Чланци поређани по датуму: subota, 19 decembar 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
subota, 19 decembar 2020 16:28

Najznačajnije bolesti leske

Među najznačajnim oboljenjima leske spadaju: prouzrokovači smeđe truleži ploda leske (Monilia spp.), prouzrokovač pepelnice leske (Phylactinia guttata), i prouzrokovač bakteriozne plamenjače i uvelosti leske (Xanthomonas campestris pv. corylina).
Monilinia spp. su prouzrokovači smeđe truleži ploda leske. Ovo oboljenje leske je ekonomski značajno. Simptomi se uočavaju na mladim plodovima u vidu nepravilnih smeđih pega na ljusci koje se šire zahvatajući celu površinu ploda. Nakon toga dolazi do potamnjenja plodova, a kasnije i do opadanja. Patogen se održava u obliku micelije na opalim zaraženim plodovima, u pupoljcima i kori grana. U proleće kada se ostvare povoljni vremenski uslovi na opalim zaraženim
plodovima patogen formira konidije koje se raznose vetrom, kišnim kapima i insektom lešnikovim surlašem, međutim do infekcije dolazi tokom cvetanja kada konidije inficiraju žig tučka i ostvaruju latentne infekcije (bez pojave simptoma). Infekcija ploda se ostvaruje najčešće na mestu povrede, ali se micelija može širiti od ploda do ploda ukoliko se oni dodiruju.
Sakupljanjem i uništavanjem opalih plodova leske smanjuje se infekcioni potencijal. S obzirom da patogen uglavnom prodire kroz povređene plodove najčešće načinjene usled ishrane lešnikovog surlaša, treba pristupiti zaštiti od ove štetočine primenom a.s acetamiprid. Od fungicida za suzbijanje ovog patogena mogu se primeniti preparati na bazi neorganskih jedinjenja bakra, pirimetanila, ciprodinila, tiofanat metila kao i kombinacije boskalid+piraklostrobin. Prvo tretiranje treba obaviti pre početka vegetacije primenom neorganskih jedinjenja bakra, da bi smanjili inokulum sa stabala. U fenofazi cvetanja primeniti a.s ciprodinil
(Cormax) ili a.s pirimetanil (Pyrus), kada su formirani mladi plodovi a.s boskalid+piraklostrobin (Signum, Luminis, Markiz WG).
P. guttata je prouzrokovač pepelnice leske i javlja se u većini rejona gajenja leske. Obično se u našim uslovima javlja krajem jula i početkom avgusta.
Razvoju bolesti pogoduje oblačno vreme sa redukovanom svetlošću. Simptomi se uočavaju obično na naličju nego na licu lista. Na listu se pojavljuje
brašnasta prevlaka sačinjena od oidija i konidiofora. Za razliku od drugih prouzrokovača pepelnice, P. guttata svoj razvoj provodi u unutrašnosti zaraženih organa, odnosno formira endofitnu miceliju. Nakon spiranja brašnaste prevlake kišom na listu može se uočiti nekrotične pege, a posle iizvesnog vremena sušenje listova, a kasnije i opadanje. Usled opadanja lišća, plodovi zbog nedostatka hrane ostaju sitniji, neugledniji i smanjene tržišne vrednosti. Takođe biljka se bori i troši rezerve hrane za ponovno listanje, pri čemu postaju osetljivije na niske temperature.
U toku jeseni kada dođe do promene boje lista iz zelene u žutu, formiraju se plodonosne tvorevine kazmotecije, u kojima se gljiva održava tokom nepovoljnog perioda sezone. U rano proleće kada askospore sazreju i kada se navlaže kazmotecije, kazmotecija puca i oslobađaju se askusi sa askosporama. Askospore se rasejavaju vetrom i predstavljaju izvor primarnih infekcija. Na zaraženim delovima biljaka gljiva formira endofitnu miceliju koja izlazi kroz stomine otvore
na površinu lišća i nakon toga se formiraju oidije sa konidioforama.
Oidije se rasejavaju vetrom i služe za sekundarne infekcije. Zaraženo lišće treba skupiti i spaliti kako bi smanjili infekcioni potencijal. Međutim imajući u vidu da mogu iz drugih parcela i zasada leske dospeti askospore nošene vetrom, treba pristupiti upotrebi fungicida. Za suzbijanje ovog patogena može se primeniti a.s sumpor, a.s tebukonazol, a.s difenokonazol, a.s flutriafol, a.s miklobutanil, a.s trifloksistrobin i a.s krezoksim metil. Kada se primete prvi simptomi na lišću primeniti a.s sumpor (Microthiol disperss), a 10- 14 dana kasnije a.s tebukonazol (Akord) ili a.s krezoksim metil (Asena).
Xanthomonas campestris pv. corylina je prouzrokovač bakteriozne plamenjače i uvelosti leske. Ova bakterija je rasprostranjena u većini rejona gajenja leske. Štete koje prouzrokuje mogu biti veoma značajne i one se ogledaju usled redukcije lisne mase i sušenja grančica, što se odražava na prinos i na kvalitet plodova. Simptomi se uočavaju na svim nadzemnim delovima zaraženih biljaka. Prvi simptomi se pojavljuju tokom proleća na pupoljcima u vidu tamnih poligonalnih pega. Zaraženi pupoljci poprimaju tamnu boju i često se ne otvaraju. Pege na listu u početku su sitne, vodenaste a sa razvojem bolesti mogu se proširiti na celoj površini lišća. Na starijim granama dolazi do pucanja kore i formiranja rak rana. U vlažnim uslovima na svim zaraženim delovima pojavljuje se bakterijski eksudat. Na egzokarpu ploda se javljaju tamno mrke pege.
Bakterija se održava u zaraženim pupoljcima, mladarima i rak ranama. U proleće se u rak ranama formira bakterijski eksudat koji se spira kišnim kapima i raznosi se na osetljive biljne organe. Bakterija na lišću prodire kroz stomine otvore. Pupoljci su osetljivi od samog početka njihovog rasta. Patogenu pogoduje
toplo vreme i temperature iznad 20˚C, ali je zabeležena pojava ovog oboljenja i na nižim temperaturama. U jesen kada dođe do opadanja lišća, kroz lisne
ožiljke bakterija može prodreti i ostvariti infekciju S obzirom da je glavni izvor inokuluma zaraženi sadni materijal, za podizanje zasada leske treba koristiti
sertifikovan, zdrav sadni materijal.
Od mehaničkih mera preporučuje se orezivanje i spaljivanje zaraženih delova, pri čemu treba dezinfikovati alat za rezidbu. Od hemijskih mera može se primeniti preparati na bazi neorganskih jedinjenja bakra, i to treba početi u proleće, naredni tretman kada se primete prve pege na lišću, i u jesen
kada dođe do opadanja lišća. Za ove namene primeniti a.s bakar hidroksid (Funguran-OH).

