Чланци поређани по датуму: utorak, 28 maj 2019 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

 

Danas je u Rimu potpisan Memorandum o saradnji Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Agencije za životnu sredinu Republike Italije, kojim je definisana zajednička platforma za nastup kod međunarodnih institucija. Memorandum su potpisali direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Filip Radović i Stefan Laport predsednik Italijanske Agencije.

„Agencija za zaštitu životne sredine je prva agencija iz jugoistočne Evrope sa kojom je potpisan memorandum ove vrste, što mnogo govori o ugledu i položaju naše Agencije u stručnoj javnosti. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama, saradnjom i projektima na kojima budemo radili stvoriti preduslove za bolju životnu sredinu“, rekao je tom prilikom Filip Radović direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

U potpisanom Memorandumu definisani su koraci buduće saradnje, pre svega konkretne projekte koji će se sporvoditi u oblasti kontaminiranih lokacija, sporovođenja i usklađivanja evropske regulative u monitoringu voda, odnosno izmena regulativa, kao i jačanje kapaciteta.
Agencija za zaštitu životne sredine Republike Italije spada u jednu od svetski priznatih institucija, koja broji oko 11.000 zaposlenih.

 

Izvor: Agrobiznis magazin

Објављено у Ekologija zemljišta

Predstavnici kompanija iz Srbije koje su učestvovale na Međunarodnom sajmu robnih marki PLMA u Amsterdamu održali su skoro 500 bilateralnih razgovora i sastanaka sa potencijalnim poslovnim partnerima i, prema prvim analizama, dogovorili izvozne poslove vredne oko 3 mil EUR.

Većina zainteresovanih partnera je iz zemalja EU, regiona Zapadnog Balkana, Rusije i Zajednice nezavisnih država, kao i iz Izraela, Egipta, Libana. Za uvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije zainteresovani su SAD, Brazil, Kanada. Održani su sastanci sa predstavnicima vodećih svetskih trgovinskih lanaca kao što su: Albert Heijn BV (Holandija), Axfood (Švedska), X5 (Rusija), Edeka (Nemačka), Ahold (Holandija).

Nastup privrednika na sajmu PLMA 21. i 22. maja tradicionalno su organizovali Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS). U okviru Nacionalnog štanda Srbije površine 135 m², u hali Evropa Plaza 14, rezervisanoj za prehrambene proizvode predstavilo se 15 kompanija: ITN Group – Beograd, Master Fruits – Beograd, Hibrid – Beograd, Laki – Arilje, Jaffa – Crvenka, Venac – Stara Pazova, Agranela – Valjevo, MIN Commerce – Beograd, Fruitica- Čantavir, PIP-Novi Sad, Packom International-Beograd, Alpis-Kovin, Par Pak-Zemun, Konlid-Nova Pazova i Carnex-Vrbas.

- Sve je više srpskih kompanija zainteresovano da se predstave kao izlagači na sajmu PLMA na Nacionalnom štandu Srbije. Ove godine imali smo sedam novih kompanija. Planiramo da sledeće povećamo izložbeni prostor i očekujemo nove izlagače - rekla je Zorana Delić iz Centra za organizaciju sajmova PKS. Za srpske kompanije zainteresovane da izvoze svoje proizvode pod robnim markama, sajam je bio šansa za nove poslovne kontakte i mogućnost da uđu u globalne, vodeće, maloprodajne lance, dodaje Delić.

Predstavnici Ambasade Srbije u Holandiji posetili su nacionalni štand i u razgovoru sa srpskim izlagačima podržali nastojanja naših kompanija da plasiraju proizvode na zahtevna tržišta kako EU tako i šire.

