Чланци поређани по датуму: ponedeljak, 12 oktobar 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
ponedeljak, 12 oktobar 2020 16:34

Postaje li Surčin centar za uzgoj koka nosilja?

U beogradskoj opštini Surčin u planu je izgradnja kompleksa staja za uzgoj koka nosilja na površini od 23.538 m2.

Planirani godišnji proizvodni kapacitet poljoprivrednih objekata - ukupno četiri staje, iznosi 32.000 koka nosilja i 3.200 petlova, odnosno 4.800.000 priplodnih jaja.

Investitor je preduzeće Miodragović produkt iz Bečmena, a i dejno rešenje projekta uradio je ArhiTekt iz Jagodine.Prema podacima iz Studije o proceni uticaja budućeg kompleksa na životnu sredinu, koju je izradio Expert inženjering iz Šapca, na lokaciji planiranoj za izgradnju, u KO Petrovčić, već postoji jedna staja površine 1471,86 m2, a u planu je izgradnja još tri potpuno identična objekta, čiji se početak očekuje, kako je navedeno, nakon dobijanja građevinske dozvole i dobijanja Rešenja o saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Investitor u budućem kompleksu staja planira proizvodnju priplodnih jaja za sopstvenu inkubatorsku stanicu u Bečmenu, putek kupovine osamnaestonedeljnih kokica i petlića koje će gajiti do kraja nosivosti i zatim prodavati klaničarima.

Kada je reč o opremanju objekata za uzgoj koka i petlova, potrebna oprema za staje podrazumeva gnezda, računajući jedno gnezdo za četiri kokoši, zatim, transportne kontejnere za hranjenje (ako su hranilice okrugle, računa se na 50 hranilica za hiljadu kokica), kao i nipl-pojilice.

Za ishranu koka i petlova planirane su kompletne smeše uz dodatak lomljenog kamena i zrna zobi.

U planu je i nabavka EggSort sistema za sakupljanja jaja, plafonsko osvetljenje, Big Dutchman silosi za skladištenje hrane, kao i sistem grejanja iste kompanije i njihov "BigFarmNet Manadžer" PC program koji omogućava automatsko upravljanje proizvodnjom u staji i analizu celog proizvodnog ciklusa.Investitor planira da za nove objekte uvede grejanje na električnu energiju, a da u postojećem objektu izvrši zamenu kotla na čvrsto gorivo sa elektro-kotlom čime bi se potpuno eliminisala mogućnost aerozagađenja, navedeno je u dokumentaciji.

Snadbevanje objekata tekućom vodom planira se sa novog priključka izgradske vodovodne mreže, a kompleksu se planira i postavljanje četiri spoljna nadzemna hidranta.

Od elektro instalacija u objektima je predviđeno postavljanje samo dovoda niskonaponskih elektro-instalacija.

S obzirom da se sav stajnjak prodaje poljoprivrednim gazdinstvima u okolini, koji ga sa farme odnosena kraju svakog proizvodnog ciklusa, preporučena je nabavka mini traktora sa utovarnom lopatom (poput mini utovarivača tzv. "bobcat"-a).Za kompleks će biti nabavljani i biocidi i sredstva za dezinfekciju i dezinsekciju, između ostalih 120 litara formalina godišnje.

Javna rasprava o proceni uticaja kompleksa staja na žiovtnu sredinu zakazana je za 5. novembar u 11 časova, u prostorijama GO Surčin.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3034748/u-surcinu-planirana-gradnja-kompleksa-staja-za-uzgoj-35200-koka-nosilja-i

Објављено у Živinarstvo
ponedeljak, 12 oktobar 2020 16:24

Optimalno vreme za setvu pšenice

U toku je optimalan agrotehnički rok za setvu pšenice , kojom bi ,kako se očekuje trebalo da bude posejano između 550 i 600 hiljada hektara .U Vojvodini ta ozima strnina gaji se na površini nešto većoj od 300 hiljada hektara. U ataru Turije površine 5.500 hektara ,očekuje se da pšenice bude zasejana na oko 30 odsto obradivih površina .Kakvo je interesovanje za setvu hlebnog zrna i da li poljoprivrednici upotrebljavaju deklarisano seme u proizvodnji? Poljoprivrednici u Turiji počeli su setvu pšenice i kako navode tu biljnu vrstu gaje najviše zbog plodoreda , vodeći pri tome računa da u tehnolgiji proizvodnje primenjuju sve neophodne agrotehničke mere, uz obavezno poštovanje optimačnih agrorokova za setvu hlebnog zrna."Ja se struke pridržavam tako da sam krenuo na vreme , spremio sam na suncokretištu, na kukuruzu na džombi ,tako da tanjirao sam i išao sam tom redukcijom .Posejaću trideset neko jutro pšenice .Koristim deklarisano seme uglavnom strano ali i malo domaće",rekao je Slavko Jojkić,Turija

Miroslav Medurić , ratar iz Turije ove jeseni odlučio je da poseje pšenicu na 6 jutara .

