Чланци поређани по датуму: subota, 20 jun 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
subota, 20 jun 2020 06:54

Sve prednosti reforme komasacije

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da je usvojen Pravilnik o sadržini tehničke dokumentacije za izvođenje geodetsko-tehničkih radova u komasaciji, kojim su uvedene precizni mehanizmi kontrole tog postupka. Ovaj pravilnik predstavlja deo reformi koje imaju za cilj da urede postupak komasacije, odnosno
reformi koje Uprava za poljoprivredno zemljište i RGZ, uz podršku Ministarstva poljoprivrede sprovode kako bi se u normativnom smislu uredili svi aspekti komasacije i na taj način prevazišli višedecenijski problemi proistekli usled neuređenosti ovog postupka, navedeno je u saopštenju.
Podseća se da je sadržaj tehničke dokumentacije u postupku komasacije do sada bio uređen pravilnikom iz 2011. godine, koji je samo na „opšti način“ definisao sadržaj tehničke dokumentacije u svim oblastima u kojim je Zakonom o državnom premeru i katastru predviđena izrada glavnog projekta. Ukazano je da je dosadašnja praksa izrade tehničke dokumentacije ostavljala prostor za različita slobodna tumačenja i moguće zloupotrebe, novi pravilnik će prvi put jasno definisati sadržaj tehničke dokumentacije u komasaciji i stručnu kontrolu koja osigurava pozitivne efekte komasacije. Sad je propisano da se u fazi planiranja komasacije mora uključiti javnost, odnosno moraju se prikupiti informacije o konkretnim potrebama građana i privrede, što do sada nije
bio imperativ. Transparentnost postupka i uključivanje javnosti osigurava da komasacije zaista imaju svoju svrhu – ukrupnjavanje zemljišta i poboljšanje prirodnih i ekoloških uslova na zemljištu, ali i zadovoljavanje potreba građana i privrede, smatraju u RGZ. Kako su naveli, dosadašnje sprovođenje komasacija bez jasno opravdanih razloga, sa nejasnim ciljevima, a na štetu građana i države, sada je praktično onemogućeno, jer su mehanizmi kontrole postupka precizno utvrđeni i pružaju veći stepen sigurnosti i pouzdanosti građanima i privredni. Očekuju se da će ovakav način sprovođenja komasacije pojačati poverenje u postupak. Ojačan je i mehanizam kontrole trošenja sredstava, jer je smanjena mogućnost namernog nametanja skupih tehničkih projektnih rešenja za izvođenje radova, zbog kojih su se u najvećem broju slučajeva produžavali postupci i zahtevala dodatna finansijska sredstva aneksiranjem
postojećih ugovora.
Značajna novina je i to što će na izradi tehničke dokumentacije učestvovati projektanti geodetske i poljoprivredne struke, kao i prostorni planer ili urbanista.
Iz RGZ-a su naveli da će se normativno uređenje komasacije nastaviti, odnosno da se radi na izradi akata koji će urediti geodetsko-tehničke normative, metode i način rada u oblasti uređenja zemljišta komasacijom, kao i stručni nadzor nad geodetsko-tehničkim radovima. Na taj način će prvi put celokupan proces komasacije, od izrade programa, preko izrade tehničke dokumentacije do izvođenja radova i stručnog nadzora biti zaokružen.
Dodaje se i da zbog toga praktično neće biti prostora za zloupotrebu, neplanirano i nenamensko trošenje sredstava, produživanje trajanja postupaka komasacije i nezadovoljstvo građana i privrede sprovedenim merama.
Odredbama novog pravilnika, ali i drugih podzakonskih akata obuhvaćenih najavljenom reformom komasacije, biće osigurano ostvarivanje benefita budućih komasacija koji obuhvataju: ukrupnjene posede, izgrađenu infrastrukturu, stvorene uslove za sprovođenje agrotehničkih mera i povećanje poljoprivredne proizvodnje, navedeno je u saopštenju. Kako je istaknuto, biće osigurano i povećanje bezbednosti, stvaranje uslova za izgradnju kulturnih, obrazovnih, sportskih i drugih sadržaja, stvaranje uslova za specijalizaciju ili diversifikaciju privrede u zavisnosti od uslova na lokalnom nivou, a time i ekonomski
rast.Poljoprivrednici, zadruge i gazdinstva u Srbiji, više neće moći da prodaju robu preko agencije ili firmi koje su se bavile posredovanjem u trgovini žitarica. To propisuje novi Zakon o robnim berzama koji je stupio na snagu. Od sada ni jedna ustanova koja nije registrovana kao berza, ne može da se bavi takvim poslovanjem. Poljoprivrednici će, takođe, moći da budu ravnopravni učesnici u trgovini, a ne samo velike kompanije, kao do sada, kaže za Novosti, Miloš Janjić direktor Produktne berze u Novom Sadu.
Zabeleženo je da je u junu došlo do pada cena kukuruza i pšenice, a cena sojinog zrna zabeležila je blagi rast. Najviše se trgovalo kukuruzom uz cenovni raspon bio je od 15,6 do 16,1 dinara po kilogramu bez PDV-a. Pšenica nuđena po 17,8 dinara po kilogramu bez PDV-a nije naišla na tražnju za razliku od pšenice iz ovogodišnjeg roda za koju je tražnja postojala na ceni od 145 do 148 evra po toni. Tražnja uljane repice ovogodišnjeg roda bila je od 323 do 330 evra po toni, a sojino zrno je prometovano po jedinstvenoj ceni od 42 dinara za kilogram bez PDV-a, što je rast od 0,72 posto u odnosu na prethodni period. Istovremeno suncokretovom sačmom sa 33 procenta proteina se trgovalo po ceni od 26,8 dinara za kilogram bez PDV-a.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Biljna proizvodnja

