 1.650 tona robe u ukupnoj vrednosti od 38,4 miliona dinara.

Kukuruz rod 2019. godine je prometovan u cenovnom rasponu od 19,5 do 20 dinara po kilogramu bez PDV-a što je najviša postignuta ovosezonska cena.

U poređenju sa istim periodom prošle godine statistički cena kukuruza je viša za 34,01 procenat.

Treću nedelju zaredom pšenicom se nije trgovalo na ovoj berzi a ponuda se kretala od 17,8 do 18,5 dinara po kilogramu bez PDV-a.

"Slab izvoz i slaba tražnja mlinara za ovom žitaricom dovela je do potpune pasivnosti na tržištu", navodi se u izveštaju.

Sojino zrno je prošle nedelje realizovano u cenovnom rasponu od 41,5 do 42,2 dinara po kilogramu PDV-a što znači da je cene ove uljarice pala za 1,87 procenata.

Žetva suncokreta je na samom početku a ponuda se prošle nedelje kretala od 296 do 300 evra po toni bez PDV-a - međutim tražnje na ovakvu ponudu nije bilo.

Izvor:https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/stari-kukuruz-20-dinara-po-kilogramu-novi-i-do-19-5-dinara_1155418.html

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
sreda, 26 avgust 2020 04:50

Alideda

Alideda je mala softverska firma iz Beograda a osnivači su višedecenijski prijatelji i IT stručnjaci koji su želeli da svoje znanje i vreme ulože u izradu sopstvenog softvera a ne u, za naše IT-jevce uobičajene, poslove outsorsing-a.

Alideda je servis nastao iz potrebe restorana da imaju profesionalni softver za naručivanje hrane, onlajn plaćanje, prijem narudžbina i upravljanje flotom dostavljača.

Imamo više od 300 klijenata i njima pružamo od jednostavnog onlajn naručivanja hrane sa alideda.rs sajta i aplikacija do AI upravljanja dostavnom flotom. Našim klijentima omogućavamo da imaju i sopstveno prodajno mesto na web-u u vidu onlajn naručivanja na svom sajtu kao i sopstvene android i ios aplikacije. Alideda nudi svoje usluge trenutno u 11 gradova u Srbiji.

Kupcima nudimo jednostavan i pregledan sajt i mobilne aplikacije uz, u ovo vreme neizbežno, onlajn plaćanje i beskontaktnu dostavu. Kupci na našem sajtu odaberu jedan od mnogobrojnih restorana iz koga žele dostavu, upišu svoju adresu i odaberu jela koja žele. Restoran prihvata narudžbinu a informacija o tome kada će tačno hrana biti isporučena stiže kupcu na mejl i putem sms-a.

Sve cene na alideda.rs su identične onima koje možete dobiti direktno u restoranu. Dakle ne postoje nikakvi dodatni ili skriveni troškovi za kupca bilo da se plaća gotovinom ili onlajn.

Veliki deo naših kupaca naručuje iz kancelarija. Mnogi naručuju i u grupi, svako sa svog uređaja, i narudžbinu prosleđuju zajedno. Svi znamo kako je teško dogovoriti se sa kolegama oko toga šta bi ko naručio i upravo je to problem koji na ovaj način rešavamo. Svako samostalno naručuje a jedan dostavljač donosi svu hranu.

Ove godine kompletna privreda ima ogroman izazov u vidu pandemije pa ni na našem tržištu situacija nije drugačija. Ugostiteljski objekti imaju manje posla u lokalima a prilika da održe prihode je u dostavi.

Zbog toga ohrabrujemo sve restorane da nam se pridruže i da svojim kupcima ponude novi vid usluge kroz naprednu tehnologiju i tako podsete svoje mušterije da hranu iz svog omiljenog restorana mogu dobiti i na kućnu adresu uz onlajn plaćanje i beskontaktnu dostavu.

 

Zvanična veb-stranica : https://www.alideda.rs/

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31