Чланци поређани по датуму: petak, 29 mart 2019 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Na najznačajnijem svetskom kongresu „Global beri” u Roterdamu prvi put u zvaničnom delu programa organizovan je okrugli sto na temu „Srbija ulazi u fokus” na kome su predstavljeni potencijali naše zemlje kada je reč o kvalitetu i proizvodnji bobičastog voća.

Promocija Srbije organizovana je uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i FAO. Na kongresu je, pored ostalog voća, predstavljena i ariljska malina koja je, prošle godine, sertifikovana geografskom oznakom porekla (GI).

Ova oznaka povezuje visokokvalitetan proizvod sa specifičnim mestom porekla, čime garantuje kvalitet i unapređuje reputaciju proizvoda, što proizvođačima omogućava da ostvare veće prihode, a istovremeno je i garant potrošačima da dobiju najveći kvalitet proizvoda.

Miloš Milovanović, konsultant za agrarnu politiku FAO i koordinator FAO i EBRD projekata u Srbiji, istakao je da se globalna tražnja menja u pravcu konzumiranja zdravije, sveže hrane.

– U ovom trenutku Srbija uglavnom izvozi smrznuto bobičasto voće, a razlika u ceni između svežeg i zamrznutog je izuzetno velika – rekao je Milovanović dodajući da EBRD i FAO projektima, koje realizuju u Srbiji i Crnoj Gori, već nekoliko godina pomažu proizvođačima bobičastog voća da podignu standarde kvaliteta u celokupnom lancu snabdevanja i prošire svoj pristup izvoznim tržištima.

– Pored uvođenja geografske oznake porekla, neophodno je proširenje programa sa smrznutog na sveže ili sušeno bobičasto voće. Povećanje izvoza svežeg voća zahteva veće investicije, uključujući i uvođenje novih sorti malina i infrastrukture za hladno skladištenje – istakao je Milovanović.

„Global beri” svake godine okuplja nekoliko stotina ključnih igrača u ovom sektoru i dobra je prilika za povezivanje sa potencijalnim klijentima, ali i upoznavanje sa aktuelnim trendovima u industriji, od novih proizvoda do inovacija.

Izvor:http://www.politika.rs/sr/clanak/426088/Promocija-ariljske-maline-u-Roterdamu

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Iza nas je čitav vek uspešnog rada, u nastavi, nauci i praksi i za to vreme Poljoprivredni fakultet je prošao različite faze razvoja, na neke smo ponosni, a neke bi rado zaboravili, rekao je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Dušan Živković na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 100 godina postojanja i rada ovog fakulteta.

„Prvi koraci su bili skromni, započeli smo kao fakultet sa dva odseka, poljoprivrednim i šumarskim, sa samo četiri profesora i 45 studenata. Danas, nakon 100 godina smo najveća i najznačajnija visokoškolska ustanova u oblasti poljoprivrede u regionu”, rekao je Živković.

Za ovih sto godina fakultet je izrodio 24.000 diplomiranih inžinjera i 1.000 doktora nauka, a najvažnije od svega je, kako kaže dekan, da za sto godina ulazna vrata nikada nisu, niti će biti zatvorena.

Na svečanoj akademiji predsednik SANU-a Vladimir Kostić, rekao je da tradiciju od jednog veka ima mali broj institucija.

Podelio je svoju ličnu priču sa svim prisutnima, kroz koju je objasnio koliko je poljoprivreda i znanje bitno našoj zemlji.

„Kada je moj deda u selu Mokrištu odlučio da školuje mog oca, poštedeo ga je od svakog rada u polju. Dolazeći sa polja, zaticao je mog oca kako čita. Pitao ga je „Šta to čitaš?” Moj otac je odgovorio „Romane, tata”. Na to je moj deda govorio „Pusti te romane, čitaj zemljopis”, rekao je Kostić, nakon čega je dekanu fakulteta uručio knjigu „Umetničko nasleđe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - istorija, identitet, ugroženost, zaštita”Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ove godine je poljoprivrednom fakultetu dodelilo Svetosavsku nagradu, ali kako je objasnio resorni ministar Mladen Šarčević, motiv za ovo priznanje nije samo stogodišnjica, već i rezultati ovog fakulteta, prenosi Tanjug.

