Чланци поређани по датуму: ponedeljak, 30 decembar 2019 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
Sve se dobijaju preradom voća, ali nazivi se razlikuju s obzirom na vrstu te količinu voća, delove voća koji se koriste, dodatke poput šećera i po gustini. Prema Pravilniku kojim se određuju karakteristike koje moraju zadovoljiti, razlikujemo ih osam, a to su: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, pekmez i zaslađeni kesten pire.
 
Pekmez je voćni proizvod s visokim udelom jedne ili više vrsta voća sa ili bez dodatka šećera. Po većoj količini voća i manje šećera razlikuje se od džema.
 
Džem je želirane konzistencije i sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne ili više vrsta voća, te šećer, dok ekstra džem sadrži nekoncentrisanu voćnu pulpu. Voćnu pulpu čine jestivi delovi celih plodova voća, po potrebi bez kore, semenki, koštica i sličnog, koji mogu biti narezani, sečeni, ali ne pasirani u kašu. Voćna kaša dobija se pasiranjem ili sličnim postupkom. Osim po tome, sadrži li kašu ili pulpu, džem i ekstra džem razlikuju se po količni voća koja mora biti veća kod ekstra džema.
 
Marmelada se dobija od jedne ili više vrsta citrusa, kao što su limun, narandža i grejp, iz njihove pulpe, kaše, voćnog soka, vodenog ekstrakta i kore. U marmeladi ne sme biti komadića, te mora biti glatke teksture. Vodeni ekstrakt voća sadrži sve u vodi topljive sastojke voća.
 
Žele se od marmelade razlikuje jer može sadržati samo voćni sok i/ili vodeni ekstrakt jedne ili više vrsta voća i šećer, a ne i pulpu, kašu ili koru.
 
Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
ponedeljak, 30 decembar 2019 14:36

Otvorena najmodernija pijaca u Beogradu

Novoizgrađena Palilulska pijaca u Ulici Ilije Garašanina 66 u Beogradu danas je svečano otvorena. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da ona predstavlja najmoderniju tržnicu u ovom delu Evrope.Prema Vesićevim rečima Palilulska pijaca označava novi koncept izgleda gradskih pijaca.

„Da bi pijace mogle da izdrže konkurenciju supermarketa, one ne mogu da budu samo mesto gde se kupuje voće i povrće, već treba da ponude i druge pogodnosti. Tako su to mesta gde se može popiti kafa, kupiti suvenir i druga vrsta robe a da pritom ostanu ono što su oduvek i bila, mesta okupljanja svih građana. Ovaj izgled pijace predstavlja pobedničko rešenje konkursa koji je Grad Beograd raspisao pre četiri godine i tri arhitekte su za primer uzele pijacu Rambli u Barseloni, koja je jedna od najvećih u Evropi“, rekao je Vesić, naglasivši na otvaranju da je ova pijaca potpuno promenila ovaj deo grada.Govoreći o investicijama u ovu pijacu, Vesić je podsetio da je ona koštala 1,5 milijardi dinara.

„Ona se prostire na 12.689 kvadrata, ima dva nivoa parkinga sa 80 mesta, 50 tezgi za voće i povrće, 36 rashladnih vitrina, 72 modularna lokala i veliki superemarket. Čeka nas i rekonstrukcija Kalenićeve pijace. Ona neće biti potpuno zatvorena poput ove, ali će biti pokrivena. Potom slede rekonstrukcije Bajlonijeve, Senjačke i Vidikovačke pijace koje će biti rekonstruisane po sličnom modelu“, kazao je zamenik gradonačelnika, a prenosi Beoinfo. Vesić je podsetio da se ovaj deo Palilule umnogome promenio tokom proteklih pet godina.

– Rekonstruisane su ulice Ruzveltova, Kraljice Marije i 27. marta, dovršava se nova fasada na Tašmajdanu, obnovljeni su i Pionir, Peta gimnazija, stadion Tašmajdan, Mali Tašmajdan, a trenutno se radi i na budućem platou Raše Popova. Na ovom primeru može se videti koliko se grad promenio u poslednjih pet godina. Pre dve godine, Palilulska pijaca izgledala je veoma loše, a danas su zakupci i građani mnogo zadovoljniji. Grad zaslužuje da se menja i prilagođava evropskoj infrastrukturi, baš kao što i naši sugrađani zaslužuju da žive po evropskim standardima – kazao je Vesić, zahvalivši svima koji su učestvovali u ovom projektu.Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić izrazio je zadovoljstvo novim izgledom Palilulske pijace.

