Чланци поређани по датуму: petak, 25 decembar 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
petak, 25 decembar 2020 14:48

Isplata subvencija otežana zbog pandemije

Kako se ova godina privodi kraju, sumiraju se rezultati, tim povodom razgovarali smo sa Biljanom Petrović, v.d. direktora Uprave za agrarna plaćanja (UAP), i
zatražili da nam kaže kakva je godina za nama što se tiče isplate subvencija, i kakvi su rezultati rada same Uprave za agrarna plaćanja.
Kako teče isplata subvencije za mlade poljoprivrednike i da li je bilo žalbi?
Isplata subvencija mladim poljoprivrednicima je veoma važna za naše ministarstvo, jer smo upravo njih prepoznali kao ključni faktor za dalji opstanak i razvoj srpskog agarara. Iz tih razloga je kreirana i posebna investiciona mera, jedinstvena po tome što se sredstva isplaćuju unapred. Interesovanje za ovu meru je u prethodnom konkursu prevazišlo očekivanja i bila nam je ideja da mladim poljoprivrednicima lično uručujemo rešenja kako bismo ih uputili u detalje realizacije investicije, dali mogućnost da se zbog brže isplate odreknu prava na žalbu, ali i ohrabrili na dalji razvoj i ulaganja. Nažalost, trenutna epidemiološka situacija nam ne ide na ruku, te će zbog potrebe zaštite zdravlja korisnika, ali i zapolenih u UAP, rešenja biti upućivana poštom.Svesni da su greške u obradi zahteva moguće, ostavili smo dovoljno prostora i vremena za prigovore korisnika na samu bodovnu listu. Primili smo određen broj prigovora (oko 340 prigovora), koji je srazmeran broju podnetih zahteva i želji mladih poljoprivrednika da ostvare podsticaj po veoma povoljnim uslovima. Međutim, mali broj, svega 2%, prigovora je osnovan, a samim tim i usvojen. Na primer, nismo mogli da usvojimo prigovor apsolventa Poljoprivrednog fakulteta i odobrimo mu dodatne bodove na visoku stručnu spremu, jer se boduje samo završeni stepen obrazovanja, što je u konkretnom slučaju srednja škola.
Isplata premije za mleko je na kvartalnom nivou, dokle ste stigli u tom poslu?
Sudeći po broju zahteva, proizvodnja mleka u uslovima pandemije se odvija ustaljeno i mlekare preuzimaju mleko uobičajenom dinamikom i podnose zahteve za isplatu premije. Tako su u 2020. godini 123 mlekare predale 368 zahteva za preko 18.000 poljoprivrednih proizvođača koji svoje pravo ostvaruju na posredan način, dok je 1.665 poljoprivrednika predalo zahtev neposredno. Pri kraju je isplata trećeg kvartala i ukupan iznos odobrenih premija za mleko po zahtevima podnetim za 2020. godinu do danas iznosi 3.996.902.638,54 dinara.
Šta je najčešći uzrok kašnjenja isplate subvencije?
Korisnici podsticaja u poljoprivredi su upoznati sa procedurom i dinamikom isplate podsticaja. Naime, u skladu sa ustaljenom procedurom od dana prijema rešenja, do same isplate protekne 22 dana. Korisnici imaju rok od 15 dana da pošalju prigovor, nakon čega se nalog za isplatu unosi u bazu i „pušta“ na plaćanja. Naša obaveza je da svakom korisniku koji smatra da treba da ostvari veća prava od onih utvrđenih rešenjem, omogućimo pravo na žalbu. Ukoliko
korisnik lično preuzme rešenje, može se odreći prava na žalbu i novac mu se isplaćuje u roku od 7 dana. Ovaj vid uručenja rešenja u trenutnoj epidemiološkoj
situaciji predstavlja rizik po zdravlje korisnika podsticaja i zaposlenih UAP, pa rešenja šaljemo na adresu korisnika prijavljenu u Registru poljoprivrednih gazdinstava. Na sličan način smo upravljali podnošenjem zahteva za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, kada smo korisnicima omogućili da putem elektronske pošte šalju zahteve, bez odlaska u Upravu za trezor.
Na vaše pitanje o tome kako je moguće da su korisnici podneli zahtev istog dana, i jedan je isplaćen drugi ne, odgovoriću primerom korisnika podsticaja za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije. Korisnik je podneo zahtev 1.6.2020. godine, a njegov komšija dva dana kasnije. Komšiji je uplaćen novac na račun, dok naš korisnik nema povratnu informaciju šta se dešava sa njegovim zahtevom. Proverom kroz bazu podataka UAP ustanovila sam da se predmet nalazi u statusu – poslat na dopunu. Korisnik je potvrdio da je u sandučetu imao isečak iz Pošte kojim se obaveštava da treba da preuzme pošiljku, što nije učinio. Iz tog razloga nije znao da treba da dostavi dodatni dokument, konkretno račun, bez koga njegov zahtev nije mogao da bude obrađen. Dok
čeka dopunu obrađivač nastavlja obradu narednih zateva, pa se kompletni zahtevi rešavaju i isplaćuju. Proces obrade zahteva je dvosmeran i podjednako uključuje i korisnike i UAP. Ukoliko je dokumentacija uredna i kompletna, zahtev podnet na početku roka za podnošenje zahteva se vrlo brzo obradi. Na kraju roka se uvek dobija najveći broj zahteva i tada se obrada zahteva usporava. Iz tog razloga stalno apelujemo na korisnike da posebnu pažnju obrate na
kompletnost svojih zahteva i kvalitet dokumentacije, i da za podnošenje ne čekaju sam kraj propisanog roka.

