Чланци поређани по датуму: nedelja, 02 februar 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
nedelja, 02 februar 2020 17:51

Saveti za čuvanje mehanizacije tokom zime

Zima je vreme kada nema radova na njivama i kad mehanizacija miruje. Većina traktora u Srbiji stara je po dve i više decenija, a svaki poljoprivrednik će vam reći koliko je teško odvojiti novac za novu mehanizaciju ili priključne mašine koje su izuzetno skupe. Zato je neophodno voditi računa, posebno preko zime, kad mehanizacija miruje i obavezno je zaštiti od kiše, snega i vetra i ostalih vremenskih nepogoda.
Kada je u pitanju zaštita i čuvanje poljoprivredne mehanizacije tokom zime, svaki savet dobro dođe. Kvarovi koji nastaju zbog neodgovornog ponašanja mogu
predstavljati veći trošak nego što je izgradnja adekvatnog objekta kao što su garaže, šupe, hangari, ili bar nadstrešnice, kako se traktori sačuvali od direktnog uticaja snega i kiše. Kako savetuju stručnjaci za mehanizaciju, nakon završetka svih poslova na njivi treba otkloniti nedostatke koji su primećeni u toku rada i zameniti pohabane i istrošene delove. Potrebno je mašinu ili priključne mašine dobro oprati od prljavštine, nakupljene masti, ulja, zemlje i žetvenih ostataka. Pri pranju i čišćenju, treba voditi računa da se ne probiju gumeni semerinzi oko osovina i da se vodom ne napune ležajevi. Posle detaljnog pranja,
mašine osušiti kompresorima ili duvalicama za lišće. Treba biti oprezan jer nestručno rukovanje komprimovanim vazduhom može dovesti do oštećenja. Detaljno čišćenje i otklanjanje svih prljavština neophodno je jer pojedini delovi od polimera i plastike postaju kruti i pucaju, boja vremenom bledi i menja svoju strukturu, dok gume brže propadaju ukoliko ostane nakupljena zemlja na njima preko zime.
Posebno su osetljivi metalni delovi koji usled vode od kiše i snega u kombinaciji sa prljavštinom brže izazivaju koroziju. Pre zimskog odmora neophodno je i dobro podmazivanje onih delova koji su za to predviđeni. Ukoliko nemate pri ruci mazalice može da vam posluži veći špric i deblja igla kako biste lakše došli do onih manje pristupačnih delova mehanizacije.
Kada je u pitanju čišćenje motora, preporuka je da to uradi stručno lice, mada se većina starijih poljoprivrednika dobro izveštila i znaju kako da pravilno očiste motor. Pa ako nemate u blizini majstora može vam pomoći stariji komšija poljoprivrednik koji sigurno zna da dobro i pravilno očisti traktorski motor. Osim detaljnog čišćenja samog motora treba očistiti i sistem za hlađenje, proveriti tačku mržnjenja rashladne tečnosti, pregledati u kakvom je stanju pumpa rashladne tečnosti i nabaviti novu ili remontovati postojeću pumpu ukoliko je to potrebno. Posebno obratite pažnju na gumene cevi i creva koje mogu ispucati od sunca i nakupljene prljavštine, te ih zamenite ukoliko je to potrebno. Hidraulične tečnosti se dosipaju do zimskog maksimuma da bi se smanjila
količina vazduha, a samim tim i kondenzacija vode usled promena temperature.
Rezervoar iz istih razloga treba da je pun, a treba namazati i gumu na poklopcu rezervoara ili je zameniti, ako je oštećena. Gume na traktorima i prikolicama
treba da su temeljno oprane i napumpane na odgovarajući pritisak, a neophodno je proveriti i stanje ulja i filtera. Na sličan način se održavaju i kombajni kod kojih posebno treba proveriti da se negde slučajno nije zadržalo seme ili slama. Nivo tečnosti u akumulatoru je takođe jedan od važnih faktora koji treba proveriti pre zimskog mirovanja mehanizacije kako na proleće ne biste imali problem sa paljenjem. Stručnjaci za mehanizaciju preporučuju da nivo tečnosti
u akumulatoru bude pet mm iznad ćelija, i na svakih pet do šest nedelja tečnost treba dopuniti. Plugovi i slične mašine koje su za vreme rada nezaštićene od
korozije treba detaljno oprati, a zatim i namazati mašću radne delove kako bi se sprečila korozija tokom zimskog mirovanja a usled povećane vlažnosti, čak i
ako ih čuvate u zatvorenom prostoru. Temeljno očišćena i za zimu pripremljena mehanizacija i priključne mašine parkiraju se na suve daske ili palete. Lanci za
pogon se mogu zaštiti specijalnim sprejevima ili ih jednostavno rastavite i potopite u ulje. Svi hidraulični klipovi treba da su uvučeni, kako ne bi zarđali. Ne zaboravite i prikolice koje je takođe potrebno dobro očistiti posebno između spojeva i stranica u koje se često zavuku žetveni ostaci. Jednom godišnje, najbolje pred zimu, treba skinuti točkove sa prikolice, pregledati da li ima oštećenja i podmazati ležajeve.
Stručnjaci upozoravaju da su na zimske uslove čuvanja mehanizacije posebno osetljivi rasipači mineralnih đubriva, jer brzo i lako podležu koroziji. Zato je neophodno dobro oprati i namazati sve delove koji nisu zaštićeni bojom. Ukoliko ima oštećenja boje takvo mesto treba očistiti, pa ponovo prebojiti. Ne treba zaboraviti da moderne prskalice kad se operu i potpuno isprazne u svom sistemu creva mogu zadržati manju količinu tečnosti.
Ukoliko se tečnost smrze led može potpuno oštetiti crevo. Zato se preporučuje da se posle pranja i ispiranja čistom vodom ili specijalnim sredstvima u rezervoar sipa koncentrat antifriza i pusti da cirkuliše po čitavom sistemu. Na taj način će se umesto vode u crevima eventualno zadržati antifriz koji je najčešće otporan na mraz i temperaturu do – 25 stepeni.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Poljoprivredna mehanizacija

