Чланци поређани по датуму: četvrtak, 12 decembar 2019 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
četvrtak, 12 decembar 2019 19:05

Evo ko će kontrolisati organske proizvođače

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je spisak ovlašćenih kontrolnih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji u 2020. godini. Ovaj spisak objavljuje se krajem svake godine.

Sledeće godine šest organizacija baviće se sertifikacijom.

Ministarstvo krajem svake godine objavljuje spisak ovlašćenih kontrolnih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji.

U 2020. godini poslove kontrole i sertifikacije moći će da obavljaju:

- Centar za ispitivanje namirnica doo Beograd, Zmaja od Noćaja 11;
- Ecocert Balkan doo, Beograd, Glavna 13M/III;
- Organic Control System doo, Subotica, Trg cara Jovana Nenada 15/I;
- Ecovivendi doo, Beograd, Voje Veljkovića 5/III;
- TMS CEE doo, Beograd, Rudnička 2 i
- SGS Beograd doo, Beograd, Jurija Gagarina 7.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2719939/poslove-kontrole-i-sertifikacije-organske-proizvodnje-u-2020-obavljace-sest-organizacija

Објављено у Biljna proizvodnja
četvrtak, 12 decembar 2019 18:51

Poljoprivreda u usponu, ali nije lako

Pitali smo Nebojšu Žunića člana Opštinskog veća koji je zadužen za praćenje i realizaciju svih aktivnsti koje se odnose na stanju u poljoprivredi .

-Rad sa poljoprivrednim proizvođačima nije ni malo lak, prepreka na tom putu ima mnogo, poljoprivrednici su celodnevno angažovani na svojim gazdinstvima i „rasuti“ po celoj opštini, tako da nije lako informisati ih o svim mogućnostima koje im nude opština i država. A i kada se u tome uspe neophodna im je svaka podrška nadležne službe da bi konkurisali za sredstva.

-Za razliku od mnogih oblasti koje se finansiraju budžetskim novcem i u kojima tokom godine nisu u komplet realizovani projekti niti utrošena izdvojena sredstva , poljoprivreda je jedna od uspešnijih. Ali ni ovde nisu sva planirana sredstva potpuno utrošena što ne znači da u ovoj oblasti nije realizovana većina „zadataka“. Strategija je bila da se što više prijepoljskih stočara osposobi za državne subvencije za nabavku umatičenih grla. Umatičenih grla ovaca trenutno ima preko 1500 pre tri godine je imalo 250 što je bilo veoma malo, ali mi planiramo da nastavimo i dostignemo još mnogo veće brojke.

– Ove godine opština je za poljoprivredu izdvojila 27 miliona dinara, a impresivni su podaci o broju poljoprivrednika koji su dobili sredstva po osnovu subvencija za uzgajanje rasnih grla krava i ovaca, umatičavanje istih, veštačku oplodnju, nabavku mehanizacije .Tokom godine, opština je izdvojila ukupno 11 miliona dinara za subvencionisanje stočara u nabavci rasnih grla krupne stoke tako da je ukupno nabavljeno 60 junica i 106 jagnjadi.Svi stočari koji su se odazvali ovom javnom pozivu dobili subvencije tako da im je iz budžeta vraćeno 80 odsto sredstava koja su uložili u popravljanje rasnog sastava stoke. To Prijepolje svrstava u red opština koje su najviše uložile u ovaj vid pomoći poljoprivrednicima ne samo u okruženju već i šire.

– Poljoprivrednicima koji su nabavili mašine, mehanizaciju i poljoprivrednu opremu pomogli smo subvencijom u ukupnom iznosu od 2 miliona dinara. Podneta su 62 zahteva i svi su pozitivno rešeni. Ukupno je 18 stočara nabavilo opremu za mužu, 13 pčelara je iskoristilo priliku da obezbedi opremu za svoj rad, 18 voćara i povrtara kupilo je opremu za zaštitu bilja , a njih 13 sisteme za navodnjavanje. U ovom delu smo subvencionisali 65 odsto njihovih ulaganja.

– Naša strategija je upravo bila da se što više stočara osposobi za državne subvencije i to direktnom nabavkom umatičenih jagnjadi i umatičavanjem preko Rb broja, što znači da je to potomstvo umatičenih ovaca koje je „sazrelo“ za novu subvenciju. Plodovi naše strategije su konačno vidljivi i na to smo ponosni jer će sto umatičenih ovaca vremenom, kao u pesmi, dati trista jaganjaca, koji stižu na subvenciju. Mislim da su proizvođači konačno shvatili tu blagodet jer je sve više onih koji se ozbiljno bave stočarstvom.