"Nisam prošle godine sejao pšenicu imao sam ječam ,a sada će biti pšenica posejana i koristim deklarisano seme u proizvodnji" kaže Medurić.

Poljoprivrednici iz Turije kažu da država treba da subvencioniše upotrebu deklarisanog semena .

A uz upotrebu deklarisanog semena jedan od osnovnih činilaca uspešne proizvodnje pšenice u vezi je i sa poštovanjem optimalnih setvenih agrorokova, kaže agronom Goran Drobnjak.

" Pšenicu bi trebalo posejati do kraja oktobra to je optimalan agrotehnički rok , a poslednjih godina se pokazalo da najbolje rezultate daje ta neka setva u drugoj dekadi oktobra" potvrdio je Drobnjak.

Inače prošle agronomske godine pšenicom je bilo posejano kako se procenjuje preko 589.000 ha, ostvaren je prinos od oko 5 tona po hektaru i ukupna proizvodnja, od oko 2,97 miliona tona hlebnog zrna.

 

Izvor:http://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/backa/optimalno-vreme-za-setvu-psenice_1169129.html

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
ponedeljak, 12 oktobar 2020 16:11

Šta kažu voćari o izvozu jabuka u Indiju?

Ovih dana aktuelan je izvoz jabuka za Indiju. Prvih osam kontejnera poslato je za probu, a očekivanja su da će sigurno položiti test, jer su tamošnji partneri upoznali naše tržište i znaju šta kupuju.

Berba jabuka trajaće do sredine novembra. Već sada je izvesno da će ovogodišnji rod biti oko 500.000 tona, koliko i prošle godine. Na ruku nam ide i to što su prolećni mrazevi umanjili prinose u Španiji, Francuskoj i Poljskoj zbog čega će cene u izvozu biti za nekih 10 do 20 odsto više od prošlogodišnjih 60 evro-centi po kilogramu."Nije loše, super i kažu da će da bude dobra cena", zadovoljan je Milan Jeremić, voćar iz Brestovika.

Dušan Đorđević, takođe voćar iz Kamendola kaže da voćarstvo u Srbiji ima veliku perspektivu. "Naša ideja je da i mi ovde dignemo savremene zasade, savremenu tehnologiju i da u budućnosti dobro zarađujemo od ovog posla", planira Đorđević.

Prvih osam kontejnera za Indiju je uglavnom "gala jabuka". Tamošnje tržište voli i druge crvene sorte i nakiselu "greni smit".

Gojko Zagorac, predsednik Asocijacije proizvođača jabuka "Serbia Does Apples" kaže da je ta cena u ovom momentu za nekih 20 do 30 odsto viša u odnosu na cenu koju im Rusi plaćaju trenutno, odnosno sigurno nekih 10-tak posto više u odnosu na cenu jabuke na Bliskom istoku.

"Naravno, mi se nećemo odreći našeg dominantnog tržišta kao što je Rusija a i novih tržišta koje smo otvorili u poslednjih par godina kao što je tržište Velike Britanije, tržište Bliskog istoka, tržište Dalekog istoka", istakao je Zagorac.

Svega možda ne bi bilo da se proizvođači jabuka nisu udružili a to su podržali resorno ministarstvo i USAID kroz projekat za konkurentnu privredu.

"Ukupni budžet projekta je 12 miliona dolara. U nastavku projekta imamo nameru da ta pozitivna iskustva proširimo i na ostatak srpske industrije voća i povrća. Prvenstveno vidimo veliku šansu u promociji naše industrije bobičastog voća, svežeg bobičastog voća", naglasio je Zlatko Jovanović, rukovodilac Tima za razvoj tržišta USAID.

Beograd i srpska asocijacija proizvođača jabuka sledeće godine biće domaćini svetskog Foruma "Prognozis frut" koji uz vodeće proizvođače okuplja i izvoznike i prodavce tog voća.

Izvor:https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4109255/jabuka-izvoz-indija-.html

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31