Чланци поређани по датуму: četvrtak, 15 oktobar 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

U Srbiji je osigurano svega 12 odsto poljoprivrednih gazdinstava, a Dunav osiguranje kao vodeća kompanija u osiguranju poljoprivrede u Srbiji, pokriva čak sedam odsto osiguranih poljoprivrednih gazdinstava, rečeno je na današnjoj radionici te osiguravajuće kuće na Sajmu organske hrane u Sopotu. Iako broj polisa raste, utisak je da poljoprivednici još uvek nisu dovoljno informisani o prednostima i značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje. Zorica Deretić iz Dunav osiguranja, istakla je da osiguranje nije trošak, več ulaganje i vid zaštite prozvodnje. "Dunav osiguranje“ se trudi da olakša poljoprivrednicima da se uključe u osiguranje i to čini kroz razne akcije. Godinama unazad je maj, mesec poljoprivrede kada omogućavamo 10 odsto popusta za sva osiguranja sklopljena u maju’, rekla je Deretić. Navela je da štete na usevima stalno rastu, pre svega, zbog klimatskih promena i vremenskih nepogoda. Dunav osiguranje je tako samo u ovoj godina na području regiona koji pokriva Beograd i okolinu isplatila više od 49 miliona dinara. "Ministarstvo poljoprivrede sa svoje strane stimuliše osiguranje i to radi kroz povraćaj premije osiguranja koji se kreće od 40 do 70 odsto od naplaćene premije. Uslov za povraćaj premije jeste da je gazdinstvo registrovano, aktivno i da ima zaključenu polisu osiguranja", rekla je Deretić. Prema njenim rečima, potvrda da osiguranje nije veliko izdvajanje pokazuje i primer osiguranja paprika na hektaru zemlje koje košta oko 70.000 dinara, sa uključenim subvencijama ministarstva, a 100.000 dinara za paradajz zasađen na istoj površini. Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović rekla je da država između ostalog pomaže kroz povraćaj premije osiguranja. "Kada je reč o ženama poljoprivrednicama ministarstvo pomaže tako da ko nema neko drugo rešenje daje im veći broj poena kada podnose zahtev za neke od naših mera", rekla je Petrović. Ona je istakla da su radionice kao sto je današnja koju je organizovalo Dunav osiguranje najbolja prilika da se poljoprivrednicima u direktnom kontaktu i živom rečju objasni prednost osiguranja poljoprivredne proizvodnje. Predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević kaže da su osiguravajuće kuće dragocen partner za poljoprivrednu proizvodnju i proizvođače, ali da to kod nas nije dovoljno zaživelo. "Osiguravači kao što je Dunav osiiguranje daju veliki doprinos sigurnosti proizvođača i svi se moramo uključiti da promovišemo osiguranje poljoprivrede", kaže Milosavljević. Kao primer koliko je osiguranje važno, naveo je da se pre par dana desilo da je čoveku koji uređuje poljoprivredno zemljiste izgorela mašina koja je bila neosigurana. "Tako je ostao bez imovine vredne 19.000 evra. To je nauk poljoprivrednicima da osiguranjem obezbede svoju imovinu i egzistenciju", poručio je Milosavljević.

Објављено у Osiguranje
četvrtak, 15 oktobar 2020 09:05

Prokupac opet na ceni

U toku je berba crvenog grožđa kasne epohe, u koje se svrstava i prokupac, najvažnija autohtona sorta u Srbiji. Prokupac, u narodu poznatiji kao rskavac, zahvaljujući kvalitetu zrna, prva je vinska sorta iz ovog dela Evrope koja je dobila svoj Međunarodni dan, 14. oktobar.Manifestacija je ustanovljena pre pre pet godina, s ciljem da prokupac koji već deceniju i po doživljava pravu renesansu u Srbiji postane prepoznatljiv širom sveta. Mnogo međunarodnih priznatih vinskih sorti kao Šardone, Merlo, Kaberne ima svoj dan i to se pokazalo kao opravdano. Posebno za male vinare iz udaljenijih ali autentičnih vinogorja.U pozadini manifestacija, stručnih radionica, festivala posvećenih samo toj sorti, uz medijsku podršku, lakši je put do krajnjih potrošača, ali i vinskih autoriteta i eksperata u inostranstvu.

