Чланци поређани по датуму: sreda, 04 novembar 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Ogled je izveden u Konkordu, Nebraska, SAD. Projekat treba da nam ukaže na važnost primene i odabira pravog zemljišnog (PRE-EM), herbicida kao osnove
hemijske zaštite od korova.
Prilikom suzbijanja korova jedna od najbitnijih stavki jeste određivanje pravog vremena za suzbijanje korova. U te namene najbitnije je odrediti kritično
vreme suzbijanja korova (u nastavku teksta KVSK). KVSK predstavlja vreme kada je neophodno ući u parcelu i obaviti suzbijanje korova, odnosno to je najbolji momenat za suzbijanje korova. KVSK je jedna od komponenti kritičnog perioda suzbijanja korova (u nastavku teksta KPSK).
KPSK je period u životnom ciklusu soje (useva) tokom kojeg je on najosetljiviji na prisustvo korova. Prema nekim autorima KPSK u usevu soje počinje od druge troliske (BBCH 12) i završava se u fenofazi početka formiranja mahuna (BBCH 69). Dakle, ovo je vremenski period kada usev mora biti bez korova. Za ispitivanje KVSK mogu se koristiti različiti parametri, poput gustine setve, načina setve, količine đubriva primenjenog pre setve i drugih.
Naš ogled se bazirao na primeni zemljišnih herbicida u određivanju KVSK u usevu soje. Ogled je dizajniran kao potpuno slučajan blok sistem sa 3 glavna tretmana koja su predstavljali kombinaciju zemljišnih herbicida. Za zemljišne herbicide korišćeni su 1) acetohlor i fomesafen; 2) acetohlor i dikamba i 3) kontrola (izostavljen tretmana zemljišnih herbicida).
Na kraju sezone mereni su prinosi, gubici prinosa, kao i početak KVSK. Najlošije rezultate pokazao je tretman u kome je bila izostavljena primena zemljišnih herbicida. Početak KVSK je najranije zabeleženo u tretmanu bez zemljišnih herbicida i to u fenofazi druge troliske (BBCH 12), a najkasnije u tretmanu gde su bili primenjeni acetohlor i fomesafen i to u fenofazi početka cvetanja (BBCH 60). Tretman gde su korišćeni acetohlor i dikamba kao zemljišni herbicidi je takođe pokazao dobre rezultate i uspeo je da pomeri KVSK do fenofaze šeste troliske (BBCH 16).
Razlog zašto farmeri u SAD-u koriste dikambu kao zemljišni herbicid jeste taj što ona pored folijarnog delovanja ima i kratko zemljišno delovanje od 10-ak
dana, što se jako dobro uklapa sa činjenicom da se soja u Nebraski gaji u „no-till“ sistemu obrade zemljišta koji kao takav može da ispolji veliku zakorovljenost pre setve, i upravo zbog toga farmeri koriste dikambu u tzv. „burn-down“ tretmanu. Izostavljanjem PRE-EM tretmana, celokupan selekcioni pritisak je na POST-EM tretmanu. To nas obavezuje da veoma rano uđemo u parcelu i obavimo folijarni tretman, kojim često ne možemo da suzbijemo sve korove. Takođe ovim rizikujemo da ne uradimo folijarni tretman, ako vremenske prilike budu neovoljne a usev preraste fenofazu do koje se može obaviti tretman. Primenom zemljišnih herbicida, omogućava se suzbijanje korova koji se inače teže suzbijaju primenom folijarnih herbicida, omogućava se kasniji ulazak u parcelu radi suzbijanja korova i mogućnost suzbijanja korova primenom međurednog kultiviranja umesto primenom folijarnih herbicida, ako je zemljišni tretman uspešno obavljen i ako je zaštita od korova prethodnih godina obavljana blagovremno i pravilno.
Kao što se na slikama vidi, razlike u visini i habitusu soje su ogromne. Takođe, broj izniklih korova u momentu suzbijanja primenom zemljišnih herbicida je daleko manji nego kada bi se oni izostavili. Primenom zemljišnih herbicida soja je bez kompeticije tokom ranih fenofaza razvoja, brže usvaja vodu i hranljive elemente i raste bez konkurencije, što joj omogućava da brže sklopi redove i prekrije zemljište i tako onemogući nicanje novih talasa korova.
U cilju suzbjanja korova treba koristi sve raspoložive mere, a na kraju, ako je neophodno treba pribeći primeni herbicida. Zemljišni herbicidi trebaju da budu osnova hemijskog suzbijanja korova i ni po što ne treba izostaviti primenu zemljišnih herbicida. Herbicide treba menjati svake godine, tačnije treba menjati mehanizme delovanja spram korovskim vrstama i ne koristiti iste mehanizme delovanja za suzbijanje korova na istoj parceli duži niz godina, kako bi smo sprečili razvoj rezistentnosti.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
sreda, 04 novembar 2020 10:10

