Чланци поређани по датуму: subota, 21 decembar 2019 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Verona će po 114. put biti domaćin sajma Fieragricola. Sajam se održava od 29. januara do 1. februara 2020. godine. Sajam je od svog osnivanja 1898. godine pa i danas usmeren na inovacije i internacionalizaciju. I ovog puta akcenat će biti na poljoprivrednoj mehanizaciji i zootehnici sa velikim fokusom na pokretanju svinjarstva.
Nastavlja se nastup kompanija koje rade u sektorima vinogradarstva, voćarstva i specijalizovanim kulturama, a takođe će biti izlagača iz oblasti obnovljivih izvora energije i uslugama u oblasti poljoprivrede. Zemlja partner ovog izdanja sajma je Hrvatska, a u fokusu će biti Afrika.
„Fieragricola 2020. posebno će ukazati na ogromne izazove na koje poljoprivreda mora da pronađe odgovore počevši od cirkularne ekonomije i životne sredine, posebno u svetlu značajne osetljivosti koju evropski građani i potrošači iskazuju na aspekte povezane sa održivošću“, rekao je predsednik Veronafiere Maurizio Danese i dodao da je poljoprivreda pozvana da doprinese pozivu za novi zeleni dogovor i da se kao i uvek na ovom skupu ponude ideje i praktična
rešenja u vezi s tim u cilju pomoći preduzetničkom svetu i poljoprivredno prehrambenim lancima snabdevanja.
On je podsetio da je Evropska investiciona banka (EIB) odlučila da do kraja 2021. godine više neće finansirati nijedan projekat vezan za proizvodnju energije iz fosilnih goriva, uključujući gas, a od kraja 2020. i celokupno finansiranje EIB grupe aktivnosti će biti u potpunosti u skladu sa ciljevima Pariskog sporazuma.
U hali 10 posetioci će imati priliku da vide izložbu stoke. Drugi međunarodni događaj koji će se naći na dnevnom redu biće i 19. izložba mlečnog govedarstva
među kojima i rasu Holstein. Organizatori podsećaju da je 2018. godine bilo izloženo 700 grla, a takođe je predviđena organizacija događaja pod nazivom DAN
MLEKA. Takođe, posetioce očekuje povećan prostor za živinarstvo i deo koji se odnosi na debate.

Poštovani čitaoci sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da ove godine svako od vas može dobiti besplatnu ulaznicu za razgledanje sajma koju poklanja Veronafiere na način »odštampaj kod kuće«. Svi zainteresovani mogu da se prijave najkasnije do 18. januara 2020. godine na internet stranici službenog
predstavništva Veronafiere za područje Alpe-Jadran www.mz-consulting.org. Potrebno je da popunite obrazac kojim potvrđujete da želite da posetite sajam
Fieragricola. Na vašu e-adresu u roku od nekoliko radnih dana primićete instrukcije s posebnim kodom. Za grupe postoji posebna ponuda.
Za više informacija pošaljite e-mail na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izvor:Agrobiznis magazin 

Објављено у Agroekonomija
subota, 21 decembar 2019 16:22

Kako useve zaštiti od vrana?

Velike štete na poljoprivrednim usevima zbog ptica, mogle bi da postanu prošlost, zahvaljujući jednoj jednostavnoj ekološkoj ideji. Reč je o lažnim predatorima, koji odbijaju prave ptice. Ta ideja zaživela je na našem tržištu, a našla je primenu i van poljoprivrednih gazdinstavaMilibor Dimić iz Deronja do nedavno je kaže, imao velike štete u proizvodnji jagoda, lubenica pa i u ribnjaku zbog ptica grabljivica."Šteta od vrana može da bude velika jer ona grize i vadila nam je rasad. Jato vrana kad se pusti na lubenice napravi samo štetu, a kormorani, oni u ribnjacima prave ogromne štete", kaže Milibor Dimić, proizvođač iz Deronja.

Ovaj problem naš sagovornik ali i brojni drugi proizvođači rešili su postavljanjem jednog inovativnog ekološkog proizvoda koji ne ugrožava prave ptice ni na koji način.

"Radi se o imitaciji leta velikog predatora. Jedino čega se plaše male ptice je velika ptica, znači neki prirodni predator izgleda jastreba. Ptica ga vidi sa nekih 50 do 100 metara - plaši se, okreće se i ne ide više na tu lokaciju", objašnjava Aleksandar Čerevićki, regionalni zastupnik kompanije Scarybird.

Ovaj proizvod našao je svoju primenu i na Vojnom aerodromu, fudbalskim stadionima, firmama, zgradama i privatnim kućama kao zaštita npr. od golubova, a njegovu promociju podržala je i Privredna komora Vojvodine.

"Izuzetno bitne su inovacije koje se uvode u poljoprivredu, pored digitalizacije koja je budućnost, ovakav način jednostavan ekološki način zaštita svih useva koji se gaje na teritoriji AP Vojvodine", smatra Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine.

Na koktelu u Privrednoj komori Vojvodine na kom su bile ugledne zvanice iz sveta agrara, zahvalnicu za doprinos promociji tehnoloških inovacija dobila je i novinarka i urednica RTV-a Mirela Mitrić.

