Чланци поређани по датуму: petak, 21 februar 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Ministarstvo poljoprivrede donelo je pravilnik o izmenama pravilnika o podsticajima za nabavku novog traktora. Reč je o domaćim traktorima, proizvedenim u Srbiji ili modelima koji dobavljač uvozi u rastavljenom stanju i sklapa na svojim proizvodnim linijama u našoj zemlji.

Ovaj konkurs otvoren je 6. januara i traje do 29. maja ove godine. U izmenjenom pravilniku definisani su pojmovi proizvođača i dobavljača: proizvođač je pravno lice koje proizvodi traktor u Republici Srbiji ili koje traktor uvozi u rastavljenom stanju i sklapa na svojim proizvodnim linijama u Republici Srbiji, a dobavljač jes pravno lice ili preduzetnik koje ima svojstvo trgovca u skladu sa zakonom kojim se uređuje trgovina i koje podnosicu zahteva izdaje račun za nabavku predmeta investicije. Dodato je i to da proizvođač i podnosilac zahteva ne mogu da predstavljaju povezana lica. Podsetimo, država daje podsticaje od 50% vrednosti traktora, s tim da se PDV ne računa. Ako je investicija u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, povraćaj je 65%. Može se nabaviti nov traktor snage motora do 60 kilovata (kW), sa standardnim delovima, uređajima i opremom uključujući pripadajuću traktorsku kabinu, koji se prvi put upotrebljava za izvođenje poljoprivrednih radova u primarnoj biljnoj i stočarskoj proizvodnji.

Podsticaj mogu ostvariti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, čija su gazdinstva u aktivnom statusu i to: fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva; preduzetnik; privredno društvo; zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu. Pored ovih opštih uslova neophodno je da podnosilac zahteva u Registru poljoprivrednih gazdinstava ima upisane površine zemljišta pod proizvodnjom odgovarajućih vrsta biljnih kultura, ili odgovarajući stočni fond.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari je 800.000 dinara. Uslov je i da podnosilac zahteva u trezoru ima upisano: 1) do 0,5 ha povrća, voća i cveća u zaštićenom prostoru;2) do 2 ha jagodastog voća, odnosno do 5 ha ostalog voća;3) do 2 ha grožđa, na parcelama koje su upisane i u Vinogradarski registar u skladu sa zakonomkoji uređuje vino;4) do 3 ha povrća (na otvorenom polju);5) od 0,1 do 50 ha cveća (na otvorenom polju);6) do 50 ha aromatičnog i lekovitog bilja;7) do 2 ha žitarica, industrijskog i krmnog bilja. Izvor: www.ekapija.com  

Detaljnije koje traktore i kako kupiti na linku: http://agropress.org.rs/lat/rubrike/poljoprivredna-mehanizacija/item/5982-ovo-su-svi-traktori-koje-mozete-kupiti-uz-subvenciju-drzave 

Објављено у Poljoprivredna mehanizacija

Poljoprivrednici odlično znaju koliko drveni pepeo može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao prihranu i za povećanje kiselosti zemljišta. Naročito prija biljkama koje vole kalcijum kao što su paradajz, spanać, beli luk, ali i ruže. Pre nego što posete ove biljke, dodajte četvrt šolje drvenog pepela u zemlju.
Pepeo je proizvod sagorevanja organske materije – drveta. Od davnina se koristi kao najbolje kalijumovo đubrivo. Podaci o korišćenju pepela u oblasti poljoprivrede potiču iz antičkih vremena, kada su ga stari Rimljani koristili sa ciljem kultivizacije zemljišta. Korišten je kao glavna sirovina za dobijanje mineralnih đubriva u novom veku, sve do momenta kada su patentirane nove i jeftinije metode za njegovo dobijanje, koje se koriste i u današnje vreme.


Drveni pepeo (7% fosfora, 6-20% kalijuma 20-35% kalcijuma) je dobro kalijumovo đubrivo (0,5kg na 10 m2) sa dugim efektom od 12 meseci. Pepeo dobijen od uglja ili nepoznatog porekla ne sme se koristiti kao đubrivo. Prema tome, on je neorgansko đubrivo nastalo sagorevanjem organske mase najčešće drveta (listopadnog kao i četinara).U njemu se nalaze soli raznih minerala, a najviše soli kreča i kalijuma, sadrži i mikroelemente. Kalijum pomaže da se lakše obavlja prenos organskih materija prema plodovima i drugim organima koji rastu. Stručnjaci tvrde da, u izvesnom smislu ima uticaja na kvalitet voća i povrća, na bolju obojenost plodova i na njihovu slast.

Što se tiče zastupljenosti pojedinih ele-menata u pepelu, u prvi plan se ističe prisustvo alkalnih i zemnoalkalnih metala (kalcijuma, kalijuma, magnezijuma), koji utiču na regulaciju pH vrednosti zemljišta, odnosno smanjuju njegovu kiselost.