– Opštinska Služba za poljoprivredu osluškuje potrebe i aktivno se uključuje u život svih onih proizvođača koji žele da žive od svog rada i plodova koje ubiraju na svom poljoprivrednom gazdinstvu govori i sledeći podatak. Naime, od naredne godine proizvođače „čeka“ još jedan vid pomoći. Tokom realizacije projekta Poralist saznali smo da nije malo onih, uglavnom žena, koji na svom gazdinstvu žele da da se bave i aktivnostima koje se odnose na preradu voća i povrća. Zato ćemo u okviru subvencija za nabavku mehanizacije otvoriti novu stavku , a to je nabavka mašina i opreme za preradu voća i povrća, lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Želimo da podstaknemo vlasnike gazdinstava da na svom imanju prave sokove, džemove, ajvare, plantažno gaje lekovito, začinsko i ostalo bilje. U razgovorima sa njima saznali smo da su im potrebni aparati za sterilizaciju, duplikatori, kalibratori za sortiranje voća i povrća, sušare, vakumirke za recimo pakovanje kiselog kupusa i slično. Reč je o skupoj opremi koju je teško nabaviti bez neke vrste subvencije. Zato želimo da im pomognemo i podstaknemo ih na ovaj vid delatnosti, da konačno i žene koje se ceo život bave tim poslovima mogu nešto da prihoduju proizvodeći zdravu hranu. Uslovi za subvencije biće isti kao i za nabavku mehanizacije i tu nećemo praviti razlike između njih i ostalih proizvođača.

– Oko 2,5 miliona dinara izdvojili smo i realizovali ove godine na ime regresa za veštačko osemenjavanje koje je iskoristilo oko 500 do 600 stočara, a izdvojili smo i 1,5 miliona dinara za nagrade stočarima za nabolja grla krupne stoke, organizovanje sajma poljoprivrede, ućešće na sajmovima van Prijepolja gde oni mogu da vide kako se radi u državi, gde razmenjuju iskustva i stiču nova saznanja.

– Izložbe stoke i sajmovi poljoprivrede su za nas veoma dragoceni, osim što nam služe da ostvarimo uvid u stvarno stanje na terenu to je izvrsna prilika da u neposrednom kontaktu proizvođače upoznamo sa merama koje lokalne vlasti i ministarstvo preduzimaju na unapređenju poljoprivrede. Tako se stiče i međusobno poverenje. U tom smislu treba uputiti sve pohvale na rad zaposlenih u Službi za poljoprivredu, Ifetu Hamziću i Sneži Divac, koji godišnje sa poljoprivrednicima razmene na hiljade konsultacija, uputstava i saveta. Potrudićemo se da za poljoprivredu bude više sredstava u idućoj godini kako bismo mogli da „povučemo“ još više novca iz resornog ministarstva za dobrobit domaćih poljoprivrednika“, zaključio je Nebojša Žunić, član opštinskog veća.

Izvor:https://sandzakpress.net/poljoprivreda-u-usponu-a-rad-sa-poljoprivrednim-proizvodjacima-nije-ni-malo-lak

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo

Poljoprivrednici od sada mogu od tri banke u Srbiji da dobiju manje opterećujuće pozajmice za razvoj, nabavku novih inovativnih tehnologija, otvaranje novih radnih mesta, rečeno je na današnjoj konferenciji na kojoj je učestvovao i ministar Branislav Nedimović.
Zahvaljujući garancijama Ministarstva poljoprivrede i USAID-a od 2,5 miliona dolara, tri banke - Adiko, Inteza i Prokredit, raspolagaće sa 90 miliona za kreditne garancije, a čiji je cilj podrška razvoju poslovanja i pokretanju novih investicija u sektor poljoprivrede, s fokusom na primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu hrane, rekao je Nedimović, koji je ocenio da kamata odavno više nije problem za podizanje kredita, već da je to nedostatak garancija.Pojoprivedni proizvođači često zbog nedostatka sredstva propustaju pirliku da se šire i jačaju i tako postanu motor ekonomskog razvoja, nedostaju im grancije i zato će od sada zahvaljući olakšicama moći da obezbede samo 40 odsto garancija (kolaterala), dok će ostalih 60 odsto garancija na kredit biti plasirano kroz projekat koji realizuju te tri banke, objašnjeno je na skupu.

