Чланци поређани по датуму: petak, 16 avgust 2019 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
petak, 16 avgust 2019 17:04

U prodaji novi broj Agrobiznis magazina!

Ovo izdanje Agrobiznis magazina želeli smo da posvetimo lokalnim inicijativama, odnosno značaju rada lokalne samouprave u razvoju poljoprivrede. Za primer smo uzeli opštinu Knić. Razloga za ovakav izbor je bilo više, ali recimo da su dva najznačajnija. Prvi je to što se na čelu opštine nalazi poljoprivrednik-voćar Miroslav Nikolić, a drugi što u ovoj opštini imamo nekoliko primera uspešnog razvoja projekata u poljoprivredi. U ovom izdanju ćete videti kako može da bude uspešna proizvodnja kornišona, ali i zašto treba da vodite računa prilikom sakupljanja sena. Pripremili smo vam zanimljive analize do kojih su došli naučnici,
a potvrđeno je u praksi. Verovali ili ne, količina mleka koju namuzete od krave zavisi i od grabulja sa kojima sakupljate seno. Sa druge strane posetili smo nekoliko zanimljivih gazdinstava gde smo razgovarali o iskustvima u proizvodnji i rezultatima. Ipak, na samom kraju pripreme ovog izdanja stigla nam je ni malo prijatna vest odnosno zvanična potvrda da je u Srbiju stigla afrička kuga svinja. Obavljena je eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa, a država je nadoknadila štetu vlasnicima, što će činiti i dalje u slučaju eventualnog širenja zaraze.
Zabranjeno je držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze, a pripremljena su i jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce, kao i obaveštenja na graničnim prelazima. Svaki slučaj ili sumnju na pojavu virusa afričke kuge svinja, treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je potpisao naredbu o uvođenju principa regionalizacije u Srbiji, što znači da samo iz područja koje je zaraženo nema trgovine svinjama i svinjskim mesom, a sva ostala područja gde nema virusa su slobodna za trgovinu. Posle monitoringa koji će trajati oko 40 dana, Srbija će moći nesmetano da izvozi na prostor EU i u druge države, a u skladu sa instrukcijama Svetske organizacije za zdravlje životinja. U nadi da ćemo već u narednom broju konstatovati prestanak zaraze i dobre izvozne rezultate pozdravljamo vas našim tradicionalnim pozdravom:
Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina!

Izvor: Agrobiznis magazin

Објављено у Agroekonomija

Bolest afričke kuge svinja može da se zaustavi lako, pod uslovom da se ljudi ne ponašaju nepromišljeno i ne unose nedovoljno termički obrađenu hranu iz Rumunije i Bugarske.

- Tamo trenutno vlada epidemija, a tako se širi virus - rekla je načelnik Odeljenja za viruslogiju u Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije Vesna Milićević.

Dodala je da se virus afričke kuge ne prenosi talasasto, pa se zbog toga nije ni pojavio u graničnom području sa Rumunijom i Bugarskom, već tako što je unet zaraženi proizvod od mesa.

U Srbiji je pre tri dana potvrđena bolest afričke kuge u tri sela u okolini Mladenovca: u Velikoj Krsni, Rabrovcu i Kusatku.

- Nije veliki problem zaustaviti virus afričke kuge, ali borbu otežava nedovoljna savest i nepredvidljivo ljudsko ponašanje, iako smo, kada se pojavio virus u Bugarskoj, dali jasne instrukcije da se ne unosi hrana iz zaraženih zemalja - rekla je Milićević.

Dodala je da virus ima kompleksnu strukturu, ali da se može suzbiti dezinfekcijom svega što je bilo u kontaktu sa zaraženim životinjama. Ubija ga termička obrada mesa od najmanje pola sata na 70 stepeni.

- Virus se ne može preneti na čoveka i nije opasan po ljudsko zdravlje, već za posledicu ima materijalnu štetu od uginuća životinja - rekla je Milićevićeva i upozorila da iako nema novih slučajeva treba biti obazriv, jer je to zaraza koja se sporo širi, ali životinje brzo uginu, preciznije posle pet dana.

Milićević je apelovala na vlasnike svinja da prijave svaku promenu, a posebno uginuće životinja i pobačaj.

- Bolest ne pokazuje jasnu kliničku sliku i teško je prepoznati, jer u ovom periodu visokih temperatura nagla uginuća svinja moguća su i zbog zastoja srca, pa je bez ispitivanja teško ustanoviti uzrok smrti - rekla je Milićevićeva

Virus je, prema njenim rečima, prvi put u Evropu dospeo 2007. godine u Gruziju, a prenet je otpacima hrane sa brodova koji su doplovili iz Afrike. U Bugarskoj i Rumuniji epidemija traje već godinu-dve dana.