„Na svim međunarodnim susretima sa predstavnicima drugih ministarstava Poljoprivredni fakultet preporučujemo i za saradnju i studiranje svima. Naši stručnjaci koji su završili ovaj fakultet su veoma cenjeni svuda”, rekao je Šarčević.

Ovim povodom Poljoprivredni fakultet je uručio Jubilarne plakete istaknutim ličnostima i institucijama.

Dobitnici plaketa su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koju je umesto njega primio generalni sekretar Nikola Selaković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i rektor Beogradskog univerziteta Ivanka Popović.

Izvor:http://www.politika.rs/sr/clanak/426086/Poljoprivredni-fakultet-obelezio-100-godina-postojanja

Објављено у Agroekonomija

Država ne može nikome da garantuje cenu maline, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da sa aspekta tržišta ove godine situacija po tom pitanju neće biti bolja nego što je bila prethodne.

Nedimović je u Skupštini Srbije na sednici gde članovi Vlade odgovaraju na pitanja poslanika kazao da je država preuzela sve u prethodnom periodu da sa repromaterijalom, mineralnim đubrivom, preko nabavke goriva, smanji troškove za poljoprivrednu proizvodnju.

"Ove godine nameravamo da usvoijimo dva zakona koji bi trebalo da pomognu u razrešavanju ovog problema, to je zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda i da izmenimo zakon o podsticajima", naveo je Nedimović komentarišući da od sektora malinara nema teže muke u ovom trenutku.

Objasnio je da je u Srbiji 2011. godine bilo 13.500 hektara pod zasadima malina, uglavnom na prostoru zapadne Srbije, dok 2018. godine imamo 23.000 hektara pod zasadima malina, gotovo dva puta više.

Kako je kazao, 2013, 2014, 2015. godina bile su dobre za malinarski sektor, u smislu da je postojala dobra cena, dobra tražnja, ali zbog masovnog podizanja zasada u onim krajevima i od onih lica koji se time nisu bavili, došlo je do toga da na današnji dan postoji 59.000 gazdinstava koje imaju manje od jednog hektara pod zasadima malina.

"Ove godine sa aspekta tržišta situacija neće biti ništa bolja nego prethodne godine. Vlada Srbije nikada neće bežati od ovog problema, ali tržište je jedino koje opredeljuje cenu", kazao je Nedimović.

Upitan za protivgradnu zaštitu, ministar je kazao da je Srbiji neophodan zakon o protivgradnoj zaštiti i dodao da su 2018. godine primenjene dve vrste mera dok se zakon ne usvoji.

Prva mera je nabavka automatizovanih protivgradnih stanica, od kojih je prvih 28 izgrađeno, a vrednost radova je 308 miliona dinara i nalaze se na prostoru koji su najizloženiji gradonosnim oblacima, kazao je Nedimović.

"Ali, to ne garantuje potpunu bezbednost, pa smo izmenili i pravilnik o podsticajima za osiguranje od grada, tako da najugroženiji okruzi imaju povrat od 70 odsto od premije na osiguranje", kazao je ministar poljoprivrede.

Izvor: www.kurir.r

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

U poslovnim krugovima već nedeljama se priča o tome da je vlasnik MK GROUP narušenog zdravlja i da je doživeo moždani udar. Da li je to baš tako i kako stoje stvari kod najvećeg domaćeg poslodavca? Prenosimo intervju koji je Miodrag Kostić dao za BLIC 

MK Grupa nije jedan čovek

AIK Banka je kupila Gorenjsku banku, o čemu su mediji izveštavali u proteklom periodu. To je bio povod za intervju sa predsednikom MK Grupe Miodragom Kostićem.

Šta je bio motiv za kupovinu?

- MK Grupa, na čijem sam čelu 35 godina, odavno je sa svojim poslovanjem u Evropskoj uniji jer se preko 50 odsto naših izvoznih aktivnosti realizuje na tom tržištu. Ovom akvizicijom je naša treća divizija, tj. bankarstvo uvedena na evropsku mapu. To za nas predstavlja još jednu značajnu potvrdu legitimiteta, visokih standarda i uspeha našeg poslovanja. Za realizaciju ove akvizicije prethodno smo morali da obezbedimo sve potrebne dozvole kako Narodne banke Srbije, tako i Evropske centralne banke i Centralne banke Slovenije.