"Karavan prokupca", prošao je i Aleksandrovačkom Župom a vinogradari i vinari ocenjuju da li je trud oko te autohtone sorte koja je dugo zapostavljana, dao rezultate.

Igor Luković, vinski kritičar kaže da u periodu posle drugog svetskog rata sve što je bilo lokalno i autohtono nije bilo popularno, jer nije bilo pogodno za industrijsku proizvodnju i da je tu i prokupac negde stradao.

"Da smo mi imali San Đoveze kao italijani koji od njega danas prave brumelo i kjanti, velika vina, on bi bio tretiran na identičan način. Da li od prokupca mogu da se prave velika vina mislim da su vinari u Srbiji u zadnjih desetak godina već dokazali. Jedan od dokaza je i sad najsvežije ovo zlato sa Dekantera za prokupac i 95 poena", smatra Luković.

Da nije bilo Župljana koji su sačuvali prokupac u starim vinogradima , a potom uprkos teškoćama od njega spravljali i vino, ne bi imali mnogo toga danas da ponudimo.

"Kad se digne gore na metar, na devedeset, on ima neverovatno dugi put sokova, a prokupac kao sorta taj dugi put ne podnosi. To niste znali. Znači zato je on najbolji na ovim gidžama što mi kažemo na čokotima koji su na zemlji dole. I zato sada upravo slavu nose stari vinogradi koji su na čokotima", objašnjava Kosta Botunjac, vinogradar - vinar iz Donjeg Zleginja.

Milomir Milosavljević, vinogradar- vinar iz Bučja kod Trstenika ističe da i tržište dobro reaguje i da se prokupac sve više traži.

"Odrađen na stari način osavremenjen novom tehnologijom, može da da vrlo kvalitetna vina. Evo možemo da vidimo i po tome, mi smo sad na sajmu vina u Beču dobili srebrnu medalju", ocenjuje Milosavljević.,

Ono što je važno je da su počeli ozbiljni zahvati na klonskoj selekciji, koj se uglavnom uvozi iz Italije . Taj posao je poveren relevantnim institucijama baš zbog međunarodnog tržišta koje priznaje samo sertifikovan sadni materijal.

Izvor:https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4112862/dan-prokupca-crveno-grozdje-srbija-.html

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
četvrtak, 15 oktobar 2020 08:58

Žene na selu rad od jutra do mraka

Žene na selu, čiji opstanak uglavnom zavisi od prirodnih resursa i poljoprivrede, čine više od četvrtine ukupnog svetskog stanovništva. U zemljama u razvoju, žene na selu predstavljaju skoro 43 odsto ukupne radne snage u poljoprivredi. One proizvode i prerađuju većinu dostupne hrane čime snose najveću odgovornost za bezbednost hrane.Poljoprivrednice u zapadnoj Srbiji nemaju dana odmora, a kako Bojana Đorđević iz čačanskog sela LJubić žene na selu rade od jutra do mraka,bez predaha.
“ U odnosu na žene u gradu, mi na selu ustajemo u pola sedam, spremamo doručak i odlazimo u štalu. Ja sam majka troje dece, treba prvo da spremim doručak,pa onda pravo u štalu . Nemaš podelu posla na muške i ženske, sve radiš kao da si na poslu, ako ne i više, ali za to te niko ne plaća. Imaš obaveze kao i žene u gradu, ali i oko domaćinstva , i u štali,i na njivi, uvek na selu ima posla, kaže Bojana.

