Чланци поређани по датуму: petak, 19 jun 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

NLB Banka Beograd je sa medijskim partnerima pokrenula Okvir Podrške za Srbiju, regionalni projekat NLB Grupe usmeren na podršku maloj privredi u regionu u prevazilaženju posledica krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Radi se o konkursu na kome mogu da učestvuju preduzetnici, mikro i mala preduzeća, bez obzira na delatnost kojom se bave i registrovana poljoprivredna gazdinstva. Kandidatima koji će biti odabrani javnim glasanjem na internet prezentaciji banke, banka će ustupiti oglasni prostor koji će im omogućiti da
svoje proizvode i usluge ponude krajnjim kupcima i korisnicima u celoj Srbiji. Nagrađeni kandidati će od 6. jula do 31. avgusta biti predstavljeni na oglasnom prostoru portala Blic, kao i kod medijskih partnera NLB Banke na ovom projektu: portalima Telegraf, Agrobiznis, Domaćinska kuća i na bilbordima kompanije
Alma Quattro širom Srbije. Prijave se podnose preko obrasca na internet prezentaciji NLB Banke, a rok za prijavu traje do 25. juna u ponoć. Više informacija o konkursu pročitajte ovde: https://www.nlb.rs/okvir-podrske

Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke je povodom pokretanja projekta Okvir Podrške rekao: „Globalna pandemija je uticala na naš život, ne samo tokom svog trajanja, već je, verujem, dugoročno izmenila način na koji živimo, komuniciramo, održavamo društvene kontakte, ali i način na koji obavljamo svoje poslove. Pojedine industrije su osetile ogromne posledice krize izazvane koronavirusom, a preduzetnici, gazdinstva i mala preduzeća, na kojima počiva izuzetno veliki deo svake zdrave ekonomije, suočili su se sa možda najizazovnijim periodom u novijoj istoriji. Oni obezbeđuju egzistenciju za jako veliki broj ljudi, za same preduzetnike i njihove porodice, za poljoprivrednike i članove njihovih domaćinstava. Zato smo u NLB Grupi, na svim tržištima na kojima poslujemo, pokrenuli projekat #OkvirPodrške, kojim želimo da ohrabrimo preduzetništvo, da podržimo hrabre pojedince koji su se usudili da žive svoju priču i pomognemo im da dođu do što većeg broja kupaca i korisnika širom Srbije. Pomozimo im svi. Kupujmo domaće proizvode, koristimo domaće usluge. Jer zajedno smo jači.“

„Trudimo se da budemo uz svoje klijente u svakom trenutku i ponudimo im najbolje finansijsko rešenje za svaku životnu i poslovnu situaciju. Ulažemo u razvoj novih proizvoda i usluga kojima olakšavamo korisnicima svakodnevno vođenje ličnih i poslovnih finansija, na jednostavan način, uz korišćenje savremenih tehnologija. Poverenje kojim nam uzvraćaju naši klijenti u proteklim godinama, za nas je potvrda da to radimo na odgovarajući način i dodatni podstrek da budemo još bolji. Ipak, u vremenima kao što je ovo, verujemo da je važno da uložimo dodatne resurse kako bismo pomogli privrednicima, posebno malim, onima kojima je podrška najpotrebnija, i na taj način još jednom potvrdimo da smo tu za njih i u dobrim i u teškim vremenima. Želimo da podržimo preduzetnike koji su usmereni na tržište Srbije. Jer naš dom je ovde – sa vama i uz vas“ dodao je Vlastimir Vuković, član Izvršnog odbora NLB Banke Beograd.

Okvir Podrške je pokrenut u Sloveniji, Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a u narednim danima će početi realizacija i na ostalim tržištima na kojima posluje NLB Grupa.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Agroekonomija

Grčka je i formalno od Evropske unije zatražila da se započnu zakonske procedure protiv države Danske zbog prisvajanja feta sira.

„Ministar poljoprivrede je odobrio aktivaciju zakonskih procedura Evropske komisije protiv Danske zbog narušavanja propisa o oznakama porekla robe“, saopštilo je grčko Ministarstvo poljoprivrede.

Feta je prepoznatljiv, amblemski grčki prozvod, kažu iz ministarstva, tvrdeći da je Danska „odbila da sarađuje“ po pravilima Evropske unije.

Ovo je omogućilo danskim proizvođačima da proizvode „imitaciju fete“ i da izvoze „imitacije sireva EU“ u zemlje koje nisu članice Evropske unije, kažu u Atini.

Feta sir je jedno od brojnih jela i pića specifičnih za neki region oko koga se spore evropske zemlje, kako bi uspostavile i zadržale zvanično mesto porekla proizvoda, piše portal Grik reporter.

Tokom 2005. godine Evropski sud pravde odbio je žalbu Nemačke i Danske, podržanu od Francuske i Velike Britanije, kojom bi bilo ostvareno pravo njihovih proizvođača da nastave sa korišćenjem imena feta sira za beli, salamurom natopljen sir proizveden u tim zemljama.