Ovo su uslovi i cene za prodaju sa praga

Prodaja sa praga je mogućnost za gazdinstva da prodaju proizvode sa višim stepenom prerade, uz poštovanje zdravstveno-bezbednosnih uslova i prijavu u APR-u.Prema propisima, proizvođači su direktno odgovorni za bezbednost i kvalitet hrane i moraju da ispune veterinarsko-sanitarne i opšte uslove higijene namirnica.

Svoje proizvode mogu prodavati na kućnom pragu ili dostavljati maloprodajnim objektima u svojoj opštini i susednim opštinama. Uslov je da su se prijavili kao preduzetnik u Agenciji za privredne registre (APR) i tako postali privrednik koji je u obavezi da ispunjava davanja prema državi, ali i ima mogućnost da svoje proizvode prodaje u većem obimu.Pri izboru delatnosti u APR određuje se pretežna delatnost i na osnovu nje se plaćaju državi obaveze. Najbolji izbor je da ste “paušalac”, piše portal Agro Info Net. Na taj način ste u mogućnosti da ostvarite godišnji prihod do osam miliona dinara i plaćate fiksnu obavezu državi. U zavisnosti od izabrane šifre delatnosti obaveze su na mesečnom nivou od 12.000 do 15.000 dinara (tu je uračunat porez na dohodak i doprinosi za PIO, zdravstvo). Niste u obavezi da imate prodajni objekat, niste u obavezi da posedujete fiskalnu kasu.

Proizvođači na sopstvenim poljoprivrednim gazdinstvima, moraju da prerađuju isključivo svoje proizvode. Prerada se obavlja u uslovima svoga domaćinstva uz poštovanje higijenskih minimuma određenih zakonom.

Oni proizvođači koji se bave i otkupom, to moraju da rade u objektima malog kapaciteta.Moći će da otkupe 50 odsto sirovine, a ostalo iz sopstvene proizvodnje.

Koliko je količinski moguće prodavati proizvode? To je određeno od strane Ministarstva poljoprivrede, a u nastavku je lista nekih od njih (na godišnjem nivou):

Brašno 32.000 kilograma

Testenina 20.000 kilograma

Voćni sokovi, nektari i slično 16.000 litara

Proizvodi od termički obrađenog voća (džemovi, marmelade) 10.000 kilograma

Sušeno i kandirano voće 16.000 kilograma

Proizvodi od termički obrađenog povrća (ajvar, ljutenica) 8.000 kilograma

Sušeno povrće 4.000 kilograma

Proizvodi od aromatičnog i začinskog bilja 8.000 kilograma

Hladno ceđena biljna ulja 16.000 litara

Prženi i pečeni proizvodi (pržene semenke i slično) 32.000 kilograma

Usitnjeni ili mleveni plodovi (maka, susama, lana) seckano voće, povrće, pomfrit, smrznuti program 8.000 kilograma

Za proizvode od mleka i mesa stroži su propisi, piše ovaj portal, ali se mogu ispuniti uz olakšice u odnosu na velike prerađivačke kapacitete (nužna je potvrda od Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede), a tu su i godišnje kontrole mesa i mleka, uzorkovanje proizvoda.