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
subota, 19 decembar 2020 16:21

Domaće rakije sve kvalitetnije

Zoran Varađanin (56) iz Bajmoka je po struci elektroinstalater, ali već više od dve decenije se bavi voćarstvom i proizvodnjom kvalitetnih domaćih prirodnih rakija.

Čini se da je taj gen povukao na dedu koji je nekada imao pecaru. Voćarstvo i spravljanje rakije su mu postali više od hobija, pa je do sada osvajao brojna priznanja i postao vitez rakije.

- Želja mi je bila da imam svoj voćnjak pa kada sam napunio 18 godina otac mi je kupio zasad površine pola katastarskog jutra. Počeo sam iz hobija, ali ljubav prema voćarstvu nije jenjavala pa se sada voćnjak prostire na dva i po hektara. Negujem preko 3.500 stabala breskve, šljive, višnje i kajsije, pa voće koje se ne proda, ide u rakiju - kaže Varađanin, koji u svojoj pecari u sezoni spravlja desetak vrsta domaće kapljice, za šta pored sirovina iz sopstvenog voćnjaka dokupuje voće.

Rakija se peče u dva bakarna kazana, a Zoran je brend iz domaće radinosti nazvao Varađanka, po svom prezimenu. Kaže da je za spravljanje kvalitetne rakije važno da voće bude dobrog kvaliteta i zrelo, ali ne i prezrelo.

- Voćnjak se nalazi u ataru Gornjeg Tavankuta, gde je teren peskovit i gde se ljudi uglavnom bave voćarstvom i pečenjem rakije, pa sam najviše od njih naučio, a tome dodao i stečeno iskustvo. Volim i da eksperimentišem, pa sam isprobao i pečenje rakije od bundeva i dinja, ili da ih obogatim ukusom cveta zove i mente - ispričao je Varađanin.