Milićević je rekla da je u Srbiji referentna laboratorija za ispitivanje afričke kuge Naučni institut za veterinarstvo Srbije, ali je praksa da kada se bolest prvi put pojavi u nekoj zemlji uzorci idu na potvrdu u neku od evropskih zemalja, zbog čega su poslati u Madrid.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2603145/africka-kuga-svinja-u-srbiji-se-pojavila-zbog-unosa-zarazenog-mesa-potrebno

Објављено у Svinjarstvo

Ratare iz Banatske Topole obradovala je vest da će dobiti novac za saniranje štete, koja je nastala tokom majskog nevremena, kada je useve "potukao" grad.

Imre Kabok, član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj Kikinde, najavio je da će sledeće nedelje početi izdavanje rešenja.

"Za 49 proizvođača izdvojeno je više od tri miliona dinara. Od leda je najviše stradala pšenica, a oštećenja su registrovana i na suncokretu i kukuruzu", kaže Kabok.Podsetio je i da je lokalna samouprava raspisala javne pozive za 17 mera podrške, u vrednosti od 20 miliona dinara. Najavio je i Poljoprivredni sajam u Kikindi 13. i 14. septembra.

Očekuje se i žetva suncokreta sledeće nedelje, a pod ovom uljaricom je u ovom kraju oko 15.000 hektara. Zoran Simić, savetodavac Poljoprivredne stručne službe Kikinda, tvrdi da se očekuje prinos nešto iznad proseka, posebno na parcelama koje su ispoštovale agrotehničke mere.Kada je reč o kukuruzu, zasejan je na 30.000 hektara.

"Kukuruz je trenutno u najboljoj kondiciji i najviše mu je prijao višak vode. Očekuju se rekordni prinosi, a berba će početi prvih dana septembra", naveo je Simić.

Ono što brine poljoprivrednike je cena, kaže Ilija Brkić iz Novih Kozaraca.

"Cena je ono što nas najviše brine. Prinos suncokreta biće bolji nego prošle godine, a cena ne bi smela da bude manja od 300 evra za tonu. Sa tom cenom postoji ekonomska isplativost uzgoja suncokreta".

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/vesti/najmanje-300-evra-za-tonu-suncokreta-dobra-cena-pokriva-gubitke-koje-je-napravilo/85yzm77

Објављено у Industrijsko bilje

Porodica Milutinović iz Tečića jedna je od samo dvadesetak koje se aktivno bave poljoprivredom od oko 200 njih u ovom rekovačkom selu. Prvi su i jedini u Pomoravlju koji imaju svoj brend - vakumirani kiseli kupus. Pod povrćem imaju dva i po hektara u potesu Rotiće, udaljenom dva kilometra od sela. Najbrojnija su porodica u selu u kojoj svi rade na imanju, a angažuju i sezonske radnike. Glava porodice je Zoran, a pomažu mu majka Živadinka, otac Dragan, supruga Snežana, sin Lazar i ćerka Milica.

- Povrtarstvom smo počeli da se bavimo silom prilika pre 10 godina, kada me je drvo, koje je palo na mene, povredilo u šumi. Najpre smo uzgajali kornišone, ali smo ubrzo prešli na papriku, paradajz, plavi paradajz, kupus i karfiol, ali sadimo i lubenice i dinje - kaže Zoran.Milutinovići imaju najveći zasad kupusa. Ove godine zasadili su 50.000 stabljika. Prvi su i još uvek jedini u Pomoravlju koji ga kisele i vakumiraju i prodaju na veliko.MILUTNOVIĆI složno uređuju i svoje dvorište, koje je puno raznobojnog cveća. Ove godine je proglašeno za najlepše dvorište u opštini, a lane je bilo treće u regionu.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:812442-Od-kiselog-kupusa-napravili-brend

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo

Rusija bi mogla da privremeno ograniči uvoz voća iz Srbije u slučaju da se nastavi izvoz zaraženih voćki, saopštio je Nadzorni poljoprivredni organ Rusije.U razgovoru sa direktorom Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojšom Milosavljevićem, ruski nadzorni organ preneo je zabrinutost zbog pojave zaraze voća u 12 partija breskvi, nektarina i šljiva, koje su u julu izvezene u Rusiju.

"Ruska strana je tokom razgovora saopštila da ostavlja pravo da uvede privremena ograničenja na uvoz voća iz Srbije u slučaju da se nastavi isporuka zaraženog voća u Rusiju", navedeno je u saopštenju.

Milosavljević je rekao da će njegov resor istražiti sve slučajeve isporuka zaraženog voća, kao i da su u ovom trenutku u okviru programa zaštite bezbednosti proizvoda prilikom izvoza u Rusiju sa spiska ovlašćenih za trgovinske odnose isključena četiri izvoznika i 200 proizvođača voća.

Ruski poljoprivredni nadzorni organ je u avgustu prošle godine obustavio uvoz pojedinog voća iz Srbije zbog slučajeva zaraze. Ograničenja su ukinuta u maju ove godine.

Izvor:https://www.021.rs/story/Info/Biznis-i-ekonomija/221307/Rusija-bi-mogla-da-ogranici-uvoz-voca-iz-Srbije.html

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31