Kako ocenjujete dosadašnji učinak u UAP?
Morate se složiti sa mnom da se rad Uprave značajno poboljšao u prethodnih godinu dana. Efikasnost obrađivača zahteva se udvostručila i trenutno se obrađuju zahtevi iz tekuće godine. Da li bismo mogli biti brži i efikasniji - da sigurno. Da li ćemo i dalje raditi na poboljšanju i unapređenju procesa rada - da sigurno.
Mi smo servis naših korisnika i o radu UAP i ja dobijam povratne informacije sa terena. Uglavnom su komentari na naša unapređenja u radu pozitivni, ali ni u jednoj instituciji nikada ne možete imati sve zadovoljne korisnike. Zamerke naših korisnika ozbiljno razmatramo, jer je upravo to najbolji način da unapredimo svoje poslovanje. Molimo i dalje sve korisnike da kada je to moguće svoja pitanja upućuju putem mejla ili čet aplikacije na sajtu Uprave, jer je to najsigurniji put i način da dobiju konkretan odgovor na postavljeno pitanje. Rezultati rada same Uprave za agrarna plaćanja, tačan presek isplate po merama kao i realizacija predviđenog budžeta biće najbolje vidljivi na kraju kalendarske godine kada će biti predstavljeni podaci o realizciji budžeta. Prema trenutno
dostupnim podacima, očekujemo da naša realizacija bude blizu 100 procenata, što je, složićete se, više nego dobar rezultat.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Agroekonomija

Na tržištu veštačkih đubriva u Srbiji od 806.000 tona iako cene rastu vladaju uslovi konkurencije", zaključila je Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) i veletrgovcima preporučila da imaju transparentnu politiku rabata (popusta) kako bi poljoprivreda bila efikasnija.
Podsećanja radi, rabat je umanjenje prodajne cene koju prodavac odobrava kupcu ukoliko kupac kupi određenu količinu robe ili zadovolji određene uslove.KZK je veletrgovinu veštačkim đubrivom u Srbiji analizirala u periodu od 2017. do 2019. godine, a razlog je bio rast cena u prvoj polovini 2019. godine i stečaj vodećeg proizvođača HIP Azotare.

Kako se konstatuje proizvodnja veštačkih đubriva u trogodišnjem periodu (2017-2019) imala je rastući trend iako je u tom periodu jedan od najvećih proizvođača HIP Azotara otišla u stečaj.

Konstatovano da je uvoz đubriva u 2019. bio veći za 60 procenata u odnosu na 2018. godinu, kao i da su u Srbiju đubriva pretežno stizala iz Rusije.

U analizi se navodi da su u ukupnom uvozu azotna i složena đubriva činila do 90 procenata, kao i da je u posmtranom period povećan i izvoz đubriva.

Kako se navodi, u 2019. godini izvoz je bio veći za 29 procenata količinski, što je vrednosno 51 procenat veći izvoz u odnosu na 2018. godinu.

Istaknuto je i da je izvoz azotnih đubriva u trogodišnjem periodu prepolovljen.

Pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu povećana je sa 50 procenata 2017. godine na 65 procenata u 2019. godini, što je objašnjeno stabilnim rastom izvoza i promenljivom trendu uvoza.

Analizom je utvrđeno i da je prosečne uvozna cena u te tri godine povećana za 13 procenata, a izvozna cena za 16 procenata.

Ukupno tržište veštačkih đubriva u 2019. godini procenjeno je na oko 806.000 tona, a na njemu najveći promet ostvarili su Elixir Grupa, Promist i Phosagro.

Tržište azotnih đubriva od toga je iznosilo 390.000 tona, i to najviše uvoznog đubriva urea koja je činila 60 procenata tržišta azotnih đubriva.

Kao najveći uvoznici azotnog đubriva urea, navedeni su Phosagro, Eurochem i Agroglob.