Izvor:http://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/lazni-predatori-efikasno-resenje-za-zastitu-poljoprivrednih-useva_1078087.html

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
subota, 21 decembar 2019 16:12

Evo koliko svinjskog mesa pojedemo godišnje

U Srbiji se beleži povećanje potrošnje svinjskog mesa koja u proseku godišnje iznosi oko 320.000 tona i premašuje nivo proizvodnje, a u Ministarstvu poljoprivrede kažu da se u poslednjih pet godina beleži porast proizvodnje svinjskog mesa.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u poslednjih pet godina se beleži pad u broju svinja, međutim, u istom periodu je zabeležen porast proizvodnje svinjskog mesa, navode za Tanjug u Ministarstvu poljoprivrede.Razlozi za to, objašnjavaju u Ministarstvu, pored povećanja potrošnje, mogu se naći i u povećanju mase zaklanih svinja, kao i u povećanju broja zaklanih svinja u klanicama.

U Ministarstvu poljoprivrede podsećaju da je od 16. decembra na celoj teritoriji Srbije prestala obaveza vakcinacije protiv klasične kuge svinja, a jedan od bitnih razloga za to je i dobijanje statusa zemlje slobodne od klasične kuge svinja koji bi omogućio neometan izvoz svinja i svinjskog mesa u EU i provoz kroz zemlje EU za izvoz u Rusku Federaciju, odnosno Carinski savez.

To bi otvorilo niz mogućnosti za ekonomsku korist i ulaganja i razvoj svinjarstva u Srbiji, a prestanak vakcinacije protiv klasične kuge svinja takođe će doneti značajne uštede, s obzirom da je Srbija godinama unazad izdvajala sredstva za nabavku vakcine, kažu u Ministarstvu.

U 2018. godini je za podsticaje za kvalitetne priplodne krmače i nerastove pristiglo 542 zahteva za koje je isplaćeno 236,4 miliona dinara, a u protekloj godini je na ime tova svinja isplaćeno 600,3 miliona dinara na osnovu 4.332 zahteva.Kako kažu u Ministarstvu, tokom 2019. godine su proizvođači u svinjarstvu imali pravo na podsticajna sredstva za kvalitetne priplodne krmače i neraste u iznosu od 15.000 dinara po grlu, što je 5.000 dinara po grlu više nego prethodne godine. Pored toga su mogli da koriste i podsticajna sredstva za tov svinja u iznosu od 1.000 dinara po grlu.

U poslednjih pet godina broj svinja, koje se tradicionalno najviše gaje u regionu Vojvodine (44,3 odsto), opao je za oko 14,1 odsto, a u Privrednoj komori Srbije, na osnovu analize podataka Republičkog zavoda za statistiku, navode da je u 2018. u odnosu na situaciju u 2017. ukupan broj svinja bio manji za 4,1 procenta.

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/raste-potrosnja-svinjskog-mesa-u-srbiji-godisnje-jedemo-320000-tona-svinjetine/ewtb4vt

Објављено у Svinjarstvo
subota, 21 decembar 2019 16:07

Još 300 miliona za početnike u biznisu

Program obuhvatio gotovo sve delatnosti, od poljoprivrede, građevinarstva, drvne industrije, tekstilne i prehrambene industrije, do ugostiteljstva i turizmaMinistarstvo privrede, uz redovne aktivnosti, sa nemačkom KfW bankom od 1. novembra sprovodi i dodatni program podrške za započinjanje biznisa, a državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže da se do sada za taj program prijavilo više od 350 fizičkih i pravnih lica.

Zainteresovani mogu da se prijave do kraja godine, a odmah po realizaciji prve faze od 300 miliona dinara, za koju su sredstva obezbeđena iz budžeta Srbije, realizacija programa će biti nastavljena sa 12,9 miliona evra koje je obezbedila KfW banka.

- U ovom trenutku više od 500 ljudi je pokazalo interesovanje, od čega je 350 što fizičkih, što pravnih lica podnelo prijavu - rekao je Stevanović i dodao da je program obuhvatio gotovo sve delatnosti, od poljoprivrede, građevinarstva, drvne industrije, tekstilne i prehrambene industrije, do ugostiteljstva i turizma.

Naveo je da je taj program po strukturi možda fleksibilniji u odnosu na redovne programe Ministarstva privrede jer je, objašnjava, u fazi otpočinjanja poslovanja, takozvanom startapu, jako teško naći adekvatna sredstva obezbeđenja.

- Kroz ovaj program je dodatno to relaksirano. Taj problem je apstrahovan tako što će Fond za razvoj obezbeđivati garancije. Sve ono što nedostaje potencijalnim korisnicima sredstava obezbeđivaće država preko Fonda za razvoj. Ovde će biti malo jednostavnije i doći do sredstava i započeti biznis - naveo je Stevanović.

Kaže da je još jedna razlika u odnosu na redovne programe Ministarstva privrede to što će zainteresovani za ova sredstva morati da dobiju i sertifikat nakon petodnevne obuke za izradu poslovno-investicionog plana koju radi PKS.

- Ukoliko se kvalifikujete i dobijete sertifikat onda ste stekli pravo da možete da prikupite papire i da aplicirate za ovaj kredit. Maksimalan iznos po jednoj partiji je 3,6 miliona dinara, maksimalni iznos bespovratnih sredstava je 360.000 dinara - rekao je Stevanović.

Dodaje i da oni koji uspešno otplate kredit mogu da računaju na bespovratna sredstva u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru programa.

Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja realizuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke i PKS kao partnera u implementaciji.

Izvor:https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3134569-dodatnih-300-miliona-dinara-za-pocetnike-u-biznisu-pozurite-prijava-do-kraja-decembra

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31