Чланци поређани по датуму: ponedeljak, 08 jun 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
ponedeljak, 08 jun 2020 08:44

Saveti za uspešnu berbu višanja

S obzirom na to da je višnja neklimakterična voćna vrsta, koja nema mogućnost dozrevanja nakon berbe, određivanje pravog momenta za izvođenje ovog postupka je još od većeg značaja. Višnja kao i drugog voća prolazi kroz dva stepena zrelosti, fiziološka (botanička) i puna zrelost (konzumna). Vreme izvođenja berbe mnogo zavisi od namene ploda. S obzirom da su plodovi namenjeni preradi odnosno zamrzavanju onda berbu treba vršiti u periodu pune zrelosti, kada plod postigne intenzivno crvenu boju, i prepoznatljivu aromu i ukus, svojstvenu datoj sorti. Njega određuju stručnjaci na terenu u saradnji sa tehnolozima iz hladnjača. Plod ne sme da prezri i omekša kada curi i gubi na kvalitetu i opada pre same berbe, a ne sme da bude ni zelen, jer gubi na masi i u sadržaju suvih materija.

 Berba treba da se obavi u roku od sedam dana. Ukoliko se radi o većim plantažama berbu treba početi nešto ranije.

Berba se vrši po oblačnom vremenu, a ako su dani sunčani sa visokim temperaturama berbu treba prekinuti od 13-15 časova zbog omekšavanja plodova i velikog iscrpljivanja i biljke i berača. Ne sme se brati po kiši ili kada je velika rosa da plodovi ne bi bili mokri i tako brzo trulili dok stignu do hladnjača. Plodovi se pakuju u takozvane “dvanaestice”, 12/1, sa ivicama visine 12 cm. One se ne smeju prepunjavati, a njihovo odlaganje se vrši stavljanjem u red između stabala višnje pri čemu se plodovi skrivaju od Sunca I prekomernog zagrevanja. U letvaricama ne sme biti trulih i nedovoljno zrelih plodova, kao ni peteljki.

Mehanizovana berba traži manje radne snage, znatno je efikasnija, i čak do dva puta rentabilnija, što je vrlo značajno ako se uzme u obzir da troškovi ručne berbe u nekim slučajevima iznose i do 50 % ukupnih troškova proizvodnje.

Da bi se mehanizovana berba obavila uspešno, potrebno je da budu ispunjeni određeni uslovi. Odgovarajući razmaci sadnje, 4 x 3 m, dovoljno visoka debla, barem 80 cm, kao i da su plodovi ujednačene zrelosti. Ovakva berba se vrši uz pomoć različitih tipova tresača. Učinak se kreće od 60 – 120 stabala po času, u zavisnosti od modela i veštine izvođača radova. Dnevni učinak u periodu od 10 h, iznosi 600 – 1200 stabala, odnosno 0,72 – 1,5 ha. Mašinu opslužuje 2 radnika, vozač traktora I radnik koji uklanja gajbice.

Radi efikasnije i uspešnije mehanizovane berbe potrebno je obaviti tretiranje hormonskim preparatom Etrel (Ethrel). Aktivna materija ovog preparata je ( 2 – hloretil – fosforasta kiselina) odnosno Etefon.Preparat utiče na ubrzano dozrevanje plodova i smanjenje sile odvajanja ploda od peteljke.

Koncentracija primene Etrel-a kod višnje se se kreće od 500 – 700 ppm tj. 0,05 do 0,07 %, odnosno 0,5 do 0,7 l na 1000 l vode / ha. Na većim površinama jednu polovinu zasada tretirati 14 dana pre planirane berbe, a drugu polovinu 7 dana pre planirane berbe. Karenca je 7 dana. Efekti zavise od vremena primene i temperature u vreme i tri dana nakon primene. Na previše niskim temperaturama ispod 15 °C slabije je dejstvo i treba pojačati koncentraciju, dok na temepraturama preko 30 °C efekat jači i može opasti puno plodova i pre same berbe. Prilikom mehanizovane berbe plodovi se pakuju u ambalaže u koje staje 20 kg plodova. Sloj plodova ne sme da bude viši od 30 cm da se ne bi previše gnječili i bespotrebno curio sok.

Ubrane plodove višnje treba što pre transportovati do objekta za preradu, najbolje u roku od 2 -4 h nakon berbe. Transport ubranih plodova od višnjika do sabirnog mesta treba obavljati pažljivo, bez mnogo trešenja i drmanja. Prevoz se obavlja najčešće traktorskim prikolicama ili kamionima, što je bolje. Pri pakovanju gajbica u kamion obratiti pažnju da su pravilno složene kako ne bi upadale jedna u drugu i pri tome gnječile plodove.