Projekat podrazumeva i tehničku pomoć onima kojima je finanisiranje potrebno za razvoj, nabavklu inovativne tehnologije i opreme, start apove, proizovdnju u ruralnim sredinama, žensko poljoprivredno preduzetnišvo, čime će se, između ostalog, povećavati i ekonomski rast zemlje.

Nedimović je naveo da je tih 90 miliona, namenjih podeli rizika, znatna cifra, jer se za taj novac može kupiti i 5.000 traktora ili obnoviti više fabrika poput "Budimke", a za šta je, kako je dodao, potrebno pet miliona evra.

Predstavnici banaka navode da će od sada moći lakše da kreditiraju nabavku nove, neispitane opreme, da budu fleksibilniji u određivanju perioda otplate, jer će tih 90 miliona biti granacija za kreditiranje poljoprivrednika.

Direktor USAID-a Majk de la Rosa rekao je da se pokazalo da je pristup finansiranju ključna komponenta za razvoj agrobiznisa i upozorio na to da poljoprivrednici često nemaju sredstva za izlazak na nova tržista, uvođenje novih tehnologija i proizvoda.

USAID veruje u potencijal agrobiznisa u Srbiji i poziva poljoprivednike da iskoriste nove pogodnosti, rekao je De la Rosa i dodao da je USAID pomagao malim i srednjim preduzećima da uvećaju zaradu, dosegnu međunarodne strandarde, smanje gubitke posle berbe, povežu se s tržištima.

Predstavik Prokredit Banke Ivan Smiljković rekao je da ta banka podržava razvoj poljoprivrede skoro dve deceije i da je u tu svrhu izdvojeno više od jedne milijarde. Prema njegovim rečima, novi projekt će obezbediti finansijsku pomoć za nove i moderne poljoprivredne prozivode.

Vojislav Lazaravić iz Adiko banke rekao je da je poljoprivreda veliki kontributor u BDP-u i da banka 25 do 30 odsto sredstava upravo investira u tu oblast. Projekat će bankama dati podstrek da finansiraju poljoprivrednu priozvodnju.

Predstavnik Inteze Darko Popović naveo je da 38 odsto poljoprivrednika koristi kredite, i to uglavnom za finansiranje tekuće proizvodnje. Dodao je da je 20 odsto njih spremno da se obrati bankama za pomoć. Inteza, kako je dodao radi sa 40.000 gazdinstava i planira da u razvoj poljoprivrede uloži oko 30 miliona dolara.

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede Biljana Petrović ocenila je da ipak većini poljoporivrednika nisu dostupna sredstva i dodala da je upravo to razlog za pokretanje projekta kojim se portfolio banaka uvećao za 90 miliona.

Nedimović je podsetio da poljoprivrednici i banke više nemaju problem s visinom kamatnih stopa, rokovima, naplatom potraživanja, već sa kolateralom.

Garancijski fond je, kako je podsetio, ugašen jer je sve kako se smatralo bilo ispolitizovano kada se određivalo koji će porojekat proći a što će sada banke raditi,

Dodao je da te tri banke ukljucjene u projekat nisu bilo koje tri banke već one koje su ispunile sve uslove.

"To nije bio pozivni turnir, kao mi zovemo Đokovića, Nadala ... već onoga ko ima krila - on igra", rekao je ministar.

On je najavio da će Srbija dobiti, ako sve bude po planu, nezavisno strukovno telo koje će na bazi biznisa odredivati kako država može da pokrije kolaterale.

Na skupu je rečeno da javnog poziva neće biti jer svako ko ima dobar projekat može da se javi. Program je već aktivan u dve banke,Nedimović je najavio da će, ako sve bude dobro u izveštaju inspekcije o situaciji nakon pojave afričke kuge svinja u Srbiji, u narednih desetak dana imati dobre vesti za uzgajivače svinja.

Rekao je i da će problem vakcinacije svinja, koja se vršila kao preventivna mera protiv svinjske kuge biti rešen od ponedeljka, a što će domaćim proizvođačima, u dogledno vreme, otvoriti put za plasman mesa na tržište Evropske unije.

"Doviđenja za navek u Srbiji - što se tiče vakcinacije", rekao je ministar i podsetio da je potpisao dva pravilnika koji stupaju na snagu 15. decembra čime je rešeno ono od čega su njegovi prethodnici bežali 30 godina kao "đavo od krsta".