U Ravnom Gaju kod Knića održano je 9. Zimsko savetovanje voćara Gruža 2020. U organizaciji Gruže agrar iz Balosave, savetovanje je okupilo više od 500 voćara iz Srbije i inostranstva.

Ovaj skup, koji su predavači ocenili kao jedan od najznačajnijih i visokokotiranih u regionu, kao i svake godine obilovao je stručnim predavanjima eminentnih stručnjaka iz oblasti voćarstva. Centralne teme savetovanja bile su jabuke, šljive i borovnice.Profesor Franci Štampar sa Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, od samog početka je predavač na Zimskom savetovanju voćara i danas ovaj događaj ocenjuje kao veoma kvalitetan, ali iznad svega koristan proizvođačima.

- Proizvodnja jabuke u Srbiji porasla je tri puta, a površine pod zasadima su ostale iste. To je dovoljan dokaz da su struka i nauka bile u službi proizvođača i da zajedno postižemo uspeh. Tehnologija ide napred i ovaj skup je idealan način da se ona prezentuje široj publici - ocenio je Štampar.Štampar je ove godine odlučio da sa voćarima podeli nova iskustva o proređivanju jabuka i da li je praktičnije to raditi hemijskim putem ili ručno. On je naveo da u Srbiji ne preporučuje ručno proređivanje zbog širenja ervinije. O berbi, čuvanju i pakovanju jabuka govorio je Dragan Radivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, dok je o zaštiti jabuka u uslovima promena govorio Aleksandar Jotov, ispred BASF-a.Pažnju voćara privukle su i teme o bolestima i štetočinama borovnice, upravljanje kvalitetom jagodastog voća u toku skladištenja, kao i tehnologija ishrane mladog zasada višnje. Međutim, ove godine bilo je reči i o budućnosti proizvodnje i plasmana šljive. Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku kaže da sadašnje stanje što se tiče šljive nije zadovoljavajuće, te da bi Srbija mogla, sa 72.000 hektara, da postigne mnogo bolje rezultate.

- U planu je da se uradi kvalitetan popis ili monitoring zasada šljiva u Srbiji, kada je u pitanju i starost i sortna struktura zasada. Tako ćemo najbolje znati čime raspolažemo za plasman na svetsko tržište. Sada preko 60% naše šljive izvozimo na rusko tržište, ali moramo naći nova. Takođe moramo voditi računa o kvalitetu i novim proizvodima od šljive koje možemo ponuditi - rekao je Lukić.Ovogodišnji skup Gruža 2020 obeležio je dolazak iskusnih, ali i mladih voćara, koji su tek počeli. Goran Zabrtić je došao iz voćnjaka Južni Banat iz Bele Crkve i kaže da voćarstvo i cela poljoprivreda više nije ni knjiga, ni kancelarija ili fakultet, već i iskustvo. Stoga je potrebno da se zajedno prodiskutuje i razmene iskustva.

Nemanja Nikolić iz Gruže agrara, domaćin ovog skupa kaže da je savetovanje u Ravnom Gaju sada već ozbiljno i tradicionalno okupljanje voćara zavidnog rejtinga.

