Чланци поређани по датуму: četvrtak, 22 oktobar 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
četvrtak, 22 oktobar 2020 08:36

Da li biste jeli cveće kao Nole?

Prema pisanju medija, Novak Đoković je u svoj jelovnik uvrstio i cveće, što su odmah prihvatili svi oni koje privlače gastronomski eksperimenti, a sveži cvetovi za jelo su se pojavili i u pojedinim prodavnicama. Međutim, važno je znati da nije svako cveće jestivo.Cveće u ishrani svakako nije novina, već se ponovo „vraća u modu“. Još pre nekoliko hiljada godina jelo se u Starom Rimu, a takođe je karakteristično i za kulturu Kine, Bliskog Istoka i Indije.Cveće kao poslastica na trpezi je naročito bilo popularno u vreme kraljice Viktorije u Evropi, ali i Severnoj Americi, naglašava gost Jutarnjeg programa, profesor Peđa Janaćković sa Biološkog fakulteta.

„Cveće se koristi bilo za dekoraciju ili da popravi ukus hrane, ali može da bude i hrana. Đurđevak sigurno nećete staviti na trpezu iako lepo izgleda, jer je to otrovna biljka, kao i cvetovi narcisa“, naglašava profesor.

Poznato je da oleander ili lijander nikako ne treba konzumirati jer je bogat kardičnim glikozidima i alkaloidima koji su jako otrovni.Takođe, vrlo je važno znati koji delovi cveta su jestivi, jer nekada mogu da se jedu čitavi cvetovi i čitave cvasti, kao na primer kod brokolija, ali ima biljaka kod kojih su jestive samo cvasti.

„Ukoliko niste alergični, poznato je da polen obiluje hranljivim materijama. U njemu možete naći neke proteine, aminokiseline i neke druge materije koje su vrlo hranljive. Takođe, u cvetu se nalazi i nektar, koji je veoma ukusan i ima izbalansirane ugljenehidrate. A jedu se i latice, kao na primer od nevena koji je bogat vitaminima, kao i ruža koja je bogata vitaminom Ce“, naglašava gost Jutarnjeg programa.

Kako stoji na etiketama pakovanja cvetova koji se mogu naći u našim prodavnicama, cvetovi se mogu dodavati u razna jela ili mešati sa salatama, bilo sveži, sušeni ili kandirani, ali mogu biti i deo recepta za kolače, umake, sirupe, čajeve i aromatizovana pića.„Cveće se može konzumirati sveže, ali treba obratiti pažnju iz kog izvora dolazi. Nikako iz cvećare i nikako iz saksije, osim ako nije gajeno u nekim uslovima koji su biološki prihvatljivi, odnosno ako nije tretirano pesticidima, insekticidima i slično. Važno je dobro oprati cveće jer neki cvetovi na sebi mogu imati i salmonelu, bakteriju koja izaziva ozbiljne probleme“, napominje profesor.

Takođe, važno je pravilno čuvati cvetove. Preporuka je da budu u frižideru na temperaturi od dva do četiri stepena Celzijusa, ali najviše dva do tri dana kako bi sačuvalo svoje hranljive gradivne elemente. Može se jesti i suvo, kao u čaju, ali je najbolje jesti sveže.

Prilikom branja birati najlepše cvetove koji nisu oštećeni i na kojima nema insekata ili drugih živih organizama. Cveće se bere tokom hladnijih dana jer tada sadrže najbolju kombinaciju hranljivih materija.Žalfiju, menta, ruzmarin, neven ili različak većina već koristi kao začin.

Postoje podaci u etno-botanici da je maslačak bio redovno zastupljen u ishrani i na ovim prostorima, a kamilicu, koja ima ukus jabuke, slobodno možemo jesti i svežu, a ne samo kao čaj. Begonije imaju citrusni ukus, dok je kalendula ljutkasta.

Minđušica ili fuksija, saksijska biljka koja ne raste na našim prostorima, veoma je bogata cinkom i vitaminima, a uz to je i veoma ukusna, naglašava profesor Janićijević.