Žene sa sela praznuju jedino kada je crveno slovo jer to je jedini trenutak kada sebi priušte malo odmora, kaže Rada Petrović iz Stančića.
“ Po meni je žena na selu veća ličnost nego zaposlena žena,žena na selu ima kuću, dvoriste i sve se od nje očekuje. Kada završi kućne poslove,od peglanja, raspremanja, čišćenja i kuvanja, ide na njivu, iz njive ide u štalu da namiri stoku,pa se vrati na njivu, a često kao i mi, dok smo se bavili povrtarstvom ne spava, kaže Rada.Veću pažnju javnosti imaju zaposlene žene u gradskim sredinama,dodaje Rada.
“ Nikada se niko nije setio da propiše jelovnik za žene na selu, one rade od jutra do mraka i moraju se hraniti zdravo, ali i imati vremena za odmor koji im najviše nedostaje”,dodaje Rada Petrović iz Stančića.

Imajući u vidu da 76 odsto ekstremno siromašnih živi u ruralnim oblastima, obezbeđen pristup proizvodnim poljoprivrednim resursima ženama u selu doprinosi smanjenju svetske gladi i siromaštva, čime žene na selu dobijaju ključni značaj za uspeh nove Agende održivog razvoja do 2030. godine.
Međunardoni dan seoskih žena prvi put je ustanovljen 2008 od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u okviru rezolucije 62/136 od 18.decembra 2007. Ova rezolucija prepoznaje “kritičnu ulogu i doprinos seoskih žena, uključujući i urođeničke kulture za unapređenje poljoprivrednog i ruralnog razvoj, poboljšanje bezbednosti hrane i smanjenje siromaštva.”
Žene na selu su i dalje izložene teškom fizičkom radu, njihov doprinos se gotovo i ne vrednuje, u vrlo malom procentu poseduju imovinu, a brigu o sebi zanemaruju, stavljajući porodicu i radne obaveze na prvo mesto.

 

Izvor:http://www.glaszapadnesrbije.rs/vest950079.html

Објављено у Žene u agrobiznisu
četvrtak, 15 oktobar 2020 08:52

Karavan zimnice za vikend na pijaci Kalenić

Predstojećeg vikenda u subotu i nedelju, 17. i 18. oktobra od 08 do 16 časova na pijaci Kalenić biće održan „Karavan zimnice“. Prvi „Karavan zimnice“ u novoj sezoni otpočeće tradicionalno pripremom ajvara na šporetu Smederevcu tačno u 10 časova.
Kalenić pijaca biće kao i uvek mesto za nabavku svežih i kvalitetnih namirnica, ali i prava riznica poznatih ukusa domaće zimnice pripremljene po tradicionalnoj recepturi. Domaćice koje nisu stigle da pripreme zimnicu, predstojećeg vikenda moći će da se snabdeju kvalitetnim domaćim proizvodima. Poljoprivredni proizvođači iz cele Srbije predstaviće svoje slane i slatke specijalitete posetiocima koje očekuje bogat izbor ajvara, raznih slanih salata, kompota, sušenog voća, džemova, slatka, meda, vina, rakije, kao i mnogih drugih proizvoda za zimsku trpezu, koji se mogu naći samo na beogradskim pijacama.
Organizacijom „Karavana zimnice“ JKP „Gradske pijace“ pokazuje da u svakom segmentu brine o potrebama savremenog potrošača, ali i da predstavlja
značajnu kariku u plasmanu autentičnih domaćih proizvoda. „Pijačni karavani na beogradskim pijacama“, organizuju se od 2015. godine na centralno gradskim pijacama koje se nalaze u sistemu Preduzeća, kako bi svi naši sugrađani imali mogućnost kupovine najkvalitetnijih proizvoda na pijaci u svom komšiluku.
Ponesite cegere i 17. i 18. oktobra od 08 do 16 časova posetite Kalenić pijacu!
Ulaz slobodan!

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31