Чланци поређани по датуму: utorak, 21 april 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Primena biostimulatora utiče na smanjenje stresa kod biljaka uzrokovanim presađivanjem, niskim temperaturama, mehaničkim i hemijskim oštećenjima i slično, ali i pospešuje primenu đubriva i pozitivno deluje na prinos.Uzgoj rasada uglavnom se odvija u idealnim uslovima, što znači da su svi traženi parametri poput temperature, vlage, hraniva i slično optimalni. Međutim, kod presađivanja na otvoreno polje ili u plastenike koji se ne greju dolazi do privremenog stresa i zastoja biljke.

Kao i kod velikih dnevnih oscilacija temperatura, biljke doživljavaju fiziološke šokove koji rezultiraju zastojem u rastu i razvoju, prestankom rasta krtola, neravnomernim sazrevanjem, kao i drugim promenama.Da bi rasad brže neutralisao razloge stresa i nastavio neometan rast i razvoj, možemo da tretiramo biostimulatorima. Njihova primena može smanjiti stres nastao usled nepovoljnih temperatura, suše, mehaničkih i hemijskih oštećenja, virusnih infekcija i tako posredno povećati prinos.Održivi sistemi u proizvodnji povrća vode optimizaciji đubrenja, pogotovo kada su u pitanju azotna i fosforna gnojiva. Tu je značajna uloga biostimulatora koji pomažu u boljem usvajanju i povećanju efikasnosti hraniva dodatih đubriva.

Ako u zemljištu postoji, na primer, dovoljno azota, ovaj preparat će podstaknuti fiziološke procese rasta i razvoja, što će uticati na bolju iskoristivost tog raspoloživog elementa.

Važno je napomenuti da oni nisu zamena za đubrivo, već su to fiziološki aktivne materije koje pomažu rast i razvoj biljaka, a njegove komponente sinergijski deluju na sistem zemljište - koren - biljka.Biostimulatori koji sadrže huminske kiseline, aminokiseline, proteine, peptide, polisaharide i vitaminske komplekse aktivno pomažu kod razvoja korena kod rasada, ali i povećavaju njegovu otpornost na zaslanjenost i aktivne materije iz pesticida.

Grupa biostimulatora koji sadrže glukozide i aminokiseline (arginin i asparagin) podstiču razvoj korena. Ova grupa je značajna, jer se može primeniti već od setve, ali i nakon presađivanja.Folijarni biostimulatori na bazi aminokiselina intenziviraju fotosintetsku aktivnost biljke i ubrzavaju prevladavanje usporenog rasta rasada koji je uzrokovan stresnim uslovima okoline.

Važan je dobar izbor preparata i vreme njegove primene. Sve o načinima aplikacije i potrebnim količinama potražite na ambalaži proizvoda, a prilikom tretiranja pridržavajte se uputstva proizvođača. Osim u povrtarstvu, pokazali su svoj značaj i u voćarstvu, ratarstvu, cvećarstvu, pa i vinogradarstvu.

Na primer, biostimulatori na bazi aminokiselina pokazali su se efikasnim u vinogradima koji su pretrpeli štete od suše, mraza ili tuče. Oni u takvim situacijama pomažu lozi da se u što kraćem vremenu oporavi od stresa na način da ubrzavaju fiziološke procese u samoj biljci.

I kod voćarskih kultura pokazali su delotvornost povećanjem lisne mase što pozitivno deluje na veličinu ploda i šećera u njima, čime se ujedno povećava i njihov kvalitet kao i tržišna cena.

Izvor:https://www.agroklub.rs/povrtarstvo/biostimulatori-smanjuju-stres-ali-nisu-zamena-za-dubrivo/59304/

Објављено у Biljna proizvodnja
utorak, 21 april 2020 16:36

Suša ugrožava ratarske kulture

Suša u Srbiji onemogućava nicanje kukuruza, soje i suncokreta i rast pšenice, izjavili su danas stručnjaci za poljoprivredu.

Direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žita i uljarica Žita Srbije Vukosav Saković rekao je za agenciju Beta da je do sada završeno 90% prolećne setve u Vojvodini i oko 60 odsto u centralnoj Srbiji, ali da zbog nedostatka vlage kukuruz, soja i suncokret teško ili uopšte ne niču.

- Ko je posejao kukuruz dublje gde još ima vlage počeo je da niče, a gde je posejan plitko teško ili uopšte ne niče - rekao je Saković.

Dodao je da je prošle godine za vreme setve bila veća suša od ovogodišnje, ali je od sredine aprila padala kiša oko mesec dana i spasila kukuruz i druge prolećne useve.

Saković je rekao da je suša ugrozila i rast pšenice koja je do skoro bila u dobrom stanju i obećavala rekordan prinos, ali da sada zaostaje u razvoju što će uticati na pad prinosa, a da je stanje pšenice do ove suše nagoveštavalo rekordan prinos. ;

- Sada se vidi razlika u pšenici kod onih poljoprivrednika koji su na valjan način obradili zemlju i koristili kvalitetno seme pa njihova pšenica lakše podnosi sušu - rekao je Saković.

Dodao je da je takve pšenice oko 20%, a isto toliko u lošem stanju, dok je ostatak srednjeg kvaliteta.