Tržište složenih veštačkih đubriva Srbije procenjeno je na 400.000 tona, a oko 75 posto tog tržista su NPK đubriva.

Najznačajniji učesnici na tom segmentu tržišta bili su kompanije Elixir i Promist.

KZK navodi da je analizom potvrđena inicijalna hipoteza da je tokom tri posmatrane godine prosečna cena đubriva imala rastući trend.

Cena azotnih đubriva za tri godine porasla je za 13 procenata, a najzastupljenije Uree za ukupno 17 procenata.

U analizi je primećeno da je cena Uree posebno rasla u drugoj polovini 2018. godine kada je domaća Azotara prestala da je proizvodi.

Analiza je pokazala i da su procesečne cene složenih đubriva, za razliku od azotnih, imale negativan trend, što se objašnjava činjenicom da se ova đubriva u značajnoj meri plasiraju iz domaćih izvora.

U zaključku analize KZK naovodi da nisu identifikovane tržišne slabosti koje bi mogle ukazati na potrebu dodatne regulacije tržista veštačkog đubriva u Srbiji.

Trgovcima na veliko veštačkim đubrivom koji nemaju rabatnu politiku, pa cene određuju u direktnim pregovorima sa kupcima, preporučila je da usvoje rabatnu politiku u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

"Transparentnim i blagovremenim objavljivanjem rabatnih skala, poljoprivredni proizvođači bi bili u mogućnosti da donesu racionalnu odluku prilikom izbora dobavljača đubriva, te da smanje sopstvene troškove i povećaju efikasnost", konstatovala je komisija.

Izvor:http://rtv.rs/sr_lat/ekonomija/kzk-cene-vestackog-djubriva-rasle-potrebni-javni-rabati_1191944.html

Објављено у Biljna proizvodnja
petak, 25 decembar 2020 14:39

Čuvarkuća za 17 leskovačkih proizvoda

U motelu Predejane okrenuli su se keteringu i proizvodnji zimnice. Paprike ubrane kraj Morave u Grdeličkoj klisuri spakovali su u tegle. Potvrda dobre odluke već je stigla za njihove čuvene ljute papričice. Ovih dana žig Čuvarkuća dobiće i domaći ajvar.

- Mi smo odlučili da, pošto naši gosti ove godine nisu bili u mogućnosti da svrate kod nas, svatimo mi kod njih. Naravno svojim novim proizvodima, radi se o proizvodnji tradicionalnih specijaliteta - ističe Ivana Vučković, direktorka motela Predejane.
Od male porodične firma za tri decenije, mlekara u Gložanu kod Vlasotinca postala je jedna od najprisutnijih na tržištu istoka i juga zemlje. Dnevno prerađuju više od 500.000 litara mleka otkupljenog isključivo u leskovačkoj kotlini. U bogatoj paleti mlečnih proizvoda žig kao potvrda domaćeg porekla vrhunskog kvaliteta naći će se na 16 pakovanja svrstanih u 5 grupa: jogurti, kisela mleka, feta sir, kačkavalj i pavlaka.

- Mi smo time hteli da unapredimo kvalitet svojih proizvoda u smislu da postanemo prepoznatljiviji i drugima umesto postojećih potrošača imajući u vidu da u svom poslovanju primenjujemo standarde upravljanja kvaliteta i bezbednosti proizvoda - objašnjava Jadranka Mitić, šef prozvodnje Mlekare Gložane.U leskovačkom kraju brendiranje je počelo pre deset godina. Posle tri proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom ovo je novi korak Privredne komore.

- Sada smo samo to pretočili u drugu zaštitu, a to je Čuvarkuća gde ćemo pomoći da se zaštite mnogi proizvodi ne samo poljoprivredno-prehrambeni već i proizvodi iz tekstilne, iz metalske industrije i na taj način da očuvamo srpsku privredu - kaže Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Za jedne bolja pozicija na tržištu, za druge opstanak i ostanak 70 zaposlenih na radnim mestima jedinim u varošici Predejane. Kvalitet i stečeni ugled očigledno lako nalaze put do kupca pa se uz želju za bolje dane u turizmu i ugostiteljstvu u motelu Predejane već prave planovi i za preradu voća.

Akcija Privredne komore Srbije Stvarano u Srbiji i žig Čuvarkuća imaju cilj da podrže domaće proizvođače i istaknu značaj kupovine domaćih proizvoda. Čuvarkuća"se do sada našla na 430 najboljih srpskih proizvoda među kojima je 17 iz leskovačkog kraja.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3119572/iz-leskovca-17-proizvoda-sa-zigom-cuvarkuca-ljute-papricice-ajvar-sir-pavlaka

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31