Чланци поређани по датуму: četvrtak, 15 avgust 2019 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
četvrtak, 15 avgust 2019 17:07

Oprez! Ovo je obična uvijača!

Obična ili osetljiva uvijača (Paxillus involutus) je otrovna gljiva! Moguća je njena zamena sa pojedinim vrstama mlečnica, ali ni sa jednom gljivom interesantnom za konzumiranje. Inače, ova vrsta je česta i obilno rađa pa je šteta što nije za upotrebu.
Opis gljive:
Šešir: 5-20 (30) cm širok, u mladosti ravan sa podvijenom ivicom, kasnije levkast i izrazito levkast (uglavnom nepravilno). Boja je bledo okeržuta do boje rđe. Površine je veluraste, za kišna vremena klizav, dok je ivica jasno rebrasta.
Listići: krem ili bledožuti do boje smeđe rđe (malo tamniji od šešira), uglavnom račvasti sa jarkom se spuštaju niz stručak.
Stručak: do 6 cm visok i do 3 cm debeo. Prljavožute do smeđecrvenkaste boje, valjkastog oblika, kratka, puna, jaka, ponekad sužene osnove.
Meso: na prerezu žuto, kasnije menja boju u smeđu. Kiselkastog mirisa i ukusa (nisu posebno jako izraženi).
Stanište i vreme rasta: lišćarske i četinarske šume od leta do jeseni (snimljeni primerci su nađeni maja, ali veoma kišnog).
Upotreba: gljiva je otrovna!
Mogućnost zamene: sa pojedinim vrstama mlečnica, ali ni sa jednom interesantnom za konzumiranje.
Kuriozitet vezan za ovu gljivu je taj da se ona u Rusiji upotrebljava (mada je i ruska literatura ne preporučuje, odnosno smatra je za otrovnu); štaviše i sam sam je jednom, kod prijatelja u Moskvi, jeo. Verovatno da sporadična upotreba ne izaziva probleme, dok se dugotrajnijom i češćom upotrebom akumuliraju hemikalije (reč je o posebnim vrstama antigena) koje štetno deluju na krv. Inače vrsta je česta i obilno rađa, pa je šteta što nije za upotrebu.

Izvor: Agrobiznis

Објављено у Šumarstvo

Da bi jedna četvoročlana porodica mogla da živi pristojno i školuje decu, neophodno je da obezbede minimum dva, a češće tri do pet hektara raznovrsnog povrća."Kada je reč o manjim površinama, najbolje je da se gaji 10 do 20 različitih vrsta povrća, kako bi bila pokrivena cela sezona, odnosno kako bi povrtari tokom sezone imali raznovrsnost i odgovarajuću količinu za isporuku“, tvrdi profesor dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

"Poznato je već da je povrtarska proizvodnja izuzetno intenzivna i da angažuje radnu snagu čitave godine. Ovo je jedan ozbiljan, dugoročan, komercijalan porodični posao. U ekstenzivnoj povrtarskoj proizvodnji na otvorenom polju, na primer, bez sistema za navodnjavanje, trebalo bi da računate na dva radnika po hektaru tokom cele godine. U intenzivnoj proizvodnji, sa dodatnim navodnjavanjem, trebalo bi da tokom godine planirate čak četiri radno sposobne osobe po hektaru", kaže profesor Ilin.
Dodao je da proizvodnja u zatvorenom prostoru podrazumeva još veća ulaganja po jedinici površine."Na 800 m2 do 1.000 m2 trebalo bi da računate da tokom cele godine jedna osoba radi po osam sati dnevno. Jednostavniji oblici zaštićenog prostora, poput plastenika tunelskog tipa, visine od 3,60 m do 4,20m, širine osam metara i dužine pet do sedam, otprilike mogu iz sopstvene proizvodnje vratiti sve uloženo za dve do tri godine u ekstenzivnoj proizvodnji, a u intenzivnoj za dve", kaže Ilin.

Izvor:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=08&dd=15&nav_id=1578018

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo

Sušara, koja će omogućiti preradu voća i povrća, lekovitog bilja i šumskih plodova, otvorena je u Osojanu nadomak Istoka. Izgradnju je finansirala Vlada Srbije, a vrednost radova u iznosu od 5,5 miliona evra ugovorena je sa izvođačem Nebgor iz Zvečana.

Povratnici u opštini Istok kažu da će im novootvorena sušara u Osojanu olakšati posao i omogućiti brži plasman proizvoda. Većina njih se žali da do sada nije lako nalazila put do tržišta, prenosi RTK Live.

- Ponudićemo tržištu sušene šljive, a možda i džem ili sok. Neće ići sve u rakiju, što je do sada bila tradicija ovog kraja. Ovo će doneti osveženje - kaže Čedomir Perović iz Đurakovca.

Tunelska sušara ima kapacitet od 800 kilograma. Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručili su da je u planu realizacija još projekata.

- Razgovarali smo sa jednim poljoprivrednikom koji ima veliku količinu luka. Imamo ideju da sušeni luk ponudimo tržištu. Ovde ima i velika količina vrganja na raspolaganju, tokom godine, a on može da dostigne cenu tokom godine više hiljada dinara na tržištu kao svež, u Beogradu i u regionu - rekao je pomoćnik direktora Kancelarije Zoran Bojović.