Izvor:https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/2953/priroda/4121548/jestivo-cvece-otrovno-nacin-cuvanja.html

Објављено у Biljna proizvodnja
četvrtak, 22 oktobar 2020 08:31

Novo, moćno oružje u borbi protiv pepelnice

Naučnici i vinogradari u SAD trenutno istražuju mogućnost zaštite vinove loze od pepelnice, najštetnije bolesti koja napada ovu vrstu, putem upotrebe ultraljubičastih zraka. Direktna inspiracija za ovu ideju došla je od - borbe protiv koronavirusa.

Kako prenosi Wine Spectator, Džim Bernau, osnivač vinarije Willamette Valley u Oregonu, instalirao je u pogone ove kuće savremeni ventilacioni sistem namenjen zaštiti zaposlenih i posetilaca od bolesti kovid-19.

- "Upalila mi se sijalica u glavi" kada smo počeli da razmišljamo o korišćenju ultraljubičaste svetlosti za ubijanje virusa. To me je podsetilo na istraživanje koje teče već godinama, a radi se o upotrebi UV svetla radi ubijanja patogena u vinogradima - rekao je Bernau za Wine Spectator.

Bernau, kao i većina ekološki orijentisanih vinara, koristi organski sertifikovan sumpor u borbi protiv pepelnice, koja je odgovorna za čak tri četvrtine potrošenih pesticida u SAD. Na inicijativu Bernaua i drugih vinara koji žele da vide održivija rešenja za borbu protiv bolesti vinove loze, nedavno je oformljen međunarodni panel stručnjaka po imenu Light and Plant Health Project, čiji su članovi došli do rešenja za borbu protiv pepelnice koje je istovremeno jeftino i vrlo efikasno.

Kako je rekao prvi čovek ovog panela, Dejvid Gaduri, stručnjak za fitopatologiju sa instituta Cornell AgroTech, najveća efikasnost pri korišćenju ultraljubičaste svetlosti postiže se noću, jer pepelnica ima mehanizam obnavljanja u prisustvu sunčeve svetlosti.

- Naša istraživanja jako je ubrzalo saznanje da je UV svetlost mnogo efikasnija noću. DNK patogena noću se ne obnavlja i zato je efekat mnogo jači - objasnio je i dodao:

- Kada je šardone u pitanju, postigli smo potpuno suzbijanje pepelnice tokom trogodišnjeg perioda, uz jedan tretman nedeljno.

Da bi tretman UV svetlom bio što efikasnijii bezbedniji, staraju se - roboti. U saradnji sa kompanijom SAGA Robotic iz Norveške, razvijeni su roboti opremljeni UV lampama koji će, kako se očekuje, već ove godine ući u serijsku proizvodnju.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3045550/uv-svetlost-je-novo-oruzje-u-borbi-protiv-pepelnice

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
četvrtak, 22 oktobar 2020 08:27

Koje je najbolje mesto za košnice?

Mesto za pčelinjak mora da bude zaklonjeno od jakih vetrova, jer jaki prolećni i jesenji, a naročito zimski vetrovi značajno utiču na normalan život i funkcionisanje pčelinje zajednice.

Mesto za pčelinjak mora biti tako izabrano da pčelinjak bude okrenut prema sunčanoj strani, jer sunce ima blagotvorni uticaj na razvoj pčelinjeg društva i njegov opstanak, naročito zimi.Pčelinjak treba postaviti tako da se za vreme velikih letnjih dnevnih vrućina, naročito u periodu između 11 i 15 časova, košnice nađu u hladovini drveća, jer će u protivnom pčele mnogo više energije i vremena utrošiti na rashlađivanje košnice nego na druge aktivnosti, tako da će i proizvodni rezultati biti slabiji.

Mesto za pčelinjak nikada ne treba, u cilju boljeg zaklona od vetrova, postavljati u neposrednoj blizini zidova zgrada bez odgovarajućeg zasenčenja tokom dana, jer u suprotnom usled dejstva sunca i odbijanja od zidova sunčevih zraka, naročito u popodnevnim časovima, može doći do srozavanja mladog saća, njegovog odvajanja od rama i pada na podnjaču ili oslanjanja na drugi ram, što može imati štetne posledice, naročito ako pčelar ove havarije na vreme ne primeti.