- Posle devet godina dobili smo sam vrh struke i prakse. Svi su već navikli da na ovom mestu može mnogo toga pametnog i korisnog da se čuje i vidi. Dokaz za to je da se za savetovanje čulo ne samo u regionu, već i do Belorusije, Turske, Zapadne Evrope. Savetovanje nije značajno samo za našu firmu, već i za ceo gružanski kraj i Knić i promociju svih njenih potencijala. To je i suština, da pošaljemo najlepšu sliku o našem kraju celoj Srbiji i svetu - poručuje Nemanja Nikolić iz Gruže agrara.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2773662/gruza-2020-zasto-jabuku-u-srbiji-ne-valja-rucno-proredjivati-i-kako

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Zbog neobično toplog vremena za ovo doba godine, malih količina padavina tokom jeseni i zime koja protiče bez snega može se zaključiti da se voćkama u Srbiji ne piše dobro. Nedostatak zemljišne vlage utiče na sve faze vegetacije voćaka, što bi moglo da uzrokuje manju plodnost i krupnoću voćaka, pa u ovoj godini može lako da se dogodi da voće bude skuplje nego ikada pre.Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku dr Milan Lukić navodi da se, ukoliko u narednom periodu ne padne veća količina snežnih padavina, to može nepovoljno odraziti na ovogodišnji rod svih voćnih vrsta.

- Količina zemljišne vlage trenutno je veoma niska, jer nije ni jesenas bilo mnogo padavina, a i zima je gotovo suva. Od aprila počinje period vegetacije, i ako do tada ne padne veći sneg, koji bi topljenjem obezbedio veću vlažnost zemlje, onda možemo da kažemo da će se takvo stanje loše odraziti na sve faze vegetacije - cvetanje, oprašivanje, razvoj ploda, broj zametnutih plodova i na njihovu krupnoću - rekao nam je dr Lukić.

On dodaje da bi ovakva situacija mogla da dovede do značajnog smanjenja prinosa ove godine u voćnjacima u Srbiji, pa samim tim i do nedostatka plodova na samom tržištu, što bi verovatno uzrokovalo povećanje cena voća. Dr Lukić se ipak ograđuje, navodeći da je još rano o tome govoriti, kao i da je teško direktno dovesti u vezu manju plodnost voća, koja bi realno mogla da se dogodi, sa većim cenama na tržištu, koje, kako ističe, regulišu ponuda i potražnja.Čačanski voćari svakodnevno obilaze svoje zasade, prate stanje biljaka i gledaju u nebo moleći se za sneg. Kažu nam da je još u decembru trebalo da pođubre voćke, ali to nisu učinili jer nije bilo padavina, pa ne bi bilo nikakvog efekta, jer đubrivo ne bi moglo da dopre do korenovog sistema. Napominju da prate dugoročne prognoze, koje se često menjaju, ali da nisu primetili da će biti obilnijih snežnih padavina, pa će, kako kažu, biti muke.

- U ovim krajevima je ranijih godina u ovo vreme bilo i po metar snega, a sada ni pahulja da promakne. Toplo vreme, nema padavina... Neće dobro da se završi. Po površini zemlje ima malo vlage, a dole oko korena ona je potpuno suva - kazao nam je Slobodan Matović, voćar iz Dragačeva, koji uzgaja jabuke. - Prošle godine nas je potukao grad, a sada ova suša, biće dobro ako išta bude rodilo... A cena, ko zna šta će biti... Smatram da ćemo dosta voća ove godine da uvezemo, pa će to diktirati cenu na našem tržištu.Stručnjaci ističu da "zime nema" jedino za one voćare koji su svoje zasade opremili sistemima za navodnjavanje. Oni će u fazi vegetacije biljaka započeti navodnjavanje i time povećati zemljišnu vlažnost. Ali takvih voćara u Srbiji je tek oko 10 procenata.

- Ove zime je bilo nekoliko mrazeva, temperatura se spuštala i do minus deset. To je jedino dobro, odnosno možemo da kažemo da je bilo dovoljno mrazeva koji su za voće korisni. Jer niske temperature su uticale na smanjenje populacije štetnih organizama, pa ne bi trebalo da štetočine naprave veće probleme. Jedino bi problema moglo da bude ako sneg ne padne - zaključio je dr Lukić.

Dugoročne vremenske prognoze ne idu naruku voćarima, jer ne predviđaju veće snežne padavine. To se mora prihvatiti sa rezervom, jer ove prognoze nisu precizne. Ako bi se nastavilo ovakvo vreme, onda bi voćari morali ranije da obave rezidbu voćaka.

Izvor:https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:845055-Ako-do-aprila-ne-bude-snega-ostacemo-bez-voca-Plodove-nam-obralo-prolece-usred-zime

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Фебруар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29