Ukazuje da su poslednjih godina rakije malih proizvođača mnogo bolje nego ranije, a i mušterije na našem tržištu su probirljivije. Kaže da je sada u vreme pandemije, na severu Bačke najtraženija jabukovača, jer se litar prodaje za 400 dinara, zatim šljivovica za 500 dinara, dok se skuplje - kajsijevača, viljamovka, dunjevača i druge mirisne voćne rakije, slabije prodaju pošto izostaju masovnija slavlja.Kvalitet rakije Varađanke proizvođač iz Bajmoka proverava učešćem na brojnim takmičenjima i festivalima u našoj zemlji i inostranstvu. Na Nikoljdanskom festivalu rakije u Senti 2016. godine njegova kruškovača bila je najbolje ocenjena. Naredne godine kruškovača Varađanka je bila najbolja na takmičenju u Žitištu. Pobednički pehar osvojila je šljivovica na Danima vesele mašine na Burduševom brdu u Kljajićevu u konkurenciji 78 uzoraka. Potvrdila se i komovica na takmičenju u Ljutovu, a ove godine komovica je bila je najbolja na festivalima u Pančevu i Senti. Priznanja je osvajao i u Mađarskoj i Slovačkoj.

- Posebno mi je draga nagrada gradonačelnika mađarskog grada Đule na čuvenom festivalu rakije, kao i nagrada u Segedinu za šljivovicu, po izboru posetilaca. U Senti sam 2018. godine proglašen za viteza rakije Prvog reda vitezova rakije Srbije, pa se od tada preko tog udruženja bavim i ocenjivanjem rakije, što je prilika da se još više usavršim u proizvodnji - ukazuje Varađanin.On dodaje da je sa hobijem već "malo više zaglibio", jer su vremena za proizvođače sve teža, ali ne može se sve staviti u računicu. Velika su ulaganja u voćnjaku, radnu snagu je jako teško obezbediti, ali uključili su se i zetovi, pa Nemanja podiže zasad vinove loze, a Emil zasad kajsija.

- Ove sezone kajsija uopšte nismo imali, a višnje su slabije rodile. Voće nije imalo baš neki kvalitet za proizvodnju rakije, pa se ovogodišnja produkcija sa izuzetkom lozovače, neće pamtiti po lepim aromama voćnih rakija - ukazuje Zoran Varađanin.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3110916/sve-bolje-rakije-malih-proizvodjaca-ove-godine-favorit-lozovaca

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdilo je za AGROPRESS da je lista mladih poljoprivrednika koji će ove godine dobiti subvencije proširena tako da umesto 2500 poljoprivrednika mlađih od 40 godina sada pravo na subvenciju ima 3000 kandidata.

U ovom Ministarstvu su nam objasnili da su dodatna sredstva uspeli da obezbede zahvaljujući razumevanju Ministarstva finasija i Vlade Srbije da je nephodno ulagati u start up i mlade na selu.

Kako je po konkurusu bilo i najavljeno, mladi poljoprivrednici dobijaju do 1.500.000 dinara avansno, a potrebno je da opravdaju sredstva u roku od 90 dana od momenta uplate. Njihovo učeće je 25%. Ovim je Ministarstvo poljoprivrede želelo da ukaže na potrebu poboljšanja ekonomskog položaja žena na selu. Prednost na konkursu su imali i mladi iz sredina sa lošijim ekonomskim položajem u našoj zemlji. Kako je ranije najavio ministar Branislav Nedimović sredstva za ovaj vid podsticaja predviđena su i za 2021. godinu ali će se prethodno razmotriti sve sugestije Udruženja Mladih poljoprivrednika Srbije kako bi raspodela novca bila što efikasnija i pravednija.

Kada je reč o izdvojenom novcu po proizvođaču, za predviđenih makisimalnih milion i po dinara može se kupti oprema poput sejalica, tanjirača, drljača, freza i druga poljoprivredna mehanizacija, a može se ulagati i u sadni materijal za podzanje zasada voća ili kupiti stado vaca, koza, kao i visokokvalitetna grla krava za mleko ili junad za tov. Zahtevi su bili raznoliki ali se vidi očigledan trend ulaganja u stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo što u resornom Ministarstvu pozdravljaju.

Inače dodatnih 500 mladih poljoprivrednika, prema rečima ljudi iz Ministarstva poljoprivrede koji sprovode ovaj projekat, mogu da očekuju na svojim računima za dva meseca dok svi ostali u narednim danima mogu očekivati uplatu na njihov račun. Oni koji su već dobili novac počeli su sa ulaganjima, a neki će već za koji dan ući u svoje nove plastenike za koje su opredelili dobijeni novac.

Do sada je Ministarstvo poljoprivrede imalo konkurse dve godine za redom na kojima su dodeljena sredstva za oko 2000 mladih poljoprivrednika dok je u trećoj godini odobreno duplo više nego prethodne dve godine ukupno. Naime na konkursu se javilo rekordnih 5500 mladih poljoprivrednika.

http://uap.gov.rs/wp-content/uploads/2018/06/konacna-rang-lista-mladi-2019.pdf

 

 

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31