Opština Nova Varoš i Udruženje proizvođača jagodičastog voća "Zlatni breg" pomoći će sa po 2.000 sertifikovanih sadnica malina ukupno 50 seoskih gazdinstava koja imaju želju da se bave ovom vrstom voćarske proizvodnje. Za realizaciju projekta "Unapređenje voćarstva na teritoriji opštine Nova Varoš" obezbeđeno je 100.000 sadnica sorte vilamet iz matičnog zasada pomenutog udruženja, a svaki od zainteresovanih voćara dobiće sadnica za podizanje 10 ari malinjaka.

Ukupna vrednost projekta je 13 miliona dinara, a za besplatne sadnice maline od sredine juna će moći da konkurišu nosioci poljoprivrednog gazdinstva, koji nisu stariji od 50 godina. U opštinskoj upravi kažu, da će donaciju od 2.000 sadnica čija je vrednost oko 600 EUR, dobiti samo ono prijavljeno gazdinstva koje pripremi zemljište za sadnju u skladu sa savetima struke.

- Malinjak od 10 ari može da obradi jedna porodica bez pomoći sa strane, i da na njemu ostvari solidan prihod, a upravo razvoj ovakvih malih porodičnih biznisa u poljoprivredi predstavlja jedan od uslova opstanka i razvoja ruralnih područja kakvo je naše. Ujedno, kroz ovaj projekat želimo i da unapredimo voćarsku proizvodnju kroz podizanje novih plantaža maline, za koju postoji siguran plasman i organizovani otkup - kaže Milutin Živković, predsednik Udruženja Zlatni breg.

Novi malinjaci biće podignuti po principima savremene voćarske proizvodnje. Opština Nova Varoš i pomenuto udruženje formiraće Komisiju za monitoring i evaluaciju projekta, koja će imati zadatak da obavlja selekciju prijavljenih parcela, kao i da kontroliše primenu agrotehničkih mera pre i tokom sadnje.

- Stručnjaci koji će biti angažovani na ovom projektu svojim znanjem i prisustvom pomoći će da sve tehnološke i agrotehničke mere budu urađene pravovremeno i u skladu sa pravilima struke. Opština će u okviru projekta finansirati agrohemijsku analizu zemljišta na prijavljenim parcelama. Sprovođenje mera popravke plodnosti zemljišta će obavljati svako domaćinstvo na osnovu preporuka akreditovane laboratorije, dok će opština obezbediti neophodno đubrivo - kaže Živković.