Izvor:https://rs-lat.sputniknews.com/evropa/202006191122809212-rat-u-eu-zbog-sira-grcka-tuzi-dansku-zbog-prisvajanja-fete/

Објављено у Agroekonomija

Pandemija koronavirusa prekinula je lance snabdevanja hranom u Evropi i pokazala koliko je važno imati održiv prehrambeni sistem. Zbog toga ne čudi podatak da u Evropi, ali i kod nas, raste potražnja za obradivim zemljištem i da mnoge države ubrzano revidiraju zakone o pomoći onima koji će aktivirati sela.
Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović kaže da Srbija tradicionalno poljoprivredu priznaje kao najvažniju granu privrede."Kada govorimo o poljoprivredi, mi smo sami sebi dovoljni, a proizvodimo i značajne viškove koje uspevamo da plasiramo, ne samo u regionu već i na mnogo zahtevnijim tržištima sveta", ističe Bogunović.

Kaže da imamo primarne poljoprivredne proizvode, kao i veoma dobre prerađevine i finalne proizvode.

"Radi nam i primarna proizvodnja, radi nam i prehrambena industrija. I jedni i drugi uspevaju da proizvedu različite vrste proizvoda i da ih prodaju u inostranstvo", ističe Bogunović.

Navodi podatak da voće zauzima šest mesta među prvih 10 najznačajnijih kultura koje izvozimo.

"Naravno, imamo i ratarske kulture. Najveći izvoz nam je na kukuruz, ali najveću zaradu pravimo na voću. Preko 250 miliona dolara nam je izvoz na malini, na jabuci godišnje uzimamo oko 120 miliona dolara. U poslednje vreme pravimo odlične razultate i sa jagodom, a izvozimo i breskve", objašnjava Bogunović.Aleksandar Bogunović kaže da se svetska tržišta i navike potrošača menjaju i da "hit" postaje zdrava i obogaćena hrana.

"Borovnica je postala hit. Poslednjih godina se i kod nas beleži konstantan rast u proizvodnji. Još uvek smo na oko 100 hektara, što nije neka značajna površina, ali izvoz je odličan", naglašava Bogunović.

Ističe da je podizanje zasada borovnice prilično skupo, pa "nije baš za svakoga".

"Investicija u jedan hektar borovnice je negde oko 60.000 evra. Morate obratiti pažnju i na sorte koje uzimate. Idealno je da pre ulaska u svaki posao ispitate kakvi su potencijali i mogućnosti za proizvodnju i plasman proizvoda", savetuje Bogunović.

Navodi da su trendovi takvi da je malina dostigla vrhinac na svetskim tržištima, pa potražnja stagnira ili već počinje da pada, dok potražnja za borovnicama raste.Bogunović kaže da za domaće tržište imamo svega i više nego što je potrebno, pa prilikom odabira kulture treba gledati šta može da se izveze.

"Nije lako dati univerzalnu preporuku. Važno je gde se nalazite, kakva je klima, zemljište, voda, da li neko u okruženju već radi nešto, da li postoji zadruga koja radi organizovano proizvodnju i prodaju... Prva i osnovna stvar je da vidite šta ćete sa proizvodom koji radite", kaže Bogunović.

Objašnjava da je za registraciju poljoprivrednog gazdinstva potrebno najmanje pola hektara i da postupak može da se obavi u svakoj filijali Trezora.

"Postoji sistem savetodavnih službi na teritoriji čitave Srbije. Oko 35 stanica je na raspolaganju za sve vrste saveta. Za sve što se odlučite postoje različite vrste podrške i na nivou jedinica lokalne samouprave i na pokrajinskom i nacionalnom nivou", kaže Aleksandar Bogunović.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/raste-izvoz-borovnica-ulaganje-se-isplati_1136760.html

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Kompanija „Dunav osiguranje“ podržava preporuke da leto pred nama provedemo u našoj zemlji i da je bolje upoznamo. Ali šta ako iz neodložnih razloga ipak morate ili želite da otputujete van granica naše zemlje? U želji da našim građanima pružimo dodatnu sigurnost tokom putovanja u inostranstvo, i odgovorimo zahtevu trenutka, u sklopu polisa putnih osiguranja uveli smo novo osiguravajuće pokriće za kovid 19!
Svim osiguranicima koji tokom letnje sezone putuju u neku od evropskih zemalja, kao i u Tursku ili Rusku Federaciju, pružamo mogućnost zaključenja polise putnog zdravstvenog osiguranja ili paketa putnog osiguranja koji pored standardnih rizika obuhvataju i rizik od kovida 19. Suma osiguranja po polisi je
35.000 evra. Cena individualne polise putnog osiguranja za sedam dana boravka u inostranstvu iznosi samo 1.100 dinara, ukoliko se zaključi onlajn. Polise putnih osiguranja možete zaključiti i na oko 600 prodajnih mesta Kompanije.
Ugovorite pokriće za kovid 19 i iskoristite popust od 15% na onlajn zaključenu polisu osiguranja do 30. septembra i na putovanje krenite bezbrižno!
Šta obuhvata dodatno pokriće za kovid 19:
- troškove pregleda lekara i testiranja u slučaju ispolјavanja simptoma infekcije radi hitne medicinske
pomoći i dijagnoze infekcije kovidom 19,
- troškove nabavke lekova u vanbolničkom lečenju za slučaj potvrđene infekcije,
- troškove bolničkog lečenja i
- troškove repatrijacije u vrednosti do 5.000 evra.
Šta ne obuhvata dodatno pokriće za kovid 19:
- preventivno testiranje na kovid 19 i
- troškove boravka u karantinskoj izolaciji.
Detaljnije informacije možete dobiti besplatnim pozivom na broj Kontakt centra „Dunav osiguranja“ 0800386 286, putem i-mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , ili na sajtu Kompanije www.dunav.com 

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Osiguranje
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30