Чланци поређани по датуму: petak, 02 oktobar 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Evropska komisija je 28. septembra odobrila upotrebu genetski modifikovane soje za ishranu i hranu za životinje. I dalje nije dozvoljen uzgoj gm sorti, prenosi euractiv.com

Kompanija Bayer je proizvela GM sortu soje koju je nakon naučne procene odobrila Evropska agencija za bezbednost hrane, a očekuje se da će njena proizvodnja početi od 2021. godine u SAD i Kanadi. Nova sorta otporna je na hercicide dikamba, glufosinat-amonijum i glifosat.

Očekuje se da će porizvođači u SAD i Kanadi, zbog veće dostupnosti tržišta EU povećati proizvodnju soje u narednom periodu.

Odobrenje EU važi 10 godina, a za svi proizvodi od ove GM sorte moraće da budu adekvatno obeleženi uz poštovanje principa sledljivosti.

Vest o ovoj odluci nisu svi dočekali sa oduševljenjem.

Članica zelenog evropskog parlamenta Tilli Metz izjavila je da je odluka da se odobri uvoz GMO "izuzetno razočaravajuća".

Kako je rekla, uvoz GMO tolerantnih na herbicide, posebno GM soje koja se može uzgajati u zemljama poput Brazila i Argentine, rizikuje da potkopa međunarodne obaveze EU o klimi, uključujući zaštitu šuma i biodiverziteta.

Iz međunarodnog pokreta za organsku proizvodnju IFOAM kažu da je soja odobrena za upotrebu u hrani i hrani za životinje, a ne za uzgoj na teritoriji EU, pa kontaminacija pesticidima tokom proizvodnje nije direktna pretnja organskoj poljoprivredi u EU.

Međutim, dele zabrinutost da uvoz ove kulture na tržište EU može dovesti do povećane upotrebe pesticida van EU, i to onih koji imaju dokazano negativno dejstvo na životnu sredinu i biodiverzitet.

Izvor: https://www.ekapija.com/news/3025802/eu-odobrila-upotrebu-genetski-modifikovane-soje-u-hrani-za-ljude-i-zivotinje

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
petak, 02 oktobar 2020 08:59

Organski sir u korpi od leskovog pruća

U Mlekarskoj školi u Pirotu počela je proizvodnja prvih organskih sireva od ovčijeg mleka u Srbiji. Za sada se mogu nabaviti samo u Pirotu.Proizvodnja je i dalje tradicionalna, ali se u Mlekarskoj školi sve više prilagođavaju zahtevima tržišta. U korpi od leskovog pruća, odnedavno se izrađuje i organski ovčiji kačkavalj, a staroplaninski ovčiji sir je novi specijalitet škole."Kvalitetno napravljen, po staroj recepturi, bez aditiva, bez ikakvih dodataka, bez konzervanasa. Jedini dodatak je kuhinjska so. Tako da uz punu fazu zrenja i kvalitetno održavanja, dobijemo jedan vrhunski proizvod", kaže Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.

Stručnjaci ističu da su proizvodi mlekarske škole izuzetnog kvaliteta, jer je takvo mleko sa Stare planine. Ovaj kraj je poznat po organskim farmama.

"Mi imamo proizvod od zdravih ovaca, od zdravih krava. Ako uz to pridodamo i dobru ekologiju, odnosnu netaknutu prirodu, ispunjene su sve predispozicije da sa veštim rukama i u dobrim uslovima iz Mlekarske škole dobijemo kvalitetan proizvod", kaže Miloš Petrović, direktor Veterinarskog instituta Niš.

"Proširenje proizvodnje na ovakav način možda znači da je to još jedna šansa da se mladi vrate na selo i da se Pirot vrati na poziciju staroplaninskog ovčarskog kraja gde je ovčarstvo baza ekonomije i ekonomskog razvoja", kaže Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota.

Za sada su organski sirevi od ovčijeg mleka u fazi ispitivanja tržišta, pa se mogu kupiti samo u Pirotu. U Mlekarskoj školi se nadaju da će se uskoro naći i u supermarketima širom Srbije.

Izvor:https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4097523/sir-pirot-.html

Објављено у Agroekonomija
petak, 02 oktobar 2020 08:50

Testival - mesto gde caruje testo!

Da li znate kako se pravi najbolja pita savijača? Da li želite da naučite kako se pravi najbolja pita savijača? Ako ste i vi zaljubljenik u pite, TESTIVAL je pravo mesto za vas.  Njeno veličanstvo savijača! Ako se do sada niste oprobali u razvlačenju kora, profesionalni kuvar Dejan Ilić i potpredsednik Udruženja TESTIVAL će vam pokazati kako se pravi najbolja pita savijača i kako se ručno razvlače kore!

Šta je pita a šta je banica?

Odgovor na ovo pitanje je dao Vladmir M. Nikolić u knjizi Etnološka građa i rasprave iz Lužnice i Nišave, koju je uredio dr Jovan Erdeljanović a koja je štampana 1910. godine: „Po selima ovog kraja seljaci mese pite i banice i to sve sa sirom. Pita se zove kad se u obge (juhke) uvija sir, a banica je kad se obge (juhke) slažu jedna na drugu, a između njih meće sir sa maslom ili mašću.“

U svakom slučaju, ne možemo zaboraviti da u Srbiji svako ima svoju verziju šta je pita a šta je banica! Svaka kuća na ovim prostorima, a posebno na istoku i jugu Srbije, ima svoju verziju pite i banice. Čak se i u pojedinim kućama mogu naći različite verzije: npr. snaja ih pravi na jedan način, a svekrva na drugi. Koliko ljudi, toliko ćudi – i toliko verzija pite i banice!

A Udruženje TESTIVAL i Dejan Ilić će se potruditi da vam pokažu kako se mesi testo što se jede često – pita savijača! I da to nije toliko teško. Naravno, osim ovih „sukanih“ verzija, postoje i „kisele“ banice. Ali, to je posebna tema...

TESTIVAL 2 nije mesto gde se samo juri za proizvodima lepim za oko. Tradicionalne, zdrave namirnice iz organskog okruženja, biće u fokusu svih izlagača. Više od 30 izlagača iz cele Srbije predstaviće proizvode od testa, a biće tu i raznih domaćih sokova, džemova, meda...

Stručni žiri Saveta Festivala TESTIVAL će od izlagača izabrati one koji su se posebno iskazali, a koji će poneti laskave titule: Najbolji TESTIVAL BREND i Najbolji TESTIVAL PROIZVOD, a svečana dodela nagrada će biti na kraju drugog dana.

Drugi festival testa, testenine i hleba TESTIVAL, biće održan u Dorćol Platz-u, Beograd, Dobračina 59b, u subotu i nedelju, 17.10. i 18.10.2020., od 11 do 18h. Cena jednodnevne ulaznice je 100 dinara. Ulaznice će biti dostupne na ulazu u Dorćol Platz. Za sve izlagače, demonstratore i posetioce, važiće sve propisane mere zaštite od COVID-19.

 

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31