Чланци поређани по датуму: ponedeljak, 18 maj 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
ponedeljak, 18 maj 2020 17:32

Kako se voće razmnožava reznicama

Vegetativno razmnožavanje voćaka reznicama zasniva se na sposobnosti voćaka da regeneracijom izgrade organ koji im nedostaje. Na ovoj sposobnosti se zasniva proizvodnja vegetativnih podloga bez kojih se ne može zamisliti savremena voćarska proizvodnja. Vegetativno razmnožavanje voćaka može biti reznicama, korenjacima ( ukorenjenim izbojcima ), kalemljenjem i u poslednje vreme sve više zastupljeno mikrorazmnožavanje.

Razmožavanje reznicama je način gde se mladi delovi nadzemnog sistema, odvojeni od biljke donora, kada se stave u povoljne uslove za ukorenjavanje ( vlažnosti i temperature ), formiraju na svom donjem baznom delu koren a iz vršnog dela se razvija nadzemni deo. Ako se reznica postavi u obranuti položaj efekti regeneracije će izostati. Po zakonu polarnosti korenov sistem se može formirati samo na baznom delu reznice, a nadzemni sistem iz vršnog dela reznice. Razlozi što dolazi do ove pojave polarnosti su još nedovoljno rasvetljene.

Sposobnost regeneracije korena je kod nekih vrsta voćaka vrlo izražena pa se zato koristi za njihovo direktno razmnožavanje kao što je kod dunje, ribizle, aktinidije i u proizvodnji podloga jabuke, a kod drugih voćnih vrsti je manje izraženo. Delovi nadzemnog sistema koji se koriste za razmnožavanje ( reznice ), jesu delovi letorasta dužine 15 – 20 cm nekad i duže 25 – 35 cm, ili delovi mladara dužine 10 cm. Reznice se pripremaju sa ožiljavanje voćarskim makazama pravilnim presekom ispod donjeg pupoljaka i kosim presekom na gornjem delu reznice pod uglom od 45 stepeni u odnosu na pupoljak sa suprotne strane. Kada se uzimaju za reznice deo letorasta nazivaju se zrele reznice a u toku vegetacije od mladara zelene reznice. U proizvodnji određenih voćarskih kultura često se uzimaju delovi korenovog sistema ( skeletnog korena ) koriste se kao koren reznice dužine 10 – 15 cm. I kod koren reznice pod uticajem zakona polarnosti na debljem delu bliže korenovom vratu razviće se nadzemni deo a na donjem tanjem delu reznice formiraće se koren. Sposobnost ovog vida regeneracije više je ispoljena kod stadijski mlađih biljaka. Ovaj vid razmnožavanja je dosta zastupljen u proizvodnji voćno sadnog materijala. Pored proizvodnje voćno sadnog materijala ovaj vid razmnožavanja se koristi i u hortikulturi za umnožavanje cveća i raznih živih ograda.

Izvor:https://domacinskakuca.rs/2020/05/18/vocarstvo/razmnozavanje-vocaka-reznicama/

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Divlje svinje poslednjih sedmica pustoše zasejane poljoprivredne parcele na širem području opštine Sanski Most.Najveće štete beleže žitelji sela Fajtovci, Modra, Skucani Vakuf, Gorice i Lušci Palanka.

Prema rečima Senada Kugića, poljoprivrednika iz sela Modra, na meti ovih životinja u najvećoj meri je krompir, čiji se plodovi tek počinju odmetati, pišu Nezavisne."Divlje svinje se kreću u čoporima i kada dođu na parcelu preoru je bolje od traktora, ništa za njima ne ostane. Teško je reći kolike su štete, ali se radi o desetinama dunuma zasejanih površina", kaže Kugić.

Prema njegovim riječima, najaktivnije su u noćnim satima, kada se iz obližnjih grmečkih šuma spuštaju u neposrednu blizinu sela. Dodaje kako do sada nisu pomogla zastrašivanja, jer ne pokazuju nikakav strah, te da bez problema probijaju i električne ograde.

