Чланци поређани по датуму: nedelja, 25 oktobar 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
nedelja, 25 oktobar 2020 14:58

Nastavljena setva pšenice, ali i rast cene

Strah od novog talasa korone, zbog čega države prave zalihe, te ulaganja velikih investicionih fondova u trgovinu poljoprivrednim proizvodima, za posledicu su imali i veliki skok cena pšenice u Srbiji koja je za tri meseca poskupela za gotovo četiri dinara, kažu stručnjaci.
Strah od novog talasa epidemije je i velike svetske potrošače pšenice, poput Egipta, zemalja Bliskog i Srednjeg istoka i Kine naterao da prave rezerve i da kupuju više nego što bi inače kupovali, kaže za Tanjug Vukosav Saković iz Žita Srbije."Tražnju su dodatno povećali veliki investicioni fondovi, pre svega u Americi, koji su usmerili svoje fondove u poljoprivredne proizvode jer industrija manje radi zbog korone, pa su kupili dosta velike količine na berzi", rekao je on.

Tako značajno povećanje tražnje rezultiralo je i većim cenama srpske pšenice, koja je i sa 18 dinara za kilogram bila među najskupljima na kraju žetve, a danas se prodaje po 21,5 do 21,7 dinara.

"To je izuzetno veliki skok. Nije realno da će ovim tempom da se nastavi dalje. Oni koji prave zalihe u jednom trenutku će ih imati dovoljno, a investicioni fondovi nisu potrošači, oni kupuju da bi prodali i zaradili. Bitno je da naši prodavci-proizvođači procene kada je pravi trenutak za prodaju, a mislim da se taj trenutak bliži", kaže on.

Za skok cena kukuruza sa 15 dinara po kilogramu na početku žetve na sadašnjih 19 dinara na polovini žetve uticala je i korona, ali pre svega suša u Rumuniji i kašnjenje žetve u Ukrajini.

"Uticaj korone kod kukuruza je manje izražen. Rumunija je imala sušu i oni su obustavili svoje prodaje, u Ukrajini prinos je podbacio oko 10 odsto, a žetva kasni i ne mogu da isporuče ono što su prodali za oktobar. To je kod nas napravilo strahovito veliku gužvu i potražnju za kukuruzom", objasnio je on.

Podsetio je da se kukuruz više terminski prodaje, pa su i naši trgovci unapred prodali nešto preko milion tona.

"Ovakav trend rasta cena neće se nastaviti u beskonačnost. Sa nastavkom naše i žetvom u Ukrajini, treba očekivati stabilizaciju cene i manji pad", smatra Saković.

Odlične cene pšenice podigle su raspoloženje proizvođača da u jesenjoj setvi povećanju površine pod ovom kulturom.

"Imaju slatke muke za šta da se opredele jer je povećanje cena i drugih kultura. Jesenjoj setvi ne ide u prilog broj kišnih dana u oktobru, a ovih dana sa lepšim vremenom oni izlaze na njive i seju", kaže Saković.

Do sada je posejano nešto preko 15 procenata, pa iako setva kasni ne postoji strah da neće biti završena, smatra on.

"Jeste da se kod nas tvrdi da je optimalni rok za setvu od 5. do 25. oktobra, ali je praksa pokazala da se seje i ceo novembar i sigurno je da će 600.000 hektara biti zasejano onog trenutka kad vremenski uslovi budu dozvolili", zaključuje Saković.

Izvor:https://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/skok-cena-psenice-i-kukuruza-korona-i-drugi-faktori_1172825.html

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
nedelja, 25 oktobar 2020 14:55

Kivi u Srbiji: Ovo su uslovi za njegov uzgoj

U dvorištu Milisavljevića u Knjaževcu rodio je kivi. Posađen je pre pet godina od jedne sadnice, sada prekriva čitavo dvorište, a za desetak dana kad počne berba biće oko 150 kilograma tog voća.Mnogobrojni plodovi kivija u dvorištu Najdana Milisavljevića privlače pažnju svih koji ovih dana prolaze pored njegove kuće. Iako je voćna vrsta toplijih krajeva Najdan kaže da kivi dobro podnosi naše uslove i da ga nije teško gajiti.