PLMA (www.plmainternational.com) više od 30 godina predstavlja vodeće mesto na kome se susreću proizvođači sa predstavnicima najvećih maloprodajnih lanaca. Ove godine sajam je posetilo preko 14.000 stručnih posetilaca iz više od 110 zemalja. Izloženi proizvodi na sajmu uključivali su svežu, zamrznutu i rashlađenu hranu, suve namirnice i pića, kao i neprehrambene kategorije, uključujući kozmetiku, preparate za zdravlje i lepotu, kućne potrepštine.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2517707/srpski-privrednici-na-sajmu-plma-u-amsterdamu-dogovorili-poslove-vredne-3-mil

Објављено у Agroekonomija

EU donosi nova pravila za stavljanje proizvoda za đubrenje na tržište EU. Veće je u utorak, 21. maja 2019. godine donelo uredbu kojom se usklađuju zahtevi za đubriva proizvedena od fosfatnih minerala i iz organskih ili sekundarnih sirovina u EU, čime se otvaraju nove mogućnosti za njihovu široku proizvodnju i stavljanje na tržište. Uredbom se utvrđuju usklađene granične vrednosti za različite kontaminante (kao što je kadmijum) sadržane u mineralnim đubrivima.

- Novim pravilima osiguraće se slobodna prodaja u EU samo onih đubriva koja zadovoljavaju zahteve i norme EU u pogledu visokog kvaliteta i sigurnosti. Kontaminanti u fosfatnim proizvodima za đubrenje iz EU, kao što je kadmijum, mogu predstavljati rizik za zdravlje ljudi, životinja ili biljaka, kao i za sigurnost ili okolinu pa je zbog toga sadržaj tih kontaminanata ograničen u skladu sa novim pravilima. Novim pravilima podstaćiće se proizvodnja i upotreba fosfatnih đubriva sa niskim udelom kadmijuma i organskih đubriva i omogućiće se poljoprivrednicima veći izbor u pogledu ekološki prihvatljivije poljoprivrede - rekao je Nikulae Badalau, rumunski ministar poljoprivrede.U skladu sa uredbom, proizvodi za đubrenje EU sa oznakom CE moraće ispunjavati određene zahteve kako bi mogli biti u slobodnom prometu na unutrašnjem tržištu EU. Ti zahtevi uključuju obavezni najveći dopušteni nivo kontaminanata, upotrebu definisanih kategorija sastavnih materijala i zahteve za označavanje.

Proizvođači đubriva koja nemaju oznaku CE svejedno imaće mogućnost da ih stave na nacionalno tržište, objavilo je Veće EU.Novom uredbom, kojom se zamenjuje prethodna uredba o đubrivima iz 2003. obuhvaćene su sve vrste đubriva (mineralna i organska đubriva, poboljšivači zemljišta, materije za rast itd.).

Uredba se još mora potpisati i objaviti u Službenom listu EU-a. Stupiće na snagu dvadesetog dana od dana objave i počeće se primenjivati tri godine od stupanja na snagu.

Komisija je predlog predstavila u martu 2016. u sklopu akcijskog plana EU-a za kružnu poljoprivredu. Jedan od glavnih političkih ciljeva te inicijative je podstaći široku proizvodnju đubriva iz domaćih organskih ili sekundarnih sirovina pretvaranjem otpada u nutrijente za useve, što je u skladu sa modelom kružne poljoprivrede.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2518531/eu-donosi-nova-pravila-o-djubrivima-manje-kadmijuma-vise-organskih-djubriva

Објављено у Agroekonomija

Svi su izgledi da će krajem juna iz klanice "Srem Šid" put Turske ponovo krenuti kamioni sa goveđim mesom.
Tome se nadaju u kompaniji, a tu mogućnost nagovestio je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Podsećamo, 1. juna na snagu stupa Ugovor koji je Nedimović potpisao sa svojim turskim kolegom Bekirom Pakdemirlijem koji predviđa povećanje izvoza govedine u 2019. za 40 odsto.