U novovaroškom kraju malinja se gaji na oko 60 hektara, što je znatno manje nego u susednim opštinama Priboj i Prijepolje, gde je malinarstvo poslednjih godina u ekspanziji. Malinjaci su uglavnom manje površine, 10 do 15 ari, a najviše ih je u selima na nižoj nadmorskoj visini, sa pitomijom klimom.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2917946/u-novoj-varosi-50-seoskih-gazdinstava-dobice-po-2000-sertifikovanih-sadnica-malina

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Institut za voćarstvo u Čačku sazvao je za 3. jul ove godine takmičenje za najbolju šljivovicu iz svih srpskih zemalja za 2019,od Republike Srpske, Srbije do Kosova i Metohije. To će da bude nadmetanje proizvođača vrhunskih prepečenica koje su protekle godine, od Banjaluke do Leposavića, stekle pobedničke nagrade na nekom od 12 regionalnih nadmetanja.Prijavljeno je 40 uzoraka naše izvanredne rakije od šljive, a najbolju će oceniti, pod tajnim šiframa, devetočlani žiri sastavljen od vodećih stručnjaka koji u Srbiji vode brigu o kvalitetu ovog napitka – kaže za RINU dr Branko Popović, jedan od vodećih srpskih stručnjaka za žestoka pića i naučni istraživač Instituta za voćarstvo u Čačku.

Dr Popović je, inače, i osnivač ove jedinstvene smotre.

Izvor:http://www.glaszapadnesrbije.rs/982224/Sljivovica-jaca-od-svih-boljki/

Објављено у Agroekonomija
subota, 20 jun 2020 06:36

Pravilno vađenje mladog krompira

Vađenje mladog krompira na maloj površini obavljamo motikom i plugom, a pri većoj proizvodnji vadilicom i kombajnom, koji može biti samopogonski ili vučen traktorom. Neposredno nakon vađenja probiranjem se odvajaju stare, oštećene, bolesne i nagnječene krtole. Krompir se čuva u podrumima, ostavama i specijalnim podnim skladištima sa boksovima na optimalnoj temperaturi skladištenja.

Tokom skladištenja potrebna je stalna kontrola krtola i provetravanje spoljnim toplim vazduhom na 12-18 °C, uz visoku relativnu vlagu vazduha 85-95 %. Zbog mogućnosti širenja bolesti, nije preporučljivo dizati temperaturu iznad 22 °C. Postupak «lečenja» krtola izvodi se celo vreme tokom punjenja skladišta, koje obično traje 2-3 nedelje. Nakon ‘lečenja’, krompir bi trebalo ohladiti na temperaturu čuvanja i to prema nameni krompira. Temperaturu spuštamo postepeno 1 do 2 °C na dan. Semenski krompir se ohladi i čuva na 2-4 °C, industrijski na 7-10 °C, stoni krompir do tri meseca na 5-7 °C, a do šest meseci skladištenja na 3-4 °C. Idealni uslovi za dugo čuvanje stolnog (konzumnog) krompira su temperatura 4-5 °C i relativna vlažnost vazduha od 92-95 %. Ako se dogodi da se temperatura jestivog krompira zbog loše izolacije skladišta spusti na 2-3 °C, krompir će postati sladak. Nastalog, nepoželjnog šećera u krtolama možemo se rešiti grejanjem i držanjem na temperaturi 15-20 °C tokom 14 dana. Krtole će intenzivnim disanjem potrošiti šećer i krompir će opet biti dobar za jelo. Čuvanjem krompir gubi masu, naročito na početku, u periodu zarašćivanja rana. Prvi mesec zrele uskladištene krtole izgube 1-3 %, a nedozrele krtole 3-5 % od svoje mase. Osim spomenutog gubitka, masa se smanjuje isparavanjem vode kao i pojačanim disanjem krompira. Proklijale krtole imaju i gubitak mase klica kao i gubitke uzrokovane bolestima, a to na kraju perioda čuvanja može iznositi od 7-10 % od ukupne uskladištene količine krompira.

 

Izvor:https://domacinskakuca.rs/2020/06/19/povrtarstvo/kako-vaditi-mlad-krompir/

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30