„Ne prska se, traži dosta vode da se poleva preko leta, jer čim malo mu ne dostaje voda on uvene. Traži puno vode, zato ne bi mogao da ga posadiš na nekom brdu gde nema voda. Može, recimo, tu pored reke gde ima voda da bi crpeo vodu iz zemlje“, objašnjava Najdan Milisavljević iz Knjaževca.

Pet ženskih i jedna muška biljka koja služi kao oprašivač čine malu zajednicu kivija u dvorištu. Plodovi u oktobru polako sazrevaju, još su tvrdi i biće spremni za berbu tek za desetak dana.

„Treba mu jedno mesec dana posle berbe da sazri, da odstoji i krajem novembra, u decembru već može da se koristi za jelo“, kaže Ružica Milisavljević.

Najdan uspešno proizvodi i sadnice kivija kalemljenjem, tako da mu je deo dvorišta rezervisan i za mali rasadnik.

Od plodova kivija sa svoje male plantaže u dvorištu Milisavljevići prave slatko i sokove, dok viškove podele rodbini i prijateljima.

 

Izvor:https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/4124992/plantaza-kivija-dvoriste-knjazevac.html

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Nakon sednice Glavnog odbora SNS predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mandatarka Ana Brnabić saopštili su sastav nove vlade. Ono što je najviše zanimalo srpske poljoprivrednike je ko će biti na čelu ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Tu se, na sreću, ništa nije menjalo.

Branislav Nedmović nastaviće da vodi ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodo privrede i narednih godinu ipo dana. Za prethodne četiri godine odlično se pokazao na mestu prvog čoveka srpskog agrara i uveo je brojne novine koje su pomogle osnaživanju sela i poljoprivrednika.
Jedan je od retkih ministara koji je redovno obilazi sela i uvek je bio prvi na licu mesta kad god je dolazilo do problema od grada do poplava. Uvek je sprema da sasluša kakve muke more srpske seljake, ali i da ih pohvali kada rade dobro.
Zahvaljujući njegovom angažmanu otvorena su brojna, nova tržišta za srpske proizvode od voća i povrća do prerađevina. Tako Srbija prvi put u istorji izvozi jabuke u Indiju i mlečne proizvode u Kinu. Nedimović se zalaže i za brojne subvencije za poljoprivrednike što kroz domaće, što kroz inostrane fondove i njegov ostanak na mestu prvog čoveka srpskog agrara najviše je obradovala poljoprivrednike.
Pored njega sada će o selu brinuti i Milan Krkobabić, koji će biti na na čelu novog i formiranog ministrastva za brigu o selu.

A, ovo su i ostali ministri:

 Ministar finansija: Siniša Mali

Ministar privrede: Anđelka Atanasković

Ministar zaštite životne sredine: Irena Vujović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture: Tomislav Momirović

Ministar rudarstva i energetike: Zorana Mihajlović

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija: Tatjana Matić

Ministar pravde: Maja Popović

Ministar državne uprave i lokalne samouprave: Marija Obradović

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog: Gordana Čomić

Ministar unutrašnjih poslova: Aleksandar Vulin

Ministar odbrane: Nebojša Stefanović

Ministar spoljnih poslova: Nikola Selaković

Ministar za evropske integracije: Jadranka Joksimović

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: Resor Socijalističke partije Srbije, čeka se njihova odluka

Ministar zdravlja: Zlatibor Lončar

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja: Darija Kisić Tepavčević

Ministar za brigu o porodici i demografiju: Ratko Dmitrović

Ministar omladine i sporta: Vanja Udovičič

Ministar kulture i informisanja: Maja Gojković

Ana Brnabić je rekla da će, od ukupnog broja članova vlade, kojih će biti 23, čak 11 biti žene, kao i da je oko 50 odsto novih ministara.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31