Izvor:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=11&dd=04&nav_id=1757613

Објављено у Agroekonomija

Poljoprivreda u Srbiji beleži u ovoj godini ozbiljan rast od preko pet posto, potvrdio je za RTS resorni ministar Branislav Nedimović. Najavio je i da su bespovratna sredstva u novom paketu mera za mlade poljoprivrednike do 1.500.000 dinara.Poljoprivreda će u ovoj godini imati rast veći od pet posto u odnosu na prethodnu. Branislav Nedimović je za Jutarnji dnevnik istakao da je ovo treća godina da poljoprivreda beleži rekordne prinose i stalan rast bruto društvenog proizvoda i da će očekuje i četvrtu godinu da bude blizu tih rekorda. "Mi ćemo imati ozbiljan rast od preko pet posto, to će sad biti 9,7, ili 9,8 odsto u odnosu na čitav BDP države, ali još nije gotova berba kukuruza. Već sad mogu da kažem da imamo skoro 10 posto bolji prinos nego što smo imali prethodnih godina", naglasio je Nedimović.

Istakao je i da je u ovom trenutku za 30 posto veći prinos kukuruza u odnosu na desetogodišnji prosek, a 60 posto veći prinos soje i demantovao polemike s tim u vezi.

"Nema odustajanja, poljoprivreda je jedna od stvari koja je povezana sa skoro svakim domaćinstvom. Mi smo poljoprivredna zemlja i moramo da shvatimo da je to grana u kojoj možemo da damo pun doprinos", naglasio je Nedimović.

Dodao je i da bi prehrambena industrija trebalo da preovlada u smislu da za nju koristimo poljoprivredu koristimo kao resurs za nadogradnju i dodatu vrednost.

Nedimović je rekao da su obećali i rešili problem "Budimke", a sada je i "Porečje-Vučje" kupila sektorska firma "Strela" iz Bojnika i još jedna kompanija iz Leskovca.

Najavio je da će se sada rešavati i sektorski problemi juga Srbije, kao što je "Merošina", jedna od najvećih hladnjača kod Niša.Država je pripremila novi paket pomoći za mlade poljoprivrednike. Posebno se insistira na stočarstvu, povrtarstvu i voćarstvu.

Nedimović očekuje da će će sledeće nedelje objaviti rang-listu i da će bar dva puta biti veći broj mladih, od 2.300 do 2.500, koji će prvi put ući u poljoprivredu. Maksimalni iznosi bespovratnih sredstava su 1.500.000 dinara, koji u daljem periodu moraju da sa opravdaju.

Najavio je i da će ministarstvo za taj projekat tražiti i pomoć od američke razvojne agencije DFC.

Objasnio je i da mladi s dobijenim novcem mogu, ako nemaju svoju, da kupe zemlju.

"S 15.000 evra može da se podignu dva hektara oblačinske višnje s kompletnim sistemom za navodnjavanje. Ako želite brži profit možete da kupite 30-40 ovaca ili tovljenike koji imaju dobru cenu na tržištu", savetuje ministar.Što se tiče penzija poljoprivrednika, Nedimović naglašava da mora da se uđe u srž problema koji niko od 1986. godine nije pipnuo.

"Ne možete da plaćate iste doprinose na jedan i sto hektara zemlje", smatra Nedimović.

S premijerkom je već imao razgovore o tom problemu, imaće sastanke sa Svetskom bankom, a razgovaraće se i sa MMF-om, da se ti problemi reše.

"Inače penzije poljoprivrednika su nešto više od stotinu evra", rekao je Branislav Nedimović.

Izvor:https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4137080/nedimovic-poljoprivreda-rast-.html

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30