- Čest je slučaj da strane banke dolaze u Srbiju, ali je bilo neočekivano da jedna domaća banka iskorači po prvi put u Evropu i kupi jednu evropsku banku. Međutim, ako se zna da je AIK Banka najprofitabilnija banka u Srbiji  I da je već četiri godine zaredom prepoznata kao najbolja komercijalna banka u Srbiji od strane renomiranog britanskog magazina International Banker, ovaj iskorak u Evropu za nas predstavlja logičan sled naših poslovnih aktivnosti. MK Grupa posmatra ovo kao veliki uspeh, ne samo naše kompanije već  I cele naše zemlje.

Da li je MK Grupa jednako Miodrag Kostić?

- Ne. MK Grupa je njenih 7000 zaposlenih. U januaru smo obeležili veliki jubilej, 35 godina uspešnog i održivog poslovanja. Ističem održivog, jer je složićete se, neodrživo da sistem od 75 kompanija, 7.000 zaposlenih i milijardu evra dosadašnjih investicija, postiže odlične rezultate na bazi odluka samo jednog čoveka.

- Pri tom podsećam da plaćamo 109 miliona evra poreza i doprinosa na godišnjem nivou. Sa nama sarađuju 30.000 kooperanata I godinama smo najveći poljoprivredni izvoznik Srbije. Obrađujemo 30.000 hektara zemlje I prevezemo godišnje sedam miliona tona robe. Imamo tri najefikasnije šećerane (Sunoko). Lider smo u mesnoj industriji (Carnex). Imamo 15 regionalnih hotela, a naša AIK banka je najprofitabilnija banka sa skoro 10 odsto tržišnog učešća i prva domaća banka koja je akvizirala jednu evropsku – Gorenjsku banku. I najvažnije u MK Grupi radi 166 kolega koji su roditelji troje i više dece (560 dece ukupno). To je ukratko MK Grupa. Složićete se da to sve ne može da postigen jedan čovek.

Kako odgovarate na glasine da niste u zemlji, da ste se penzionisali I da vam je zdravstveno stanje nestabilno?

- One nisu istinite i iskreno se ne obazirem na njih. Osećam se odlično i veoma zadovoljno zbog uspeha MK Grupe i ne dozvoljavam da mi išta pokvari taj osećaj.

Sa druge strane, često sam van zemlje  i to u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Albaniji, Dubaiju, Kipru, Ukajini i Holandiji. U Srbiji provodim samo deo svog vremena I upravo se tada trudim da vežbam minimum tri puta nedeljno i održavam dobru kondiciju.

- Verujem da su ove glasine proizvod mog odsustva sa Kopaonik biznis foruma. Umesto mene na panelima su učestvovali moji najbliži saradnici u koje imam puno poverenje. Njihovo pojavljivanje deo je korporativne strategije komunikacija koja ima za cilj više javnih nastupa kolega koje upravljaju MK Grupom. Želimo da pokažemo da na čelu najvećeg domaćeg sistema stoje odgovorni ljudi koji odlično poznaju svoju struku. Time pokazujemo da smo stvorili jaku kompaniju koja će trajati i duže od njenog vlasnika. Sve drugo su špekulacije.

Da li ikad razmišljate o penziji?

- Zavisi kako ko definiše „penziju”. Kada govorimo o viziji MK Grupe, sigurno je da se nikad neću povući, a sa operativne tačke gledišta, ta zaduženja su odavno u rukama mog tima. Pored toga, nameravam da se u budućnosti dodatno posvetim filantropiji i investiranjem svog vremena i stečenog iskustva u dolazeće generacije menadžera.

- Podsećam da je MK Grupa u proteklih pet godina investirala više od četiri miliona evra u preko 500 društveno odgovornih akcija. Izgradili smo Kuću za mlade pri SOS Dečijem selu u Kraljevu. Osnovali smo fondaciju Magnet za ljubav koja je u protekle tri godine, uz podršku brojnih partnera i pokrajinske Vlade, prikupila 400.000 evra za kupovinu prateće opreme za Dečiju bolnicu u Novom Sadu. Roditeljsku kuću porodice Kostić u vrednosti od milion i po evra, naša kompanija ustupila je „Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine“ za potrebe humanijeg lečenja. Već deset godina  za najbolje đake sa Kosova i Metohije organizujemo zimovanje na Kopaoniku. Ovo je samo deo društveno odgovornih aktivnosti, a verujem da nam najveće tek predstoje.

Preuzeto sa www.blic.rs 

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Март 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31