Osim što garantuje plasman proizvoda, otvoranje sušare je prilika za nova radna mesta. Iako smeštena u Osojanu, ona će mnogo značiti povratnicima svih 18 okolnih sela.

- Firma Metohija će najverovatnije uzeti upravljanje sušarom, jer mi kao lokalna samouprava ne možemo da upravljamo. To će omogućiti zapošljavanje od pet do 10 ljudi - poručio je predsednik Privremenog organa Opštine

U Opštini Istok je pre 1999. godine živelo oko 8.500 Srba, a danas ih je oko 800.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2602164/otvorena-susara-u-osojanu-kapaciteta-800-kilograma-prilika-za-zaposljavanje

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je gazdinstvo porodice Cilić kod Jagodine i tim povodom najavio, na instagram profilu Budućnost Srbije, veću podršku države razvoju vinarstva i vinogradarstva.

- Mere iz Nacionalnog investicionog plana napravićemo zajedno sa strukom, samim vinarima i vinogradarima, kako bi pomoć bila usmerena na aktivnosti koje su njima potrebne - poručio je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da velika tržišta, kao što su evropsko, kinesko i rusko, na kojima je plasirano mnogo proizvoda, zahtevaju ozbiljnu promociju kako bi srpska vina došla do izražaja.

- Imamo vredne ljude koji su svoj trud i rad investirali u proizvodnju vina vrhunskog kvaliteta. Država će pomoći da proizvodnju pojačaju i plasiraju. U Nacionalnom investicionom planu predviđena su sredstva za razvoj vinarstva i vinogradarstva - dodao je.

Vučić je napomenuo da će biti izvojena i sredstva za razvoj infrastrukture, puteva i objekata koji su u funkciji ove dve delatnosti.

- Razmatraćemo i mogućnosti administrativnih rasterećenja, transparentnijih uslova prodaje na tržištu i drugih olakšica kako bi pomogli brži razvoj vinske industrije - istakao je Vučić na svom zvaničnom Instagram nalogu.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2602902/veca-podrska-drzave-razvoju-vinarstva-vucic-najavio-administrativna-rasterecenja-za-proizvodjace-vina

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Nema novih slučajeva zaraze afričkom kugom svinja u Srbiji, a za dosadašnje slučajeve najverovatnije je odgovoran ljudski faktor, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posle razgovora s predstavnicima Udruženja odgajivača svinja, čiji članovi gaje petinu svinja u Srbiji.
"Na sreću novih sumnji nema jer smo uspeli da za sada na mirkoprostoru to rešimo", rekao je Nedimović u Doroslovu i objasnio da je afrička kuga svinja kao terorista koji se tačkasto pojavljuje u pojedinim sredinama koje su prilično udaljene jedna od druge.On je dodao da je pojavu ove bolesti najverovatnije je izazvao ljudski faktor, jer na populaciji divljih svinja u Srbiji još nisu uočene bilo kakve promene.

"Mala gazdinstva su najugroženija zbog loših biosigurnosnih mera, šanse da prođe na veće farme su minimalne jer se savesno primenjuju mere a radi se na tome da ljudski faktor ne doprinese", rekao je miinistar i poručio da će se Srbija izboriti i sa ovom bolešću kao što se izborila i s mnogo težim bolestima.

On je dodao da su veterinari na terenu i na raspolaganje će biti stavljeno koliko god ima veterinara. Nedimović je naglasio značaj primene preventivnih mera kao i blagovremenog otkrivanja simptoma.

"Svako ko ima uginulu životinju ili simptome zaraze, pa da mi moramo da intervenišemo eutanazijom, biće mu nadoknađena šteta po tržišnim principima, i to je važno da se zna zbog dojavljivanja ako se bolest negde pojavi“, rekao je ministar.

Udruženje odgajivača svinja Srbije ima 19 članova a oni ukupno gaje oko 600.000 tovljenika, što je petina proizvodnje u Srbiji.

"Trenutno su na terenu sve farme podigle biosigurnosne mere koje inače imaju, na mnogo viši nivo, jer znate da će država obeštiti proizvođače u slučaju pojave i prijave i eutanazije tih grla ali šta ćemo mi sutra ako se zatvori farma", rekao je član Upravnog odbora udruženja odgajivača svinja Milan Ćatić iz firme "Doža Derđ" iz Bačke Topole, i dodao da je prosek zaposlenih od 30 do 160 ljudi.

On je potvrdio da je prisutan pokušaj smanjenja cena, i rekao da se klaničari pravdaju da se izvoz smanjuje, ali Srbija inače malo izvozi, i nije iskuljučio mogućnost da će biti oscilacije cena.

Tokom razgovora ministra s predstavnicima udruženja na stolu su bile i druge teme kao što su promena veterinarskog štema i sistema biosigurnosnih mera, a razgovaralo se i o sistemima dalje podrške stočarstvu u Srbiji, rečeno je posle sastanka.

Domaćin sastanka u Doroslovu bila je kompanija "Holo", veliki proizvođač svinja u ovom kraju Srbije.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/africka-kuga-svinja-resena-na-mikroprostoru_1040729.html

Објављено у Svinjarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31