Odnos N:P:K (azot:fosfor:kalijum) u pepelu je 0:1:3. Pepeo se u zemlju unosi u jesen ili rano proleće, u vidu sejanja kroz red voćaka (u pojasu od po 25 cm sa obe strane stabla biljke), a zatim se zakopa frezom ili ručno. Važno je napomenuti da se pepeo, kao ni stajsko đubrivo ne stavljaju uz stabljiku biljke, već isključivo u pojasu od 25 cm, da bi ga biljka nakon zakopavanja lakše i potpuno usvojila. Pepeo, najzad, može biti delotvoran protiv lukove muve, kupusove kile, kao i krompirove zlatice. Neophodno ga je samo
prosejati kroz žensku čarapu i posuti po biljci koju želimo zaštititi. Prisustvo pepela u zasadima „tera“ mrave i puževe iz njega. Takođe je bitno istaći da pepeo poseduje moć upijanja pesticida, te se mora napraviti pauza između kultivisanja zemljišta pepelom i tretiranjem pesticidima najmanje 5 dana da bi se postigao pun efekat dejstva zasebno pepela, a zasebno pesticida ukoliko se primenjuju. Kada je pepeo pomešan sa kompostom, može se upotrebljavati kao malč oko većine voćaka, osim kod maline koja voli kisela zemljišta. Voćke, zavisno od vrste, uglavnom dobro uspevaju na lagano kiselim zemljištima pa im ne bi trebalo dodavati velike količine pepela.Od malo veće upotrebe pepela koristi bi trebalo
ima vinove loza, a naročito ribizla.

Pepeo se može dodavati u voćnjak direktno na zemljište u količini od 50-150 g/m² uz obaveznu plitku obradu 3-5 cm.
Pre upotrebe pepela , obavezno treba uraditi agrohemijsku analizu zemljišta sa preporukom za đubrenje i primeniti isključivo pepeo kojem se zna izvor.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Biljna proizvodnja
petak, 21 februar 2020 17:21

Cveće povezalo Srbiju sa ovom zemljom

Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Hiles Beshor Pluh ukazazao je na prijemu u Gradskoj kući u Šapcu da je Holandija zainteresovana da unapređuje i modernizuje poljoprivredu i hortikulturu u Srbiji.On je istakao da je veliki broj holandskih kompanija posluje u Šapcu i da takva privredna saradnja čini vezu Šapca i Holandije posebnom. Nekoliko holandskih kompanija posluje u Šapcu i okolini.

Takođe je veliki broj srpskih poljoprivrednih firmi koje blisko sarađuju sa svojim poslovnim partnerima iz Holandije. Proizvođači cveća i sadnog materijala su samo neke od njih. Imao sam zadovoljstvo da posetim Lipolist i rasadnik Topalović.

To je jedno impresivno porodično preduzeće koje funkcioniše i radi već 65 godina i šire je poznato kao jedno od najboljih rasadnika za cveće i šire.

Oni takođe veoma blisko sarađuju sa holandskim proizvođačima cveća. Holandija je zainteresovana da zajedno sa lokalnim partnerima radi na unapređenju i modernizaciji poljoprivredne i hortikulture u Srbiji, naveo je Holnadski ambasador.

Ovo može pomoći srpskim proizvođačima da povećaju svoju konkurentnost na sve zahtevnijem međunarodnom tržištu.

Želeo bih da se zahvalim gradonačelniku Zelenoviću i dragim ljudima Šapca na toploj dobrodošlici. Veoma sam se radovao da posetim Šabac i gradonačelnika. Mačva je deo Srbije koji me podseća na kuću i pruža osećaj kao da sam tamo.

Prvo, skroz je ravna kao Holandija. Drugo, vi imate dugu tradiciju u trgovini i predstavljate trgovinsko čvorište – baš kao i mi, podsetio je ambasador Pluh.

On je izrazio želju da poseti Šabac u vreme karnevala i Čivijade i zahvalio se gradonačelniku na današnjem gostoprimstvu.

– Moram spomenuti i neke neočekivane veze između Srbije i Kraljevine Holandije.

Čuo sam da je muzički bend sa holandskog karibskog ostrva Kurakao učestvovao na šabačkoj Čivijadi. Nadam se da ću imati priliku da osetim i iskusim atmosferu čuvenog šabačkog karnevala bar jednom tokom mog službovanja u Srbiji.

Još jedan put želim da se zahvalim gradonačelniku Zelenoviću na dobrodošlici i gostoprimstvu ali i na gostoprimstvu koje je grad Šabac pružio mnogim holandskim kompanijama. To je saradnja koja čini našu vezu posebnom, podvukao je ambasador Beshor Pluh.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović smatra da je važno da ambasadori i međunarodna zajednica upoznaju potencijale Šapca.

– Jako je važno da se predstavnici stranih ambasada i međunarodne zajednice upoznaju sa potencijalima grada Šapca i našem otvorenošću. Iz takve otvorenosti, profesionalnog duha i pristupa životu proizilaze i dobri poslovni kontakti i gradi se međusobno poverenje.