Poljoprivrednici bi, prema njegovim rečima, pšenicu trebalo da sada prehrane preko lista da bi premostili krizu do prve kiše.

Profesor poljoprivrede Miroslav Malešević preporučio je poljoprivrednicima koji još seju kukuruz da ga zaseju dublje, na šest-sedam centimetara, da bi uz dubinsku vlagu mogao da nikne pre nego što ga pojedu štetočine.

Istakao je da se u sušnom periodu smanjuje i efekat sredstava za uništavanje korovskih biljaka.

- Pšenica u Vojvodini je u kritičnom stanju zbog nedostatka vlage - rekao je Mlešević.

U Srbiji se seje kukuruz na milion hektara, soje na oko 240.000, a suncokret na oko 220.000 do 230.000 hektara.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2856076/susa-ugrozava-nicanje-kukuruza-soje-i-suncokreta-i-rast-psenice-u-srbiji

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
utorak, 21 april 2020 16:28

Prodavnice rade duže

Radno vreme prodavnica trebalo bi ubuduće da bude produženo do 17 časova, umesto do 15.00 kao što je trenutno slučaj.

Privredna komora Srbije preporučiće Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Vladi Srbije da se radno vreme prodavnica već od danas produži do 17 časova, izjavio je Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS.

On je za TV Prva rekao da je cilj produženja radnog vremena maloprodajnih objekata, smanjene gužvi ispred radnji, ali i redukovanje pritiska na trgovce.

Podsetimo, do produžetka radnog vremena će doći zato što je policijski čas skraćen i od danas počinje u 18.00. Većina supermarketa tako će raditi od 7.00 do 17.00.

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/vesti/radno-vreme-prodavnica-bice-produzeno-do-1700/dywl7fg

Објављено у Agroekonomija
utorak, 21 april 2020 16:20

Ministarstvo i pčelari upozori voćare

Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) upozorili su danas voćare i ratare da je zabranjena upotreba sredstava za zaštitu bilja, naročito insekticida, jer su otrovni za pčele u vreme cvetanja voća.U zajedničkom saopštenju podsetića se da nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, dovodi i do smanjenja prisustva pčela u voćnjaku, što može da dovodi do lošeg oprašivanja pri čemu se smanjuje prinos, a i smanjuje se kvalitet plodova.

Poljoprivrednici su upozoreni da zakon zabranjuje primenu sredstava za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele u toku cvetanja (pogotovo insekticida), u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče ni rano ujutru.

Preporuka je da se ostala sredstva za zaštitu bilja primenjuju kasno uveče ili noću.

„Apelujemo na poljoprivredne proizvođače, da kada primenjuju sredstva za zaštitu bilja prvo suzbiju korove u voćnjacima pre svega košenjem, jer upravo korovi koji su u fazi cvetanja mogu da budu posećeni od strane pčela i da pored toga što biljke koje tretiraju nisu u fazi cvetanja, do trovanja dođe zato što pčele idu na korovske biljke koje su u cvetu“, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, prilikom tretiranja jabuke protiv rutave bube treba izbegavati hemijska tretiranja, već koristiti zamke koje su efikasne, a nema opasnosti po pčele.

Ukazano je i da veliki problem predstavlja i tretiranje uljane repice, jer se poljoprivredni proizvođači u nekim situacijama odluče da tretiraju u toku cvetanja sredstvima za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele, što je takođe zakonom zabranjeno.

Takođe se apeluje da se prilikom tretiranja uljane repice pre cvetanja koriste sredstva koja imaju kratku karencu i koja su manje toksična za pčele.

„Zahvaljujući odličnoj saradnji Uprave za zaštitu bilja i Udruženja pčelara SPOS, koja je iz godine u godinu sve bolja i bolja, prethodne sezone smo uspeli preventivno da zaustavimo nekoliko najavljenih tretiranja uljane repice u cvetu“, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, tretiranje komaraca iz vazduha isto predstavlja ogroman problem, jer se često poklapa sa cvetanjem lipe, a i drugih medonosnih biljaka, koju pčele intenzivno posećuju.

Zbog toga se apeluje na nedležne, pre svega lokalne samouprave, da tretiranje komaraca iz vazduha ne sprovode, već da se komarci i krpelji tretiraju sa zemlje, preparatima koji nisu toksični za pčele, u kasnim večernjim satima, kada nema aktivnosti pčela.

Podseća se da je u okviru četvorogodišnjeg projekta, u vezi sa problemom trovanja pčela pesticidima u poljoprivredi, koji je SPOS dobio na konkursu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koji sprovodi u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), potpisana deklaracija o zaštiti pčela u Srbiji sa više gradova i opština.

„Glavna aktivnost koju očekujemo od potpisivanja Deklaracije jeste postepeno ukidanje tretiranja komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele. Ovom prilikom pozivamo predstavnike gradova i opština koji nisu potpisali Deklaraciju, da to učine, jer očuvanjem pčela pomažu i razvoju svojih sredina“, navedeno je u saopštenju.

Izvor:https://www.danas.rs/drustvo/pcelari-i-uprava-za-zastitu-bilja-pozvali-ratare-i-vocare-da-ne-ugrozavaju-opstanak-pcela/

Објављено у Pčelarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Април 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30