Uz subvencije koje država daje za stočarstvo i najavu da bi novi pregovori o daljem povećanju kovota i proširenju saradnje u agraru sa Turskom uslediti sredinom godine predstavljaju u novu šansu za naše proizvođače i prerađivače, smatra ministar.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/srem/govedina-iz-srema-u-turskoj-krajem-juna_1020882.html

Објављено у Govedarstvo

Urbana poljoprivreda koja je u Srbiji u povoju sve više će dobijati na značaju. Stalna migracija stanovništva iz seoskih u gradske sredine prisutna je i kod nas,čime se povećava potreba za svežom hranom proizvedenom u gradskoj sredini. Pored povrća i rasada u gradu se mogu gajiti i druge vrste, jagodičasto i bobičasto voće, od životinja zečevi, moguća je proizvodnja jaja, pečurki, cveća, začinskog i lekovitog bilja.

Ovo je zaključak naučnog rada, čiji je autor, sa grupom saradnika, dr Vera Rašković iz Visoke poljoprivredne škole strukovnih studija u Šapcu, predstavljenog nedavno tokom savetovanja na Agronomskom fakultetu u Čačku. Oni ističu da je Srednja poljoprivredna škola, sa Domom učenika u Šapcu, primer poljoprivredne delatnosti u gradu.

Tu đaci, sa nastavnicima, proizvedu približno 15.000 biljaka paradajza i 10.000 paprike i ta proizvodnja ostvaruje skoro dva puta veću finansijsku dobit od uloženih sredstava.Škola smeštena u gradskoj sredini poseduje plastenik (30h20 metara) i staklenik (10h6) u kojima gaji rasad povrća, različitog sortimenta. Kod paradajza to su big bif, maraton i balkan, kod paprike palanačka babura i slonovo uvo. U praksu su uključeni đaci sve četiri godine srednje škole, različitih smerova kao što su poljoprivredni tehničar, cvećar, vrtlar, tehničar hortikulture. Kroz zatvoreni prostor za proizvodnju rasada prođe oko 200 učenika u toku tri meseca, koliko traje proizvodnja.
Početkom februara pune se supstratom sanduci za setvu, pa sledi polaganje semena, pri čemu se supstrat dobija iz sopstvenih sredstava. Početkom aprila na rasporedu je pikiranje rasada i punjenje čašica u koje će da budu prenete samo zdrave i dovoljno odrasle biljke. Kraj proizvodnje je početkom maja, kada meštani počinju da dolaze u velikom broju i kupuju kvalitetan rasad za sopstvene bašte. Do 20. maja sve količine su rasprodate, a đaci obučeni za pokretanje sopstvene proizvodnje.

Autori rada ističu da su za uzgajanje ove vrste hrane pogodni krugovi napuštenih fabrika, navodeći slučaj američkog industrijskog centra Detroita koji je bankrotirao, čemu je sledila visoka stopa nezaposlenosti.

U svetu su danas popularne kolektivne bašte, zajedničko gajenje biljaka različitih ljudi na istoj površini. Postoje i takozvani „jestivi gradovi” u čijim baštama svako može da ubere sveže povrće. Te bašte osnovane su u Velikoj Britaniji (Jorkšir), Nemačkoj i Belgiji.

Izvor:http://www.glaszapadnesrbije.rs/vest292156.html

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin obavestio je ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović da je od juče ponovo dozvoljen izvoz srpskog koštičavog voća na teritoriju Carinskog saveza, kome pripada i tržište Rusije.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za zaštitu bilja Srbije je u prethodnom periodu sa nadležnom ruskom službom Roseljhoznadzorom sprovela sve neophodne procedure za ponovno uspostavljanje izvoza srpskog koštičavog voća.

Nedimović i Čepurin sastali su se u cilju pripreme posete ministra poljoprivrede Rusije Dmitrija Patuševa Srbiji. Poseta ruskog ministra predviđena je za početak jula.

Izvor: https://www.danas.rs/ekonomija/ponovni-izvoz-kosticavog-voca-u-rusiju/

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31