„Mi ulepšavamo Beograd i želimo da Palilula izgleda lepše. Ovaj događaj smatram krunom mandata, jer smo postigli da od jednog rugla, kakvo je bilo nekada, ova pijaca danas bude jedna od najlepših u Evropi. Danas se ovde može uživati i videti koliko se naš grad menja nabolje“, rekao je Jovičić.

Nakon svečanog otvaranja, na prostoru Palilulske pijace održan je raznovrstan zabavni program, organizovane su aktivnosti za decu – druženje sa lutkama iz Pozorišta „Pinokio”, druženje sa Deda Mrazom i slikanje sa njim, kreativni kutak – radionica za decu u organizaciji „Čigri”, kao i promocija starih umetničkih zanata udruženja „Naše ruke”, dok su mališani hora „Čarolija” uz muzičke numere delili paketiće „Gradskih pijaca”.

Izvor:https://www.danas.rs/beograd/otvorena-palilulska-pijaca/

Објављено у Agroekonomija
ponedeljak, 30 decembar 2019 14:32

Rekordan broj izlagača na Zimskom noćnom marketu

Zimski beogradski noćni market u organizaciji JKP „Gradske pijace“ i „BGD marketa“, održan je na pijaci „Skadarlija“ uz prazničnu atmosferu i rekordan broj izlagača.
Ova jedinstvena manifestacija po 25. put okupila je poljoprivredne proizvođače, male porodične radionice, zanatlije, dizajnere, umetnike i ugostitelje na najvećem festivalu hrane, pića i dizajna. Organizatori ove manifestacije 2019. godinu ispraćaju uz rekordan broj – 250 izlagača.
Uz širok asortiman različitih kreativnih dizajnerskih proizvoda idealnih kao poklon za predstojeće praznike, posetici manifestacije imali su prilike da kupe i zimske specijalitete šampiona pijaca – od suvog mesa, čvaraka, pršute, raznih vrsta sireva, sezonskog voća i povrća do proizvoda beogradskih ugostitelja – pečenih kobasica, burgera i ukusnog peciva.
Na marketu su se služila tradicionalna novogodišnja pića, a posetioci su uživati u muzici, po izboru di-džeja Brkatog.
Uspešna 2019. godina za organizatore je podstrek da u narednoj 2020. nastavimo da čuvamo tradiciju, doprinosimo jačanju odnosa poverenja između kupaca i prodavaca i obogaćujemo sadržaje kako bi zadovoljili potrebe savremenog čoveka.

Објављено у Agroekonomija

Savez proizvođača rakije Srbije na sednici Skupštine održanoj 27.12.2019. godine, u Beogradu, primio u članstvo nova Udruženja: Udruženje proizvođača rakije „Vojvodina“, Udruženje proizvođača rakije „Rasinskog okruga“, Udruženje proizvođača rakije „Beogradsko rakijsko udruženje“ i Udruženje proizvođača rakije "Južna Srbija“.
Savez proizvođača rakije Srbije je nastao inicijativom više Udruženja registrovanih proizvođača rakije radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva i interesa u oblasti proizvodnje i promocije rakije i jakih alkoholnih pića, čiji se interesi inače ne bi mogli pojedinačno ostvariti.
Savez je nedavno izvršio regionalizaciju, gde je jedan od kriterijuma bio koncentracija proizvođača rakije u Srbiji po regionima.
Prema toj regionalizaciji „Rakijski regioni“ u Srbiji su: Vojvodina, Beograd, Šumadija i Pomoravlje, Zapadna Srbija, Južna Srbija, Istočna Srbija, Mačvansko-Kolubarski region, Moravičko-Raški, Rasinski i Kosovsko-Metohijski region.
Na ovaj način se povećava broj članova Saveza proizvođača rakije Srbije i ide dalje u osnivanje novih udruženja prema regionalnizaciji koja je određena Statutom Saveza.
Država je podržala formiranje Saveza, što je izazvalo veliko interesovanje proizvođača rakije da se učlane u regionalna udruženja koja će postati deo Saveza i na taj način doprineti razvoju rakije kao tradicionalnog srpskog pića.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31