Pri manipulaciji (utovar, istovar) treba pažljivo raditi. Nije dozvoljivo bacanje i trešenje gajbica. Transport višnje po mogućstvu vršiti kamion – hladnjačama, ili pak noću zbog nižih temperatura. Transport do udaljenih hladnjača danju,s obzirom da je to period visokih temperatura, može biti katastrofalan po kvalitet višnje.

Izvor:https://domacinskakuca.rs/2020/06/04/vocarstvo/kada-je-pravi-momenat-za-branje-visnje/

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
ponedeljak, 08 jun 2020 08:39

Tresač stabala za brzo branje voća

Kompanija Munckhof Fruit Tech Innovators ima rešenje nazvano Tree Shaker, Tresač drveta, za brzo i efikasno branje voća, orašastih plodova i maslina. Ovaj berač, iliti, tresač uz samo dva do tri radnika može u jednom satu da obere plodove sa 100 do 180 stabala. Nova verzija ove mašine biće dostupna na tržištu ovog leta.

Mašina se sastoji od dva dela i ima sistem čišćenja. Razvijena je kako bi postigla najbolje rezultate sa što manjim brojem ljudi. Dizajnirna je tako da sakupljeni plodovi ne dodiruju zemlju što garantuje visoki kvalitet berbe uz minimalne troškove čišćenja.

Tresač se sastoji od dva dela - na jednom je cirada, a na drugom i cirada i tresač s upravljačkim delom. Oba su na točkovima kako bi paralelno mogla da se kreće kroz redove, a njima upravlja radnik. Mašina pomoću džojstika pruža ciradu ispod stabla, a zahvata ga tresačem. Drugi radnik pruža ciradu s druge strane stabla, a stroj plodove pažljivo trese i na taj ih način ubira. Treći čovek u ovom poslu pomoću roll-on-roll-of sistema s rotirajućom trakom organizuje pražnjenje mašine i punjenje u odgovarajuću ambalažu.

Berač je opremljen i sistemom za čišćenje lišća, grančica i drugih nečistoća. Kreće se brzinom od 25 km na sat. Takođe ima akumulator koji automatski određuje ispravno vreme trešenja. Osim toga, kompanija je razvila i nov podesiv sistem čišćenja koji je u stanju da ukloni neželjene ostatke na plodovima.

Brzina vožnje je 25km/h što olakšava prevoz ulicom, ali se mašina može bolje nositi i s uzbrdicama i nizbrdicama. Najnoviji Kubota dizelski motor snage 50 KS snažniji je i ekonomičniji nego pre, a ujedno je u skladu s novim direktivama Evropske Unije o emisijama izduvnih gasova.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2903369/tresac-stabala-za-brzo-i-efikasno-branje-voca-tri-radnika-za-sat

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
ponedeljak, 08 jun 2020 08:31

Ako selite košnice, ovo morate da znate

Selidba je jedan od najtežih, najrizičnijih i najodgovornijih poslova na pčelinjaku i može izazvati veliki stres kod pčela. Ona podrazumeva dobru organizaciju za pripremu, utovar, transport, istovar i postavljanje košnica na novo mesto.Mnogi će pčelari sa zadovoljstvom držati svoje košnice na jednom mestu tokom cele godine, no savremeno pčelarstvo okrenuto ekonomičnosti i produktivnosti kojem većina proizvođača meda i teži, ne može se ni zamisliti bez selidbe pčela na više paša.

No, preseljenje je jedan od najtežih, najrizičnijih i najodgovornijih poslova na pčelinjaku i može izazvati veliki stres kod pčela. Ona podrazumeva dobru organizaciju za pripremu, utovar, transport, istovar i postavljanje košnica na novo mesto, a naravno, pre svega najbitnije je pronaći dobru i odgovarajuću lokaciju.Selidba u krugu manjem od tri kilometra može predstavljati problem budući da pčele skupljačice poznaju krajolik u kom se nalaze i vraća će se direktno nazad na prvobitno mesto svoje košnice gde će se skupiti u klupko na tlu jer nisu mogle pronaći svoju košnicu. Selidba na veću udaljenost, na primer, na novo mesto koje se nalazi izvan njihovog uobičajenog područja paše, pčele neće prepoznati i bez poteškoća će se same orijentisati.Dan pre premeštanja potrebno je pregledati sve košnice da nemaju kakve pukotine ili otvore kroz koje bi pčele mogle da izađu.