Pčelinjak nikada ne treba postavljati u blizini jako prometnih saobraćajnica ili pešačkih staza, jer pčelama smeta uznemiravanje, naročito tokom prezimljavanja. Posebno je važno da pčelinjak bude ograđen, kako bi se sprečio pristup stoci, koja može na razne načine da uznemirava pčele, pa je zato najbolje da pčelinjak bude formiran u ograđenom voćnjaku u kojem su voćke ređe zasađene, da je teren sa pogodnim nagibom, u blizini šume ili je na neki drugi način zaklonjen od delovanja jakih vetrova.

Mesto za pčelinjak ne sme da bude u blizini đubrišta, rafinerija, skladišta, pekare i drugih objekata sa neprijatnim i jakim mirisima. Takođe, treba izbegavati prostore prenaseljene pčelinjim društvima drugih pčelara.

Pri izboru mesta pčelinjaka mora se voditi računa o pčelinjoj paši, tako da u blizini pčelinjaka, na maksimalnoj udaljenosti 1 do 2 km, ima dovoljno raznovrsne pčelinje paše, naročito različito raspoređene u pogledu vremena cvetanja, zatim da ima ranocvetajućih biljaka (vrba, iva ili druga rana paša), koje obezbeđuju dovoljno hrane za rano prolećno razviće pčelinjeg društva i njegov opstanak do pristizanja ostale paše.

Takođe je bitno da u blizini pčelinjaka ima tekuće vode, koja je naročito neophodna u vreme intenzivnog prolećnog razvića legla. Međutim, nije dobro pčelinjak podizati u blizini velikih reka, jer se pčele u njima dave tokom preletanja, naročito pri nastupu jakih vetrova i oluja ako su pretovarene nektarom i polenom. Zato je najpogodnije pčelinjak postaviti na valovitom terenu u podnožju brežuljka, kako bi pčele pri letu ka paši letele uzbrdo, a pri povratku sa paše nizbrdo. Valoviti tereni su pogodni i zato što obezbeđuju kontinuiranu produženu pašu, jer u proleće najpre procveta bilje u podnožju, a zatim kako vreme odmiče i postaje toplije pristiže i paša u višim delovima.

Na kraju, pri određivanju mesta za pčelinjak treba imati na umu i broj planiranih pčelinjih društava u budućnosti, jer najbolje je da se počne sa desetak društava, a da se u perspektivi prema mogućnostima i potrebama društva umnožavaju. Za osobu kojoj je pčelarenje usputno zanimanje, optimalan broj košnica za pčelarenje je preko 40, maksimalno do 100, što je u funkciji broja članova domaćinstva koji mogu biti angažovani na pčelinjaku. Na pčelinjaku treba izbegavati zbijeni sistem postavljanja košnica, jer takav sistem otežava pristup i rad na pojedinim košnicama, osim toga otežava se orijentacija pčela radilica i matice. Ako su košnice suviše zbijene, prilikom rada na jednoj uznemirava se pčelinje društvo u susednim košnicama, zatim pčele radilice gube radno raspoloženje, opada proizvodnja pčelinjih proizvoda, a često dolazi i do grabeža, naročito pri nepravilnom radu.Raspoređivanje košnica po grupama je najbolji sistem pčelarenja. Grupe treba da sadrže tri do pet košnica, koje ne treba da su u jednom redu, već u šah poretku, tj. prva grupa košnica treba da je postavljena napred, a druga povučena malo unazad i tako redom. Rastojanje među košnicama optimalno mora biti oko 80 cm, a ako ima dovoljno prostora, preporučljivo je da rastojanje bude i veće, dok razmak između grupa košnica po dubini optimalno treba da iznosi tri do četiri metra. Međutim, ako se košnice ipak moraju postaviti u jednom redu, onda rastojanje između prve dve košnice treba da bude 80 cm, između druge i treće najmanje jedan metar i tako redom. Na ovaj način se ipak eliminiše monotonija linijskog rasporeda i njegove štetne posledice po orijentaciju, dok je u cilju poboljšavanja orijentacije pčela poželjno prednji deo košnice ofarbati različitim bojama. Takođe se preporučuje izbegavanje zajedničkih postolja za košnice, jer su nepraktična, budući da se svaki potres jedne košnice, putem zajedničkog postolja, prenosi na ostale. Pri postavljanju košnica na postolje treba voditi računa da leta budu okrenuta prema jugu, jugoistoku i ređe prema jugozapadu. Takođe, leto na košnicama ne sme da bude ni suviše visoko, ni suviše nisko, najbolje oko 30 do 50 cm iznad zemlje. Vrlo je bitno da košnice budu blago nagnute napred, prema letu, da bi voda prispela na bilo koji način u košnicu mogla isteći, što je vrlo značajno za održavanje optimalne mikroklime u košnici.Uslov za uspešno, rentabilno i produktivno pčelarenje je posedovanje adekvatne pčelarske opreme i pribora, a u tom pogledu je naročito značajan pravilan izbor košnica, jer pčelar može savršeno da poznaje biologiju medonosne pčele, tehnologiju i sve najsavremenije principe pčelarenja, ali bez adekvatne košnice ne može postići ni zadovoljavajuće rezultate.