"Čovek ne zna šta više da radi, poljoprivrednici su ove godine, zbog situacije oko pandemije, zasejali znatno veće površine zemlje krompirom i drugim kulturama. Mnogi su se i zadužili, a sada imamo problem s divljim svinjama, koje su gore od korone", jada se Kugić.

Dodaje kako su o svemu obavestili i Lovačko društvo "Sana" te se nadaju nekoj reakciji. Međutim, u ovom lovačkom društvu ističu kako je trenutno na snazi lovostaj i da ne postoji mogućnost organizovanja lova.

Kako bi se to omogućilo, kako ističu, potrebna je reakcija i odobrenje od nadležnih institucija.

Poljoprivrednici na ovim prostorima skoro svake godine imaju ovakve probleme, a dobri poznavaoci sveta životinja ističu kako, zbog sve praznijih sela, divlje svinje bez straha dolaze iz viših predela u niže i blizinu naseljenih mesta.

Izvor:https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2020&mm=05&dd=18&nav_id=1685190

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
ponedeljak, 18 maj 2020 16:43

Važno saopštenje Uprave za veterinu

Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije od danas se zahtevi mogu slati isključivo poštom ili podnošenjem na pisarnici Uprave, pošto prestaje elektronsko podnošenje zahteva.

Kako se navodi u obaveštenju Uprave, od danas podnošenje zahteva Upravi za veterinu vrši se isključivo putem pošte ili podnošenjem zahteva na pisarnici Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, Vlada Republike Srbije, Omladinskih brigada br.1 Novi Beograd.

Elektronsko podnošenje zahteva prestaje, a na osnovu prestanka važenja vandrednog stanja u Srbiji, podsećaju u Upravi za veterinu.

Izvor:https://nova.rs/drustvo/zahtevi-upravi-za-veterinu-iskljucivo-postom-ili-na-pisarnicu/

Објављено у Stočarstvo

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da je tokom pandemije korona virusa poljoprivredni sektor bio najmanje ugrožen, kao i da je za vreme krize porasla tražnja za srpskim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima na stranom tržištu.

„Izvoz pšenice i brašna u aprilu i maju je bio 50 odsto veći nego za isti period prošle godine, prvi put smo izvezli jagnjeće i govedje meso u UAE, a dobili smo i dozvolu za izvoz jabuka u Indiju tokom pandemije“, naveo je Nedimović na online konferenciji „Poljoprivreda posle pandemije“.

Prema njegovim rečima, Srbija je morala da zabrani izvoz kukuruza preko odredjene kvote da ne bi došla u situaciju da nema kukuruza za domaći stočni fond.

Nedimović je kazao i da kriza najviše pogodila one u sektoru ranog povrtarstva, male mlekare i pčelare koji su stariji od 70 godina i koji nisu mogli da se kreću, ali i da su oni dobili pomoć države.

„Danas je raspisan agrarni konkurs za nabavku opreme koja je namenjena biljnoj proizvodnji, dok smo onaj za traktore domaće proizvodnje produžili do 13. juna, a imaćemo i nove konkurse u oblasti ruralnog turizma“, istakao je Nedimović.

Pokrajinski sektretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da je Srbija pokazala da je samodovoljna u osnovnim prehrambenim proizvodima, kao i da je u prvom kvartalu ove godina realizovala sve najznačajnije mere namenjene poljoprivrednim gazdinstvima.

„Prioritet je realizacija zaključenih ugovora i investicija koje treba da ojačaju naša poljoprivredna gazdinstva, pre svega malim proizvodjačima, nastojimo i da brendiramo domaće proizvode“, naveo je Radojević.

On je istakao i da poljoprivrednici u Vojvodini mogu da konkurišu za sredstva i kod Ministarstva i kod Pokrajinskog sekretara za dodatne stimulanse za poljoprivredu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da grad ima u planufinasiranje bankarskih troškove kredita za poljoprivredu do 500.000 dinara.

Izvor:https://www.danas.rs/ekonomija/nedimovic-poljoprivredni-sektor-bio-najmanje-ugrozen-tokom-pandemije/

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31