Uveče, kada pčele prestanu da izleću, košnicu je potrebno dobro nadimiti kako bi se one nasisale meda i bile mirne prilikom utovara i transporta. Na leta košnice potrebno je staviti mrežu, papir na kom se probuše rupe ili mokar sunđer kako bi dobijale vazduha, a opet da ne bi mogle da pobegnu iz nje, piše Bee informed.Iako se selidba većinom obavlja nešto pre mraka i u noći zbog nešto nižih temperatura, ako ih iz nekog razloga premeštate danju, držite ih zatvorene prethodne noći i ne otvarajte košnicu dok ih potpuno ne preselite. Za vreme vrućeg dana, osigurajte im puno vode prskajući ih kroz gazu u redovnim razmacima.Prenos košnice na novu lokaciju ili utovar na prevozno sredstvo je osetljiv deo i potrebno ga je obaviti uz što manje uznemiravanja pčela. Dobro je da taj posao obave bar dve osobe, a pomoć kod transporta zavisi od samog terena i može biti u vidu transportnih kolica, bilo onih specijalizovanih za premeštaj košnica ili običnih.

Otvoreni kombi ili manji kamion idealan je za selidbu, jer se košnice tako lako provetravaju, a moguće ih je staviti i veći broj. Zbog mogućeg jačeg vetra, potrebno ih zavezati i na njih staviti kakav teži predmet (ciglu).Istovar na željenu lokaciju takođe treba da se obavi sa što manje stresa za pčele, a kako navodi David A. Kušman, pre istovara ih je potrebno ostaviti barem pola sata da se smire kako ne bi došlo do naglog izleta, gubitka orijentacije i slično.

Mala napomena, uvek je potrebno kod pripreme za selidbu i samog transporta nositi zaštitno pčelarsko odelo!

Izvor:https://www.agroklub.rs/pcelarstvo/kako-pripremiti-kosnice-za-selidbu-i-transport/60494/

Објављено у Pčelarstvo

ULAGANjE u prehrambenu industriju je važno za naš bruto društveni proizvod, za ekonomski rast, i država će dati podršku svakoj dobroj incijativi - istakla je u nedelju premijerka Ana Brnabić u razgovoru sa privrednicima iz Arilja.

Ona je obišla fabriku za preradu voća H&S Fruits, koja je nastala kao rezultat saradnje Srbije i Mađarske, a zajednička je investicija ariljske firme i preduzeća iz mađarskog Kečkemeta. Prema njenim račima, cilj je da se tu proizvode kvalitetni sokovi i džemovi, a da mađarski partner obezbeđuju tržište, i biće fokusirani na izvoz u Rusiju.

- Ova investicija je važna ne samo za Arilje i Zlatiborski okrug, već za celu Srbiju - istakla je Brnabićeva. - Za našu zemlju je značajno da ima takve pogone, gde se dobijaju poluproizvodi, a u ovom slučaju finalni proizvodi. To je mnogo veća dodata vrednosti, mnogo veći prihodi naših kompanija, što će uticati na BDP.

Predsednik Opštine Arilje Miloš Nedeljković rekao je da očekuje da će fabrika početi da radi do jeseni. On je ocenio da će tada problem s preradom malina biti rešen, kao i da će plasman "crvenog zlata" biti bolji. Kompanija će imati između 25 i 30 zaposlenih, a njen kapacitet je 12 tona na sat i oko 120.000 teglica džemova nedeljno.

Memorandum o saradnji potpisan je 2018. godine u Budimpešti, nakon zajedničke sednice srpske i mađarske vlade. Brnabićeva je istakla da će pokrenuti inicijativu da se ponovo sastanu predstavnici dveju zemalja. Ocenila je da to strateško partnerstvo treba da se nastavi i da je potrebno što više primera saradnje, kao što je to u ovoj opštini.

Ona je najavila i izgradnju regionalnog inovacionog startap centra u Arilju, kao i da će poziv za izvođača radova biti raspisan sledeće nedelje, što je, kako navodi, veoma dobar signal za sve mlade u toj opštini.

ARILjE će do kraja godine biti priključeno na gas, što će za privredu ovog kraja biti mnogo jeftinije, lakše i efikasnije - istakla je Ana Brnabić.

Ona je nakon razgovora sa ariljskim privrednicima i direktorom "Srbijagasa" Dušanom Bajatovićem kazala da je napravljen dogovor da se ova opština do kraja godine poveže na gas i ocenila da će zahvaljujući tome i zaštita životne sredine biti u znatno boljoj poziciji.

 

Izvor:https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:869162-U-izvoz-sa-Madjarima-Ana-Brnabic-u-Arilju-sa-privrednicima

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30