U takvom poverenju ljudi mogu da investiraju i mogu da očekuju da će da zarade novac i mogu da očekuju da će dobro živeti. Kada takvu ideju zajedništa, pouzdanosti i poverenja širite, onda ima prilike da naši gradovi i naše sredine napreduju. Gde postoji prilika za dobar biznis, onda privrednici dolaze sami, kazao je gradonačelnik Zelenović.

Na prijemu u Gradskoj kući ambasadoru su prezentovani privredni potencijali Šapca, projekat Savapark ali i kulturna politika grada.

Izvor:https://www.danas.rs/politika/holandski-ambasador-u-sapcu-saradnja-u-poljoprivredi/

Објављено у Hortikultura

Srbija se opredelila za regionalizaciju, odnosno zoniranje područja koja su zahvaćena afričkom kugom svinja (AKS). Naredba srpskog Ministarstva poljoprivrede podrazumeva da svinjetina iz zaraženog područja ne može da se izvozi, dok su ostala područja slobodna.

Pre nekoliko dana usvojena je i Direktiva za sprečavanje unošenja i širenja ove bolesti sa detaljnim instrukcijama veterinarskim službama za suzbijanje i iskorenjavanje ove bolesti. Posebna pažnja posvećuje se uvozu svinja, svinjskog mesa i prerađevina. Potrebno je da isporuke mesa prate sertifikati koji dokazuju da je pošiljka pregledana pre utovara i da zadovoljava uslove u skladu sa preporukama Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE), Evropske komisije i posebnim propisima iz oblasti veterinarstva Srbije.

Uvoz i provoz pošiljki dozvoljen je iz zemalja u kojima nikada nije potvrđena ova bolest, ali i država koje zadovoljavaju kriterijume analize rizika. Jedan od uslova je da pojave bolesti kod domaćih svinja nije bilo u prethodne tri godine. Uvoz se odobrava i iz država u kojima je sprovedena regionalizacija.

Postoje jasno propisani kriterijumi za regionalizaciju kod AKS na nivou Evropske unije. Tako se teritorija deli u četiri zone, u zavisnosti od toga da li je situacija u tom regionu postala endemična, samo registrovana (recimo, kod divljih svinja) ili je reč o području visokog rizika bez prijavljenih slučajeva i bez žarišta AKS, u kojem se primenjuje pojačani nadzor.

Uvoznici ne mogu da dobiju rešenje ukoliko se analizom rizika utvrdi da postoji rizik da se virus prenese i ugrozi zdravlje domaćih svinja. Rešenje za uvoz nije moguće dobiti ni ako proizvodi potiču iz države u kojoj je virus prisutan na više od 50 odsto teritorije.

Kad je reč o izvozu našeg mesa na druga tržišta, nedavno je objavljeno da bi Rusija u narednom periodu mogla ponovo da dozvoli izvoz svinjetine iz Srbije. U avgustu prošle godine ta zemlja je uvela zabranu za plasman našeg mesa zbog pojave afričke kuge svinja u nekim delovima Srbije. Sličan status imamo i kod većine drugih država. Od naše zemlje zatraženo je da ruskoj strani dostavi mapu regionalizacije ove bolesti, odnosno da „ucrta” tačke u kojima virus nije evidentiran kako bi proizvođači iz tih regiona mogli da dobiju dozvolu za izvoz.

– Ta mapa je dostavljena Rusiji. Sada je potrebno da dobijemo i odobrenje regionalizacije od OIE-a, posle čega bi ruska strana mogla da sprovede odluku i dozvoli uvoz – rekao je za „Politiku” ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Istakao je da bi to bilo značajno za desetak domaćih proizvođača koji izvoze u Rusiju jer bi, osim konzervisanih proizvoda i termički obrađenih na 80 stepeni, mogli na rusko tržište da izvezu i sveže svinjsko meso.

Širenje afričke kuge svinja u Srbiji povezano je sa dve okolnosti – virusom koji ulazi u prirodu sa nemogućnošću efikasne kontrole i ljudskim faktorom. O ovoj temi pre dva dana su vođeni i razgovori u Moskvi, na sastanku kojem su prisustvovali šef „Roseljhoznadzora” Sergej Dankvert i predstavnici srpskog ministarstva poljoprivrede. Dankvert je rekao da je borba protiv afričke kuge svinja složen i dugoročan proces. Prema njegovim rečima, u Rusiji su principi regionalizacije i razdvajanja bili efikasan alat za ozbiljno suzbijanje širenja bolesti i povećanje proizvodnje svinjskog mesa. Ta zemlja ima značajna iskustva sa borbom protiv ove bolesti, koja je tamo prvi put registrovana još 2010.

 

Izvor: http://www.politika.rs/scc/clanak/448328/Srbija-poostrila-uslove-za-uvoz-svinjskog-mesa-i-preradevina

 

Објављено у Svinjarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Фебруар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29