Izvor:https://domacinskakuca.rs/2020/10/20/pcelarstvo/gde-je-najbolje-mesto-za-pcelinjak/

Објављено у Pčelarstvo
četvrtak, 22 oktobar 2020 08:24

Predlozi za oporavak industrije piva

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja pivara Srbije o izazovima sa kojima je, u vreme pandemije Kovid 19, suočena industrija piva, kao i o predlozima i inicijativama za oporavak i stabilizaciju poslovanja ove privredne grane.

Privredna komora Srbije nastoji da se, u dijalogu sa poslovnom zajednicom i nadležnim institucijama, dođe do kvalitetnih i primenljivih rešenja koja će pomoći privredi da reši probleme izazvane globalnom zdravstvenom krizom, rekao je Čadež.

Predstavnici Udruženja pivara Srbije, koje okuplja „Apatinsku pivaru“, „Kalzberg Srbiju“, „Hajneken“ i „Sladaru Suflet Srbija“, predstavljajući predloge, ukazali su, da je stabilizacija visine akciza uslov za rast, inovacije i nove investicije. Kako su istakli, stabilizacijom, kao i promenom metoda obračuna akcize, bili bi omogućeni veća predvidljivost i lakše poslovanje, bez negativnog uticaja na zaposlene i krajnje potrošače, kao i stabilni prihodi budžetu. Među predlozima navedeni su i smanjenje PDV-a za HORECA sektor, subvencionisanje cene zakupa poslovnog prostora za HORECA i smanjenje naknade za vode.

Tokom diskusije ukazano je na mogućnost i potrebu da se razvije poseban vid podrške kojim bi se domaći poljoprivrednici i poslovni sistemi dodatno zainteresovali i pomogli da započnu intenzivniju proizvodnju hmelja za potrebe pivarske industrije Srbije. Privredna komora Srbije i Udružnje pivara Srbije pripremiće detaljnu analizu i predloge daljih koraka sa ciljem realizacije dogovorenih ciljeva.

Na sastanku u PKS bilo je reči o depozitnom sistemu upravaljanja otpadom, a kako je ocenjeno, potrebno je izraditi sveobuhvatnu analizu koja bi sagledala sve aspekte uvođenja ovog sistema kako za potrošače, tako i za državu i industriju.

Predstavljen je projekat Privredne komore Srbije „Stvarano u Srbiji“ usmeren na podršku domaćim proizvodima i proizvođačima i kolektivni žig „Čuvarkuća“ kao potvrda kvaliteta i domaćeg porekla proizvoda. Nosilac prava na žig u industriji piva je kompanija „Hajneken“ za „Zaječarsko pivo“.

U Udruženju pivara Srbije podsećaju da je prošle godine proizvedeno više od 5,5 miliona hektolitara piva. Osim distribucije u maloprodajnim objektima, čak skoro trećina plasmana namenjena je različitim ugostiteljskim objektima. U najvećim kompanijama ove industrije radi oko 15.000 ljudi.

Zbog globalne zdravstvene krize, a posebno u vreme vanrednog stanja kada ugostiteljski objekti nisu radili, ovaj sektor je pretrpeo velike gubitke u plasmanu svojih proizvoda.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31