"Trudili smo se da uradimo sve da što veće tržište bude dostupno proizvođačima svinja", rekao je Nedimović novinarima nakon skupa na kome su predstavljene olakšice za kredite za mala i srednja poljoprivredna preduzeća.

Ministar je naveo da je u Srbiji međunarodna inspekcija i da će ako sve bude kako treba već narednih desetak dana najaviti lepe vesti.

"U kontroli stanja nakon afričke kuge su ljudi iz više zemalja i na bazi toga dobićemo određena prava, mislim pre svega na regionalizaciju - tamo gde se pojavljivala nastaviće se posmatranje, a ostali prostor će biti slobodan", rekao je ministar i podsetio da će ispitivanja biti završena 15. decembra nakon čega ce rezultati ići na validaciju Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja.

Prema njegovim rečima, bez obzira što se ukida vakcinacija svinja klasične kuge, izvoz mesa neće moći da počne pre validacije rezultata na afričku kugu zabeleženu u nekoliko mesta u Srbiji - na granici sa Rumunijom na teritoriji opštine Žitište, u Velikoj Krsni i Kusatku.

Dodao je i da je poslednji slučaj zabeležen u septembru i da je potrebno da prođu dva ciklusa inkubacije da bi sve bilo sigurno da se bolest neće pojaviti.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/za-olaksice-u-kreditiranju-poljoprivrednika-90-miliona-dolara_1075529.html

Објављено у Agroekonomija
četvrtak, 12 decembar 2019 07:17

Zahtevni Skandinavci kupuju srpsku soju

Donau Soja Regionalni Centar je 11. decembra 2019. godine svečano proslavio 5 godina od svog osnivanja u Novom Sadu. Prisustvovalo je 200 članova i
partnera Donau Soja udruženja iz regiona i inostranstva.
O saradnji i zajedničkim uspesima govorili su predstavnici Donau Soja udruženja i brojni partneri. „Očigledno je da je kompletna privreda orijentisana
ka konceptima održivosti i ublažavanja negativnih efekata klimatskih promena. Donau Soja nudi kvalitetna rešenja za sve članove lanca od stočne hrane do
prehrambenih proizvoda koji ovaj trend žele da prate na pouzdan i odgovoran način“, naglasio je Ernst Gauhs, potpredsednik UO Donau Soja.
Marija Kalentić, izvršni direktor Donau Soja udruženja istakla je ogroman uspeh ove godine naglasivši da je iz regiona izvezeno po Donau Soja standardu
kvaliteta preko 140.000t soje, od čega 75.000t samo iz Srbije. Trenutno Donau Soja sertfikat poseduje 39 kompanija, dok je više od 60 kompanija u sistemu
grupne sertifikacije. Ovo je veliki uspeh za naš region, koji na taj način omogućava plasman sertifikovane Donau Soja soje na najzahtevnija evropska
tržišta poput Norveške, Švajcarske, Nemačke, Holandije.
O novim trendovima na tržištu i zahtevima kupaca govorio je predstavnik kompanije Sodrugestvo, Carsten Lenz Storm, koji je istakao da je srpska soja
najbolja za proizvodnju jedne od najkvalitetnijih riba-lososa, i da Norveška uvozi značajne količine koncentrata soje-dobijenog od srpskog zrna.
“Kompanija BIMAL je BEZ GMO proizvođač. Uspješno smo sertifikovali našu proizvodnju, označili proizvode i time pozitivno odgovorili na zahtjev 90%
anketiranih građana u BiH koji su se izjasnili da žele da znaju šta kupuju,“ predstavila je Nataša Pucar, direktor koorporativnih komunikacija Studen
Holdinga.
Dr Svetlana Balešević Tubić–direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad je najavila Svetsku konferenciju o soji 2020. godine koja ce se održati u
Novom Sadu u okviru koje će biti organizovan i šesti Donau Soja kongres „Institut je jedan od prvih članova Donau Soja udruženja i do danas se odvija
saradnja promovisanja i unapređenja gajenja soje u Srbiji i Evropi. Kada su u pitanju istraživanja vezana za soju, Institut je prepoznat, ne samo na
evropskom nivou, već i od strane svetske naučne zajednice – biće organizator Svetske naučne konferencije o soji, 2020. godine, koja se po prvi put održava
na teritoriji Evrope i to u Novom Sadu. Podršku za ovu konferenciju Institutu, upravo će dati Donau Soja udruženje”.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Industrijsko bilje
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31